luni, 7 decembrie 2009

Sărbători şi biblioteci

Visez să mut biblioteca profesorului Peter Kien, din "Orbirea" lui Elias Canetti, în decorul de basm al Siberiei înzăpezite şi să-mi petrec sărbătorile în linişte, citind în faţa unui cămin în care ard butuci de pin uscat...
Am fost multă vreme curios să ştiu dacă în astral este vreo bibliotecă. Ei, bine, mentorul meu iluminat, Maestrul în Reiki şi în Karuna Reiki Niculina Marian, şi prietenul Dan Ioaniţescu mi-au comunicat că există aşa ceva în Akasha... Cărţile au coperţile legate în cuarţ. Ce minunăţie !

6 comentarii:

pantacruel spunea...

'orbirea' lui elias canetti. trebuie s-o citesc, desigur :)

Şerban Tomşa spunea...

Panta,
cartea aia e nebunie curată... :)

pantacruel spunea...

nu mi-ai raspuns, totusi, la insemnarea precedenta (cu nichita) si eram putin curios :)

Dan Ioanitescu spunea...

Draga Serban,:)
Am aflat de Akasha, asa cum am aflat si de Shambala, de Castalia, de Utopia, de Macondo, de fortareata Bastiani, de palatul Genarului si de Valea Plangerii, de Zona, de Purgatoriu sau de Shangri-La.

In Tara Minunilor Alice poate cu siguranta sa citeasca linistita in aceasta Biblioteca. Dar uite ca sunt oameni care chiar au facut-o. Stiu trei care au spus-o si-i cred pe toti trei. Dar zic si eu ca Cerbul:
"Akasha, de numele tau am auzit dar de vazut nu te-am vazut" ! :)

Off topic;
Discutand azi cu Iris m-am confesat ei cum ca Alecsandri, mare talent literar moldav si excelent versificator a cosmetizat balada Mioritza si a samanatorizat-o. Nu am mai intalnit nici o alta versiune a ei, ca sa ma conving ca nu este asa si ca-l suspectez degeaba. E drept ca nici nu am cautat. Dar tare mi-ar placea sa compar si o versiune ardeleana si una munteana cu ea.
Faza cu nunta'n cer a folosit-o si Eliade... Dar intre Eiade si un rapsod popular... Nu mai comentez.

Daca stii vreo alta versiune, m-as bucura sa-mi corectez erezia.

Şerban Tomşa spunea...

Dragul meu Dan,
e foarte greu să ţi se permită să citeşti în Akasha. Trebuie să fii foarte evoluat...
În ceea ce priveşte "Mioriţa", ştiu că mulţi cercetători serioşi o consideră cea mai importantă operă a lui...Alecsandri... Nu a cosmetizat-o, a "rescris-o", dacă pot spune aşa - până atunci, "Mioriţa" circulase pe cale orală - şi a rearanjat-o fundamental, ca pe o creaţie proprie...
Poetul Paul Tutungiu, despre care nu am mai auzit nimic de vreun sfert de secol, a publicat o interpretare interesantă la această baladă. Conform lui Tutungiu, "Mioriţa" este un testament al vechilor preoţi daci către urmaşi, adicătelea către noi. Niciun amănunt din text nu este întâmplător : " Pe l-apus de soare" erau trimişi la Zamolxis, prin aruncarea în suliţi ascuţite, şi solii daci... O idee ar fi că numai un conducător moldovean ar putea duce la împlinire neamul nostru. Nu se ştie însă cât a stricat Alecsandri cu modificările sale. În orice caz, această operă nu aparţine unor ciobani obişnuiţi, ci unor oameni din vechime iniţiaţi, care vedeau moartea ca pe o trecere dintr-un plan uman într-unul natural şi cosmic... Nu am fost pasionat de folclor, chiar dacă l-am studiat, dar mă voi interesa de variantele despre care vorbeşti... :)

Dan Ioanitescu spunea...

Draga Serban,
Iti multumesc foarte mult. Comentariul tau mi-a fost suficient asa ca nu este nevoie de altaconfirmare.
Quod erat demonstrandum.(sper ca am scris bine:))
Bunul meu simt de cititor imi spunea ca ceva nu se leaga.