luni, 7 noiembrie 2016

Cum cred că va arăta literatura lumii, dacă oamenii ar fi nemuritori. Răspuns la o anchetă literară

     Primul impuls este să spui că nu numai literatura, ci și viața socială ar arăta cu totul altfel, dacă am fi nemuritori. Dar dacă privim cu atenție în jurul nostru, observăm un lucru surprinzător.  Cei mai mulți oameni se comportă ca și cum ar fi nemuritori. Strâng averi fabuloase, care nu-i fac fericiți, dar aduc multă suferință săracilor. Nu-i va afecta bătrânețea, nu vor ajunge cadavre și nu se vor descompune oribil. În această situație sunt și vor fi numai ceilalți. Pentru a răspunde la întrebare, voi îngroșa niște tușe existente în lumea de azi :
    Literatura îi va interesa prea puțin pe oameni. Nemaifiind nevoiți să muncească – foamea nu îi va ucide, nu? -, oamenii vor avea mai mult timp la dispoziție. Cum îl vor folosi? Petrecând ( ar dispărea noțiunile de păcat, judecată și infern), luptând pentru putere, urmărindu-se unii pe alții, discreditându-se, punând la cale capcane în care vor cădea adversarii lor. Se vor accentua instinctele de distrugere, iar literatura va reflecta acest aspect. Moartea nu va mai fi o temă fundamentală, fiind înlocuită de explorarea posibilităților de a comite crime. Nu va mai exista Thanatos, însă umanoizii îl vor căuta, îl vor invoca, îl vor inventa. În mod paradoxal, vor fi scrise texte care vor conține cel puțin două omoruri pe pagină.  Viața va oscila între violență și o nepăsare apăsată. De aceea cărțile cu idei pașnice nu vor fi citite.
    Cu totul altceva se va petrece dacă oamenii vor fi pregătiți moral pentru condiția de nemuritori. Nu pot spune că nu va mai fi nevoie de literatură ( deși și-ar cam pierde obiectul : poezia  și poveștile sunt strigăte împotriva morții), dar viața va deveni artă. Fără moarte, nu va mai fi nici eros. Iubirea se va purifica spiritual. ( Bănuiesc că dacă va exista nemurire, va fi reglementată și controlată cumva și înmulțirea indivizilor.) Dacă se va mai scrie, va fi multă poezie, veritabil imn închinat luminii eterne, iar proza nu va mai avea personaje negative. La nivelul capodoperelor, diferența va fi echivalentă cu cea dintre muzica ușoară și acordurile lui Bach. Dar uite că am devenit visător, ceea ce, probabil, asta ai și urmărit, punând o întrebare care ține de marile utopii.

P.S. Aranjamentele bat la ochi atât în sport, cât și în politică. De ce să ne mai uităm la meciuri, dacă știm dinainte rezultatele?
       În rest rămâne cum am stabilit : Lionel Messi este cel mai bun fotbalist al planetei. Zicea bine un antrenor că ar trebui să se decerneze anual două Baloane de Aur. Unul să i se dea direct lui Messi, iar pentru al doilea să se lupte ceilalți jucători.

                                                                   

2 comentarii:

Unknown spunea...

O chestiune tulburatoare, care pare dincolo de posibilitatile noastre de speculatie. Ma indoiesc ca ar mai exista literatura si arta daca oamenii ar deveni nemuritori.Si nu doar atat, la ce bun religia si filosofia? Probabil ar dispare tot ceea ce acum ne face sa fim oameni, cu alte cuvinte am fi supraoameni, dar fara umanitate. Oare asta voia sa sugereze Nietzsche?
Oare cum ar fi aratat muzica lui Leonard Cohen daca ar fi fost nemuritor?

Şerban Tomşa spunea...

Dan,
Întrebarea a fost pusă de Liviu Drugă. E tulburătoare, ca și cea pusă de tine. Dacă am fi nemuritori, religia ar dispărea, iar zeii... Cine ar fi zeii? Cred sincer că zeii din Olimp și de pretutindeni au existat aievea. La fel, ființele fantastice din basme și din legende. Imaginația omului e doar amintirea altor epoci de viață.