duminică, 30 aprilie 2017

Supraveghetorul și alte povestiri (II)


Am publicat Supraveghetorul și alte povestiri după trei ani de ezitări. Voiam să mai tipăresc un roman înainte de cartea menționată, terminată în 2014. Volumul conținea inițial un număr dublu de texte. Am tot scos din sumar și nu știu dacă am lăsat totdeauna cele mai bune bucăți. În fine, fiindcă o poetă mă solicitase cu niște texte memorialistice, s-a ivit o nouă problemă. Să le includ sau nu și pe acestea? Editorul, mare poet și caracter desăvârșit ( bine că n-are cont pe aici, fiindcă s-ar supăra că-l numesc așa), mi-a spus că le putem include dacă nu am de gând să tipăresc, în anii următori, și o carte de memorii. Cum nu am asemenea proiecte ( n-am timp, pur și simplu), am introdus și povestirile evocatoare în penultima secțiune a volumului. Le-am pus pe cele pe care le aveam la îndemână, cu gândul la drama lui Nino Stratan. În Supraveghetorul pot fi citite evocări pitorești ale unor personalități cunoscute : un muzician faimos, Nino Stratan în mai multe ipostaze, Daniel Pișcu, Romulus Bucur, Marius Bădițescu, Alexandru Mușina, Ioan Alexandru și celebrul regizor Gábor Tompa. Mai sunt prietenii cu care am petrecut două toamne, la ferma viticolă, dobrogeană,Cochirleni. Mi-am dat seama abia azi că i-am omis, din sufocanta manevrare a textelor, pe cinci prieteni : doi poeți, un prozator, un istoric literar și un prieten care n-a scris nimic, a murit foarte tânăr și pe care l-am iubit cel mai mult. Dintre ei, trei sunt morți, doi trăiesc și îmi sunt, cel puțin așa cred, buni prieteni. Probabil că se miră că nu am introdus și evocările lor, care sunt scrise și publicate pe net de ani de zile. Pentru a corecta nedreptatea, nu-mi rămâne decât să mă rog pentru un al doilea tiraj, ca și în cazul volumului ”Cenaclul de Luni - 40”.
Mizez, evident, pe bunăvoința editorilor.

P.S. Din finalul textului Un mare om am scos pripit ultimele cuvinte, fără a adăuga nimic, iar efectul este mult diminuat. Cuvintele gazdei au fost jignitoare la adresa muzicianului, însă ar fi trebuit măcar să le înlocuiesc cu ceva de genul ”..ce, el e urmașul lui Traian?” Nu e vorba de Traian Băsescu, se înțelege

6 comentarii:

Ryanna Pop spunea...

Foarte interesant!Sper ca se poate cumpara si de pe vreun site online.
Succes pe mai departe!

Şerban Tomşa spunea...

Ryanna,
Editura a investit în carte și mi-a dat atât de puține exemplare, încât nici celor câtorva prieteni pe care îi am nu le-o pot oferi. (Când a apărut Călugărul Negru nu era criză și am făcut o adevărată risipă, trimițând-o unor inși care n-au deschis-o nici până azi.) Altminteri ți-o trimiteam eu. Cu drag.

Nicolae Nicu spunea...

Referitor la P.S.:

Șerban,

Eu zic că și așa finalul povestirii este interesant. El induce, fie și involuntar, un dubiu contrariant și subtil amuzant după înjurătura gazdei. Cui îi este ea adresată, muzicianului X, ori directorului de filarmonică? Eu am zîmbit pe sub mustață, nedumirit.

Las-o așa, în coadă de pește, că nu-i rău!!

Şerban Tomşa spunea...

Nicu,
Gazda nu se referea la evreu, directorul filarmonicii, ci îl înjura pe muzician care ar fi, se pare, rom. : ”Dar dă-l în p... mă-sii, ce, el nu e ț...an?” Am fost de părere că afirmația este inacceptabilă și descalificantă. Editorul mi-a zis că afirmația nu-l descalifică decât pe cel care a făcut-o, nicidecum pe mine. Totuși, ca să nu risc a fi dat în judecată, am tăiat, de acord cu Teodor Dună, ultimele cuvinte. Dar trebuia să bag altceva, mai inofensiv.

Ryanna Pop spunea...

Eu sunt o optimisa si o norocoasa!
Am gasit multe carti(sigur nu imediat de la aparitie)pe anumite siteuri de la care imi luasem gandul,asa ca voi persevera in a urmari aparitiile viitoare.Despre "Calugarul Negru",nu ma pronunt,deoarece nu am achizitionat/o(o am in plan insa).Asta din cauza tragediei personale prin care am trecut si,din care cu greu imi revin, dar se pare ca usor ,usor, viata imi ofera din nou dorinta de a citi si de a achizitiona noi aparatii.
Mi/am alcatuit si o biblioteca virtuala cu o multime de carti descarcate de pe internet pe o tableta,carti citite dar si multe apartii noi,timp sa am, ca interes din partea mea este:)
Multumesc mult pentru raspuns!
O zi minunata!

Şerban Tomşa spunea...

Ryanna,
Îmi pare nespus de rău că am omis să-ți trimit Călugărul și am dat-o unor inși care... Nu mai comentez. Dar din Supraveghetorul chiar nu am exemplare nici pentru criticii pe care îi prețuiesc. Sper ca norocul nostru să se schimbe cumva.