marți, 31 august 2010

Nu sunt spion și nu suport să fiu spionat !

De mai bine de o lună mi se umblă în căsuța de e-mail, mi se sparg conturile și sunt urmărit în intimitate. Mă întreb cine poate fi atât de bolnav, încât să-și vâre nasul în viața mea fără nicio justificare ! Serviciile secrete românești nu pot fi, pentru că nu dețin și nu vând nimănui informații militare sau de alt gen.
În general, nu mă interesează ce fac alții. Nu trag cu urechea, nu mă uit pe gaura cheii, nu supraveghez pe nimeni. Consider că acesta este unul dintre cele mai degradante acte umane. Dar uite că s-a găsit cineva care să-mi scotocească prin tot ce am ! Mai mult, a pătruns în calculatoarele membrilor familiei și caută. Ce ?
Preocupările mele sunt legate exclusiv de literatură și nu cred că asta reprezintă vreun pericol pentru cineva.
De aceea îi rog pe cei care fac acest incredibil gest să se potolească și să-și vadă de treabă.
Cer, în același timp, ajutor prietenilor pentru a ieși din impas !

P.S. Din câte știu, ceea ce mi se întâmplă este o infracțiune și se pedepsește prin lege !

18 comentarii:

Anonim spunea...

Neplăcut! Am trecut şi eu prin asta, dacă-ţi aminteşti. A fost o vreme în care m-am tot plâns pe blogul meu şi in diverse comentarii despre acest abuz.
Am presupus că e vorba de un hacker. Motivaţia lui e mai greu de înţeles. O fi vreuna, dar eu nu-i văd rostul. Aşa cum ai spus şi domnia ta, noi suntem oameni de pe urma cărora nu prea are ce informaţii importante să culeagă. Dumnezeu ştie ce se aşteaptă să afle...

Şerban Tomşa spunea...

Happyendstory,
da, e cumplit... Nu pot să înțeleg, totuși, curiozitatea bolnavă a celor care ne spionează. Și mi-e teamă să suspectez pe cineva, fiindcă acela poate fi nevinovat...

Cristiana spunea...

Blogger spune ca ...Pentru siguranta dvs. va punem sa introduceti parola, pana atunci blogul este desfiintat!!
Unde e siguranta asta - m am lamurit. Despre Facebook acum se stie ca este pepiniera de necazuri, si ce e mai grav este faptul ca de pe Facebook, Netlog, etc., nu te poti retrage. Odata ce te-ai inscris, totul ramane acolo... Sunt cazuri in care omul a decedat de ani de zile si totul a ramas acolo, rudele nu pot sterge locatia...
Ar fi trebuit sa pui din nou programele pe PC, sa anulezi adresele de mail, sa deschizi altele, imediat ce ai observat chestia de pe Facebook.. Zic si eu... Cred ca nici acum ne e prea tarziu...
E clar ca Blogger, ca si Facebook nu mai e de loc normal. Cred ca vor sa ajungem treptat sa platim spatiul de lucru personal, se pare ca deranjeaza ca are cautare si nu platim pentru...distractia asta!!
Eu imi transfer totul pe un site personal si las numai un blog de discutii lejere.
Sanatate si liniste sufleteasca iti doresc, dragul meu!

Şerban Tomşa spunea...

Cristiana,
net-ul mi-a adus mulți prieteni adevărați, așa cum ești și tu... Acum au început și necazurile și, după cum arpți, elecsunt nesfârșite. Îți mulțumesc ca ai trecut pe la mine...

Şerban Tomşa spunea...

Domnule Anton,
observațiile pe care le faceți sunt pline de subtilitate și de adâncime, ca tot ceea ce scrieți. Vă mulțumesc pentru adresa pe care mi-ați trimis-o și vă rămân profund îndatorat.
Comentariul Domniei Voastre este numai pe e-mail. La blog nu îmi apare. Să înțeleg că nu doriți să-l postez ? Sau e o eroare a computerului și, în acest caz, îl pot recupera și plasa aici ?

Şerban Tomşa spunea...

Critiana,
„arăți”, „ele sunt”...

Träume von Rosen spunea...

nu-mi vine sa cred...ma gandesc in mica mea paranoia ca poate vrea sa fure ideile, sa va plagieze! trebuie sa redenumiti, reparolati totul, msi aveti neoie de cineva priceput si dezinteresat. imi pare rau.

Ryanna Pop spunea...

si eu sunt bulversata de astfel de situatii de pe net,care iata incet incet scapa de sub control..deh,ca in Romania!...si pe mine ma enerveaza ca dintr-o greseala m-am inscris pe anume situri[ma felicit ca am rezistat tentatiei de a intra si pe facebook]si desi am sters conturile,pentru nimic in lume nu se elimina..astfel ca imi umple casuta de e-mail cu tot felul de mesaje ce ma streseaza,mai ales cand vad ca vin cu tot felul de texte puerile de genul"x..iti este prieten,scrie-i mesaj de felicitari pt.aniversare/onomastica/"si cate si mai cate..nu mai vorbim de cele de publicitate din partea diferitelor firme...Cristiana are dreptate in tot ce spune..acum ce poate fi de facut....da, e de preferat sa schimbi adresa de e-mail,dar nu rezolva problema...mai am si eu deschis pe undeva un cont cu alt nik si o alta casuta de e-mail,dar odata ce intri inscris cu acel cont pe un oarecare sit,fie si din greseala"te inhata"..
deci e bine de consultat un specialist in IT,poate acela are o solutie mai buna de aplicat...ma gandesc cum ca oamenii politici au ei vreun secret in a se pune la adapost de astfel de situatii..
sper sa rezolvi cu succes cat mai repede aceasta situatie neplacuta,si sa nu fii nevoit sa-ti inchizi conturile de pe aici lasand mai ales prietenii virtuali mai saraci in spirit prin lipsa ta:)...

Şerban Tomşa spunea...

Mewsette,
nu cred că vor să fure idei...Cred că glumești... :) Ideile se fură la vedere, de pe tot net-ul...

Şerban Tomşa spunea...

Ryana,
îți mulțumesc. Să văd ce pot face, dar situația m-a afectat foarte mult...Cum spuneam, am aici prieteni minunați, mai mult sau mai puțin apropiați și m-ar durea să fiu nevoit să mă retrag...

Anton spunea...

Habar nu am ce s-a întâmplat cu comentariul meu şi cum se face de v-a parvenit pe o asemenea cale. Este la latitudinea dumneavoastră modul în care veţi proceda cu acel comentariu.
În acelaşi timp, cred că că nu ar trebui să vă lăsaţi intimidat de asemenea măgării. Prin alte mijloace, dar tot în urma unor scotociri imunde, e drept, de altă natură, însoţite de afirmaţii tot atât de soioase, au făcut-o şi pe cea care ţinea blogul "Terorism de cititoare" să tacă. De ce pitecantropii ăştia pot să pună pumnul în gură unor voci care chiar au ceva de spus? De ce să ne retragem noi? Ca să audă ei ecoul grohăiturilor lor? Parcă îi auzim destul şi aşa, mergând pe stradă sau deschizând televizorul. Aici, nu uitaţi, dumneavoastră sunteţi stăpânul, indiferent de ţaţele clevetitoare, dând pe afară de curiozităţi patologice şi înverzite de invidie din jur.

karina spunea...

NU imi pot da seama de ce cineva ar vrea sa sparga o parola de la facebook sau de la blogspot. De postat nu poate, de conversat in locul nostru nu poate, pentru ca ar fi vizibil. Serban are dreptate, nu e necesar sa sparga niste parole la blog din moment ce totul este la vedere...Nu gasesc sensul unei astfel de actiuni decat daca este gestul unui psihopat ascuns bine!
Dar la cate se intampla in lumea asta...
Daca vorbim despre spargerea parolei la mail se schimba problema. Numai ca nu stiu niciun caz macar in care parola a reusit sa fie sparta de cineva. Acolo se poate citi corespondenta. Nu si pe messenger. Conversatiile de pe messenger raman in unitatea centrala proprie. Prin urmare " curiosul hot" are un scop bine definit. Spionarea. Nu cred ca politia poate rezolva asa ceva.
Se intampla de foarte multe ori sa fie bulversate setarile din serverul principal. Dar dupa o anumita perioada isi revin.
De asemenea, un om inteligent care reuseste si sparge o parola la blogspot sau pe alt site si schimba parola ca sa nu mai poti accesa acel site sau blog, ar trebui sa schimbe automat si mailul ca tu sa numai poti cere noua parola pe mail. Si-ar pune mailul personal sau unul anonim. Daca ai reusit sa intri pe blog inseamna ca sparagtorul este un novice. O sa renunte. Cu siguranta.

Nu intra pe ODC sau DC++ pentru ca acolo oricine iti poate cotrobai in calculator.

Daca ai reparat de curand calculatorul sau ai chemat un specialist ar trebui sa-ti dea de gandit. Exista programe sofisticate care urmaresc activitatea din calculator. Dar acea persoana trebuie sa puna personal programul in calculator deci trebuie sa aiba acees la el.

In ultimul timp cei de la yahoo.mail arata activitatea recenta a tuturor persoanelor din lista...nu e normal... ar trebui sa existe o setare prin care permiti asa ceva...ori exista si n-am descoperit-o eu:(

Şerban Tomşa spunea...

Am recuperat comentariul dlui Anton de pe e-mail :

ANTON

Domnule Tomşa,
Nu sunt vreun priceput în ale internetului, aşa că, din păcate, în privinţa aceasta, nu pot să vă ajut cu nimic.
Însă, ca tot românul, pot să am o părere. Iar părerea asta, ar suna cam aşa:
Bănuiesc că nu de florile mărului aţi activat dumneavoastră moderarea comentariilor. Presupun că şi domnia voastră a avut parte de vizitele unor supăraţi din oficiu care, la adăpostul anonimatului sau nu, au făcut paradă de ironia lor îndoielnică, de o critică de şanţ sau, la o adică, v-au administrat niscaiva înjurături neaoşe, de-ale noatre, naţionale. Aşa că, aceşti oameni de bine nu numai că se simt îndreptăţiţi să tragă de urechi pe toată lumea, dar au şi satisfacţia perversă de a trăi viaţa prin procură. A altora, evident, căci a lor e prea searbădă. Aceste ţaţe au schimbat vizorul cu care-şi spionau vecinii cu tehnicile netului. E de ajuns să facă rost de cine ştie ce program de "spy" ca să purceadă la acţiune, că năravul lor e vechi. "Imi interzice mie comentariile? Mă cenzurează, care va să zică!? Ei, las' că-i cotrobăi eu peste tot, prin tot calculatorul!", îşi spun ei, socotind că e o răzbunare justă. Credeţi-mă, literatura de specialitate arată că anumiţi voyeuri au şi pornirea asta în dotare.
Aşadar, aş zice că nu-i tocmai de exclus firul ăsta. Ce-i drept, la vastitatea netului, nicio probabilitate, oricât de mică, nu-i de exclus. Inclusiv o "cotrobăire" accidentală a vreunui hacker din Bora-Bora.
Îmi dau seama că o asemenea intruziune în intimitatea unui om e de natură să-l deranjeze serios, dacă nu chiar să-l sperie de-a dreptul. Este exact ceea ce îşi doreşte o specie de voyeuri, care n-are doar satisfacţia spionatului ci şi pe aceea a unei atotputernicii, a unei demonstraţii făcute visctimei de genul "ştiu tot ce faci/scrii/gândeşti". Sper că n-aţi dat tocmai peste un asemenea zănatic fiindcă atunci trebuie să găsiţi un profesionist care să se ocupe de chestiune. Ştiu că există servicii ale acestei lumi virtuale care se ocupă tocmai de aceste abuzuri. Şi cică ar fi chiar foarte eficiente. Îmi permit să vă dau o adresă de net:http://www.securizare.ro/content/view/177/36/
Sigur, e doar o chestie orientativă, dar de aici puteţi merge mai departe. Eu însă nădăjduiesc că totul a fost doar un accident. Dacă povestea s-a repetat, reacţionaţi.

Ryanna Pop spunea...

Referitor la ce spune Karina,vreau sa spun ca si eu sunt"stan patitul"..si sa stii ca si pe messenger ,si pe parola de blogger se poate intra fara probleme..intrebi ce interes ar avea cineva sa faca asa ceva?..are!..nu stiu la altii dar eu de exemplu am destule insemnari private nepublicate,pe un alt sit la fel aveam niste insemnari personale,pe mess am purtat dialoguri cu anumiti prieteni ,si mai tarziu am descoperit,prin niste notite atasate sub anonimat,uneori cu apropo,alteori cu directie,dezvaluiri din aceste sectiuni,ce eu le credeam stiute si pastrate doar de mine[acum realizez de ce o amica nu mai vb.cu mine,dupa ce tot un anonim a santajat-o cu niste dezvaluiri pe care mi le facuse doar mie pe mess..o,tempora,o mores!].....sa nu trecem cu vederea ca in virtual,suntem precum intr-o casa cu pereti de sticla..iar anonimatul produce confuzii,si curiozitatile sau "cercetarile"vin de unde nu te astepti...atata timp cat in aceasta sfera,”traiesc” la un loc,majoritate neica nimeni,si minoritate personalitati,sunt desigur multi interesati in a-si atinge anume scopuri,si atunci apeleaza la orice mijloc posibil...cand va trece si mass media si televiziunea cu totul in spatiul virtual,atunci sa vezi"lupte":)....
iar D-ul Anton are perfecta dreptate in tot ceea ce spune...
ce pot sa spun;doar sa invatam unii de la altii din astfel de accidente poate de loc intimplatoare si sa ne aparam....dar nu stiu si daca este asa de usor :(......

gabi c. spunea...

Orice este posibil: ori vreun hot care vrea sa fure material gata redactat pentru o eventuala plagiere sau un "prieten" care cauta altceva pentru a va compromite ulterior mai ales ca spuneti ca a accesat si computerele apropiatilor dvs.Sunteti un scriitor cunoscut si apreciat iar tentatia unora de a va fura munca este probabil mare.Oricum un specialist poate descoperi fara mari probleme adresa de IP de unde vi se acceseaza computerul.Cu ajutorul unui antivirus performant se pot evita usor astfel de neplaceri.Incercati sa schimbati mai des parolele la email sau computer personal si sa nu folositi aceeasi parola peste tot.

karina spunea...

Ryana,
Sub nicio forma istoricul conversatiei de pe messenger nu poate fi accesat de nimeni cu exceptia proprietarului. El ramane stocat in unitatea centrala de unde s-a vorbit, respectiv a ta si a celeilalte persoane cu care ai vorbit.
Daca mergi la un calculator in alta locatie si accesezi istoricul de pe messengerul tau, vei observa ca este gol..
Prin urmare, in cazul tau, daca a fost desconspirata conversatia, ar trebui sa iti dea de gandit comportamentul persoanei cu care ai conversat.

Serban,
Dupa parerea mea, nimeni nu a intrat ca sa iti fure nimic...S-ar desconspira imediat.
Daca cineva totusi ti-a intrat in calcultor, pentru ca asta se poate face mult mai usor decat sa spargi o parola, nu a intrat sa fure ci doar sa spioneze. In cel mai rau caz sa te prinda cu ceva la mana.
Nu poti face absolut nimic si nici politia nu poate face nimic. Elena, prietena mea de pe blog, a avut probleme pe un site, i s-a spart parola. Ea fiind din Olanda, a facut reclamatie la autoritatile internationale. NU au reusit sa prinda nici spargatorul, nici nu si-a recuperat parola. Si la ora actuala ii este folosit profilul de catre spargator. Dar a spart parola numai de pe site-ul respectiv. Nu si de pe messenger sau mail.

In schimb a fost un spargator destept, a schimbat mailul imediat de pe acel site si l-a inlocuit cu unul personal. De aceea am spus ca spionul tau e un novice...Citeste si fuge:)

Curiosu' :))

Şerban Tomşa spunea...

Anton,
chestia asta mă deprimă. Net-ul mă încântă fiindcă pot comunica, tot timpul, cu oameni de mare calitate... Șocul meu e că m-am trezit în fundul gol, într-o cabină telefonică de sticlă, plasată în centrul orașului...

Ryana,
am strâns atâta amărăciune în mine, că îmi vine să încui ușa și să trag obloanele... Am defecte destule, dar invidia și dorința de a-i urmări pe alții nu m-au caracterizat niciodată...

Gabi,
voi cere sprijinul unor specialiști. Ceea ce îmi spuneți îmi dă fiori. Până la urmă, nu mă deranjează nici că sunt spionat ( nu am nimic de ascuns și nu pot fi șantajat cu nimic) , dar de furat se găsesc destule...

Karina,
să te audă Dumnezeu și să fie numai atât. Cum am zis, nu dețin nimic compromițător și în concluzie nu mă tem de nimic. În dulap nu am niciun schelet...

Cristiana spunea...

Eu as mai spune ca cele mai multe cazuri de acest fel sunt actiuni ale tinerilor care isi doresc in "palmares" cat mai multe astfel de "spargeri"... Fara sa constientizeze ce rau pot face oamenilor. Considera ca nu fac nici un rau daca dau o raita prin computerele oamenilor, si mai departe se "mentin in forma" facand si facand mai departe acelasi lucru.
Iti spun asta spre echilibrare, nu neaparat spre a lasa balta cautarea unor solutii. De regula astfel de cazuri pun la "incercare" mereu mai departe "mâna" formată astfel, ca un fel de cursă "care pe care" !! Daca omul isi pune mintea cu ei, nu are sorti de izbândă, căci sunt ca intr-o bandă de motociclisti americani pe şosele, se strâng şi îşi pun forţele laolaltă ca să-şi dovedească LOR ÎNŞIŞI CĂ POT !!!
Cele mai multe cazuri sunt astfel realizate.
Eu stau in bloc (ma rog, acum a crescut si a plecat de la parinti) cu cel care la 12 13 ani a spart arhivele FBI-ului!!! A facut mare vâlvă acum vreo 10 - 12 ani cred. Ne-am trezit cu politia in miez de zi în jurul blocului si ei chiar au avut un fel de şoc când au văzut că, în loc să prindă un spion periculos, s-au trezit cu un băieţel bucuros că le-o "făcuse"..
Sper ca te-am mai destins un picut!!