joi, 31 mai 2012

Infracţiunea e comică, suferinţa e grotescă

Fiind student în anul al doilea, căutam să nu pierd nicio prelegere a lui Paul Cornea. Profesorul îşi ţinea cursul joia, în amfiteatrul Odobescu şi ne buluceam toţi acolo, la ora opt, fie că afară era potop, fie că oraşul era acoperit de zăpezi. Într-o asemenea dimineaţă, mergeam înghesuit pe scara unui troleibuz, în timp ce pe străzi ningea viscolit. Mă ţineam de scară şi ţin minte că pe traseu se făcuse o lungă coloană de maşini. Autovehiculul nostru mergea cu opinteli : pornea, se oprea, pornea, se oprea. La un moment dat, când am ajuns în dreptul Cişmigiului, cineva a exclamat :
- Uite-l pe Dem Rădulescu !
Ne-am întors toţi şi ne-am uitat. Dem era îmbrăcat într-o haină lungă şi groasă şi avea pe cap o căciulă cu urechi. Păşea impetuos pe trotuar, prin iureşul alb şi părea un urs din Kamceatka. A simţit că e urmărit de privirile noastre şi şi-a întors, furios, faţa către noi. Am izbucnit în râs. Din nefericire, marii comici ne fac să râdem şi când vor să pară serioşi. Nu văd pe nimeni capabil să se abţină să zâmbească dacă Marin Moraru l-ar opri pe stradă şi l-ar întreba ceva, cu un aer grav.
Mi-am amintit de scena de mai sus când am văzut fotografia unui senator care e urmărit penal. Pare un Dem Rădulescu tuns la chelie şi cu mustaţă. Cunoscutul scriitor Horia Gârbea, care este profesor universitar, mi-a povestit că l-a avut student pe aprigul parlamentar. Când personajul a venit prima dată la cursuri , Horia Gârbea a rămas descumpănit la intrarrea în amfiteatru, fiindcă toţi discipolii îşi aşteptau magistrul în poziţie de drepţi. Actualul senator făcuse instrucţie cu studenţii înainte de intrarea dascălului ! Voia să pară fioros. Din fotografiile publicate în presă, deduc însă că personajul este comic. Ceea ce nu este puţin lucru.
Şmecheria poate fi înveselitoare, dar durerea este lipsită de umor. Un cunoscut actor părea că se înţelege bine cu soţia lui. Iată însă că femeia i-a devenit infidelă, iar actorul s-a îmbolmăvit grav, prilej pentru consoartă de a-l bălăcări pentru neputinţa lui. Să te însori cu o asemenea femeie, să te mai şi înşele şi în cele din urmă să te umilească pentru necazul care te-a lovit e greu de imaginat, dar ştiu că este posibil. Artistul nu are bani să se trateze şi trece prin clipe de neîndurat. Ziarişitii îi pun beţe în roate, făcându-i mult rău.  Unii oameni au, probabil, grele păcate karmice, iar viaţa lor începe să semene, de la un punct încolo, cu o ispăşire în beciurile unui Destin-Inchiziţie.
Cel care îl iubesc pe actor ar trebui să sară în ajtorul lui şi să-l mute într-o altă locaţie, pentru ca omul să se trateze în linişte. Existenţa noastră ilustrează categorii estetice dintre cele mai variate. Dacă infracţiunea e comică, suferinţa atroce este grotescă.
Şi un gând începe să mă sâcîie : bătrâneţea şi suferinţa sunt, ca şi lipsa banilor, incompatibile cu umorul.

Niciun comentariu: