În Cronologia lumii literare românești ( Editura Bibliotheca, Târgoviște, 2012 ), lucrare masivă, de aproape 500 de pagini, probabil o actualizare a cărții Istoria literaturii române în date ( 2001 ), Marin Neagu ( n. 1956 ) este interesat de „ reperele biografice semnificative ale scriitorilor, revistele și grupările literare, evenimentele editoriale, evoluția instituțiilor de cultură, premiile literare.” Am citat din ampla prezentare făcută autorului pe pagina a doua. Pe scurt, Marin Neagu consemnează tot ce se întâmplă semnificativ în literatura noastră, de la începuturile incerte ale primului text scris în limba română ( secolul al IX-lea, 1392, 1420 sau 1495 ? ) până la 27 octombrie, 2012, când „moare, la București, Alexandru George”, despre care se spune că „era un George Demetru Ladima al criticii literare românești”. Volumul a necesitat o muncă sisifică - peisajul literar se înnoiește continuu ! -, Marin Neagu consultând „cele mai importante istorii ale literaturii române, dicționare literare, biografii, autobiografii, tabele cronologice, memorii, interviuri, colecții de reviste.” Este un mega-tabel cronologic, dacă putem spune așa, o poveste pasionantă a literaturii naționale. Lucru remarcabil, fiecare eveniment luat în considerație este valorizat și dimensionat corespunzător printr-o opinie critică, fie a autorului, fie a unei voci prestigioase din spațiul artistic respectiv.
Marin Neagu, doctor magna cum laude în filologie, cu o teză despre filosofia populară asupra răului ( 2010 ) a mai scris Jucătorul de cărți ( 2002 ) și Cartea relelor. Imaginarul malefic în folclorul literar românesc ( 2009 ). De asemenea, este autorul unor cărți de interes didactic și al unor recenzii, cronici și studii critice publicate în presa literară.
Posesor al unei inteligențe ieșite din comun și admirabil înzestrat ca prozator și critic literar, Marin Neagu ne-ar putea dărui, în viitor, romane și cărți de proză scurtă care să rămână.
Îi mulțumesc cronicarului că nu m-a trecut cu vederea și s-a ocupat, la pag. 404-405, și de aparițiile mele editoriale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu