luni, 22 decembrie 2014

Amor omnia vincit. Un gest memorabil al lui Klaus Iohannis

      Este prima dată când gestul unui Președinte al României mă emoționează profund și mă face să fiu mândru că sunt român. Era să zic ”neamț”! S-ar putea să nici nu avem acum idee de cât de mare Președinte va fi Klaus Iohannis! Imediat după preluarea mandatului, el l-a chemat la convorbiri pe Ponta și probabil că a fixat obiective și acțiuni concrete, cu termene fixe. După aceea l-a decorat pe Octav Bjoza, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politici din România. În alocuțiunea sa, Iohannis a pomenit faptul că, prin distrugerea elitelor, comunismul ”a furat, pentru 45 de ani, șansa României de a se reforma”. Aș preciza că ”șansa” României de a se europeniza a fost furată pentru cel puțin o sută de ani, iar distrugerea elitelor a continuat și după 1989, cu o furie la fel de mare. Numai că sub Iliescu, Constantinescu și Băsescu, intelectualii nu au fost închiși, fiind lăsați să moară de foame. Intelighenției românești i s-a oferit și alternativa prostituției și sunt cărturari care n-au ratat-o. Însă când se îmbăta, Băsescu îi înjura bine, vulgar-moromețian, cu șart, pe reprezentanții culturii.
      Un jurnalist din studioul Realității Tv - îmi pare rău că nu i-am reținut numele - a povestit că Bjoza a scrijelit, pe pereții tuturor închisorilor prin care a trecut, numele logodnicei sale, Carmen. Pe un frig cumplit, epuizat, malnutrit, el a găsit niște floricele pe care le-a păstrat mulți ani - a făcut 14 ani de pușcărie -, pentru a i le oferi lui Carmen chiar și uscate, cum ajunseseră. Și au mai fost și alte povești care m-au făcut să mă simt mic și neînsemnat. Oare foștii torționarii l-or fi văzut pe Bjoza?
     Octav Bjoza a fost un nevinovat condamnat pe nedrept, fiind privat de libertate pentru opinii politice. Adică fără motiv.  Nu știu dacă există o crimă mai mare făcută de un stat împotriva propriilor cetățeni. De aceea evenimentul programat de Iohannis m-a tulburat peste măsură. Bjoza a avut o inimă mare. La rândul său, Iohannis posedă o minte limpede, ordonată și un caracter pe măsură. Aveam mare nevoie de așa ceva! Șeful statului nostru dă un semnal puternic că, de acum încolo, morala va fi o dimensiune esențială a vieții publice.

4 comentarii:

Augustin Radescu spunea...

Domnule, stai putin! Faptul ca Iohannis i-ar fi trasat obiective si i-ar fi stabilit termene precise lui Ponta ar fi vestea cea mai rea, ar fi doar confirmarea faptului ca avem la Cotroceni un nou basesc. Caci, dupa cum sper ca stii, prerogativele presedintelui sint altele!
Cit priveste gestul cu decoratia, este, in plan simbolistic, laudabil. Sa nu uitam, insa, ca si basescu a condamnat comunismul, si toti am fost incintati. S-a dovedit un fissss, findca faptele lui au demonstrat cu totul altceva.
Asadar, rabdare si tutun. Inainte de a-l tamiia, in dulcele stil oriental, sa-l lasam sa si faca!
Parerea mea ...

Augustin Radescu spunea...

Hai sa ne-amintim ce bine incepuse basescu: popular, vesel, spritar, de-al nostru, coruptii la tepe, alea alea. Ba a condamnat si comunismu'! Sa-l pui la rana, zau!
De-aia zic: hai sa lasam faptele sa vorbeasca, si-apoi,...Gaudeamus!
Sanatate si noroc! Craciun fericit!

Şerban Tomşa spunea...

Dragul meu,
N-am spus că ”i-a trasat” sarcini lui Ponta. Cunosc prea bine modul ăsta de a acționa. M-am gândit că au stabilit împreună ce și cum. Și să-l lăsăm, dracului, în pace pe Băsescu, cu stilul său de secretar de partid care taie și spânzură în orice problemă. Părerea mea este că, din cauza lui Băsescu, ai devenit prea suspicios. Cum să-l compari pe Iohannis cu Băsescu, care ar fi fost bun ca pamfletar?

Şerban Tomşa spunea...

Augustin,
Crăciun fericit, dragul meu! La mulți ani!
P.S. Cu tămâiatul ai dreptate! :) Așa e precum zici.