duminică, 1 martie 2015

Un fost președinte, o litroașcă și învățătorii de altădată

    Nerușinarea unora a atins cote incredibile. O doamnă, pe care fostul președinte o voia...președintă și pe care o consideră în continuare fată mare, pare să fi fost un fel de Roxelană-rechin, înotând în bani, prin crama de la Cotroceni. Mi-am amintit, cu acest prilej, de un învățător de altădată. Foarte bun profesionist și apreciat de săteni, dascălul nu se formaliza în legătură cu plăcerea sa de a trage la măsea. Copiii îi aduceau, pe rând, câte o sticlă plină pe care o puneau la piciorul băncii, de unde magistrul o ridica zilnic. Ce dramă a fost când un țânc a spart din greșeală, cu piciorul, cotidianul clondir!
- Fire-ar sămâncioara ta a dracu', să te duci acasă, să-mi aduci alta!
Și elevul s-a executat, deși n-a obținut băutura de la maică-sa decât după ce s-a tăvălit o vreme, urlând, prin ograda părintească.
Când se făcea prânzul, învățătorul își aranja masa direct pe catedră. Întindea mai întâi un ștergar, apoi își punea dinainte ouă fierte, brânză, ceapă, slănină, roșii, jumătatea de țuică și litrul de vin. Într-o zi de toamnă aurie, cum ar zice Sadoveanu, în timp ce ”domnul Trandafir” privea pe fereastră culorile anotimpului, având în mână un borcan cu vin proaspăt limpezit, iar un elev lucra exerciții la tablă, cineva a ciocănit la ușă. După ce a pus recipientul pe pervazul ferestrei și s-a întors, mascând corpul delict, mentorul i-a strigat musafirului, cu glas tunător, să intre. În ușă și-a făcut apariția inspectorul de sector.
- Bună ziua! Am venit să asist la o oră, dacă nu vă supărați.
- Ba mă supăr foarte rău, a urlat bătrânul făuritor de caractere. Te-ai uitat la ceas când ai bătut la ușă? Păi, tu intri așa, în mijlocul orei mele? Ieși afară, putoarea dracu', că la mine, la oră, nu intră nici ministru’ pă nepusă masă!
Intimidat, inspectorul a băgat coada între picioare și a ieșit.
Peste ani, inspectorii s-au schimbat, dar învățătorul a rămas neclintit la postul său. O inspectoare venise la școală să vadă orele unei profesoare care își dădea un grad didactic. Întâmplător, funcționara inspectoratului și angajatul școlii s-au întâlnit pe coridor. După ce a adulmecat aerul, inspectoarea l-a oprit pe învățător și i-a spus, foarte înțepată :
- Dumneata miroși a băutură!
- Zău? a izbucnit învățătorul. Ia ascultă, fă, putoarea dracu', tu ai venit aici să-ți faci meseria sau să mă miroși pă mine?
Multe legende a lăsat venerabilul dascăl în urma lui, dar una circulă mai mult decât celelalte. Sătenii, care nu prea știau carte, se duceau la el cu rugămintea de a le scrie câte o cerere. Răspunsul era mereu același :
- Ți-o scriu, putoarea dracu', da' dup-aia să te înființezi dă urgență, la mine , cu o litroașcă bună, că eu n-am învățat carte pentru proști!
Mi-a plăcut enorm cuvântul ”litroașcă” și de câte ori îl văd pe fostul președinte - care a politizat și closetele, oferind metode de distrugere adversarilor săi - vorbind cu aceeași voioasă inconștiență despre inocența pupilei sale, mă întreb câte litroașce a dat de dușcă, pentru a-și face curaj să mănânce virginul  rahat care îi place atât de mult. Fostul demnitar e singurul băutor din lume  care nu-mi este simpatic. Fiindcă, se știe, băutura scoate la iveală adevărul din dovleacul fiecăruia. La oamenii de caracter, alcoolul descoperă noblețea - și, la rigoare, poate fi blazonul unui stil inconfundabil de viață -, dar la proștii care ne cred mai proști decât ei, face să dea în clocot toată mizeria omenească.  Îmi pare rău că folosesc asemenea cuvinte, însă, vorba Simonei Tache, mi s-a făcut greață de atâta mozol în public.

8 comentarii:

Augustin spunea...

Dragă Şerban, textul tău este savuros de nu se poate. Ce portret!Lasă că şi "punctul de pornire" e de toată jena!

Ryanna Pop spunea...

Din păcate asistăm la un circ mediatic între bande mafiote gen Sicilia italiană.Cineva ne ia de proști(că asta e;și bunătatea toleranța tot prostie se numește uneori)și își face jocul nu gândindu-se la noi ci tot la bunăstarea lor.Să ne amintim de fostul prim ministru primul încarcerat de pe lista fostului presedinte ,în paranteză fie spus care după părerea mea încă e la butoane(se vede cu ochiul liber cum Videanu este liber si in curând își va dovedi nevinovăția și dama blondă care iese basma curata din afacere avand in vedere ca din 7 capete de acuzare a ramas cu unu si acela f. subțire.La ce a folosit incarcerarea lui Nastase? La nimic.O reglare de conturi intre el și fostul președinte.Iar acum domnia sa duce acum o viață liniștită la proprietatea lui obținută din leafă de bugetar și se plimbă prin diferite țări simțind că viața îl răsplătește din plin,cheltuind din maldărul de euro pus la adăpost prin legile pe care și (pardon),le-a dat în mandatul său.După cum și foiala asta pe la DNA,speranta unor perdanti din spatele gratiilor mediatizate pe posturi tv.private ptr.ca sa plătească și acest Putin al nostru care până una alta demonstreaza peste tot cât de curat și cinstit a fost și este el.Și cred că-i și reușește.
Din păcate noi rămânem cu sila și lupta pentru supraviețuire,conduși de ”agenduri străine”,iar ei cu mormanul de euro pe care-i folosesc și prin pușcării din care ies cu capul sus și sfidează pe mai departe poporul.

Şerban Tomşa spunea...

Maestre DAD,
Mulțumesc pentru aprecieri. Învățătorul ăla era unul foarte bun, spre deosebire de alți ”dascăli de altădată” care nu știau decât să-ți spargă capul cu ciomagul. Un bătrân îmi povestea că, atunci când era copil, avea fundul tăbăcit de bătaie și nu putea deschide ușa cu mâinile umflate de atâtea bețe câte lua la palmă.
Cât despre fostul p., mi s-a făcut greață de nesimțirea lui. Dar ăștia sunt mai prin toate taberele politice. El drept, el îi întrece pe toți în mai toate păcatele. Și când te gândești că, la început de tot, a fost un motiv de speranță pentru mulți naivi, printre care mă număr.

Şerban Tomşa spunea...

Ryanna,
Să avem răbdare. Poate nu vom muri cu ăștia în capul nostru. Important e însă să li se ia banii, dar nu pentru a fi furați de alții. Ar fi necesare și legi mai aspre pentru furtul din avutul public și pentru hoție, în general. Ceea ce vedem e numai vârful unui aisberg. Se estimează că s-ar fi furat până acum mai mult de 1500 de miliarde de euro. Au conturi uriașe, vile și insule prin ținuturile calde, inaccesibile oamenilor cinstiți.

Ryanna Pop spunea...

Eu nu mai am nici o speranta.Mereu imi suna in minte expresia pe care a zis-o pe la inceputul anilor 90,a Anei Blandiana care-l cita pe Eminescu (nu stiu daca nu gresesc cumva) si anume:"daca vrei sa vezi viitorul unei natiuni,priveste in trecut".Daca ma uit in trecutul nostru nu vad nimic de care sa ma leg.Nici un guvern nu a reusit sa faca din aceasta tara ce vedem noi prin tarile civilizate .
Iar aceasta estimare a furtului probabil corecta,ma dezamageste si mai mult.Fii sigur ca nu se va recupera mai nimic.Nu erau ei atat de prosti sa lase la vedere tot.Lumea e mare iar forta raului nelimitata.

Şerban Tomşa spunea...

Ryanna,
Nici eu nu mai am speranțe în ceea ce ne privește. Istoricii îmi spun că Maiorescu era avocatul infractorului care fura alimentele destinate armatei române, luptătoare pentru indepedența din 1877. Corpuri întregi de armată au murit de foame sau de dezinterie, în tranșee, în fața Plevnei și Griviței, în timp ce alții se îmbogățeau din hrana destinată soldaților. Eminescu a scris foarte dur despre toate aceste aspecte și n-a compus nicio poezie referitoare la Războiul de Independență. Iar Maiorescu se dădea prietenul său. Sigur, nu a fost criticul de acord ca poetul să fie ”tratat” cu mercur ( în cantități industriale), în condițiile în care autorul Luceafărului nu avea nicio infecție, iar tratamentul cu mercur nu se mai practica de câteva decenii?
Tot istoricii povestesc că în perioada interbelică, politicienii erau, cu puține excepții, ca și cei de azi : proști, lacomi, incompetenți, criminali. Dar atunci existau excepții...

Ryanna Pop spunea...

Apropo de Maiorescu,stii cum e,"fereste-ma doamne de prieteni ca de dusmani ma feresc si singur".Stiu ca Eminescu a avut cea mai curajoasa atitudine fata de regimul de atunci.Iar daca nu a scris despre razboiul de independenta,a fost ori ca nu a mai avut timp(pt.ca ticalosii curma glasul celor care striga in gura mare adevarul(vezi si cazul Boris Nemtov)dar probabil nu intamplator a spus ce am afirmat eu la comentariul precedent cu privire la trecutul unei natiuni)
Probabil totusi nu intamplator a si scris versurile din "Ce-ti doresc eu tie dulce Romanie"...la trecutu-ti mare,mare viitor!.
In mod sigur s-a referit la vitejia tuturor soldatilor care au luptat de-a lungu atator razboaie(din pacate unele nefiind chiar ale noastre)din care mereu au iesit gloriosi chiar si atunci cand au fost infranti.Poate spun prostii,te rog sa ma corectezi.Comentariile nu le fac intamplator ..nu pentru a arata "intelighentia"mea vorba altui mare geniu Caragiale,ci pt.a-mi da niste raspunsuri si a-mi completa niste lacune.
Multumesc mult pt.gentiletea acordata notitelor mele si imi cer scuze daca obosesc cumva prin gandurile nu totdeauna documentate.
O zi frumoasa!

Şerban Tomşa spunea...

Ryanna,
Mă bucur mult că mă vizitezi și exprimi puncte de vedere care mă incită. Te aștept cu drag oricând. :)