miercuri, 27 aprilie 2016

Când Dumnezeu a cerut puțină apă

În ținutul din care dispăruseră ulmii și turturelele, verile erau prea călduroase, iar iernile prea geroase.
Printre salcâmi, duzi, libelule și ulii păsărari, potecile se strecurau, leneșe, către nicăieri.
Într-o zi, un om negricios a prins un uliu maiestuos și l-a legat cu o sfoară groasă de tulpina unui soc, crescut lângă bucătărie.
─ Îl ţin aici până moare de foame şi de sete şi pe urmă îl împăiez, rânjise omuleţul.
Dar uliul se ţinea pe picioare şi după patru săptămâni. Când piticul cel negru se apropia, pasăre îşi zburlea aripile, pregătindu-se să se apere. Într-o după-amiază de vară, bărbatul ţigănos şi-a pierdut răbdarea, a luat toporul de pe un butuc şi a tăiat uliul în bucăţi, începând cu picioarele.  Băiatul  văzuse cum  vietatea ţipa de durere şi se zvârcolea în agonie. A  fugit în cimitir, printre stânjeneii violețși crinii cu parfumuri grele, înecăcioase, unde a încercat să citească din Cireşarii. Dar n-a reuşit.
Vecinul din fața casei, roșu și buhăit, dormea până târziu și sforăia de se scuturau merele din cei doi pomi aflați la poartă și se speriau oamenii care treceau pe poteca de lângă gard.
─ Cât e ceasul? îl întreba el pe băiat, ieşind din bojdeucă şi întinzându-şi oasele.
─ Stai să mă uit, răspundea piciul şi intra să se uite la ceas, deşi ştia că grăsanul se trezeşte mereu la ora zece.
După aceea, roşcovanul îl întreba pe copil cât face nouă înmulţit cu şapte. Omului i se părea că asta este cea mai grea problemă din lume. Lămurit şi somnoros, se întorcea la patul său şi se culca din nou.
 În spatele bojdeucii în care stătea puștiul, locuia un bătrân care avea fel de fel de sfârleze, lanterne și jocuri de cuburi. Moșul îndrăgea tigvele pe care le cultiva prin toată curtea și iepurii pe care îi prindea și îi împăia.
Într-o zi a trecut pe drum, călcând cu picioarele goale prin pulberea fierbinte a șoselei, cel mai bătrân dintre toți bătrânii pe care îi văzuse copilul. Avea un băț în care se sprijinea și șchiopăta vizibil. S-a oprit în drum, a oftat, și-a trecut mâna-i tremurătoare prin barba albă și neîngrijită și i-a zis văduvoiului iubitor de tigve și de sfârleze :
─  Dă-mi și mie ...ăăăă....să fumez...ăăă ...nițică apă!
─  Ia ascultă! Nu ţi-e ruşine să-ţi baţi joc de mine? s-a mâniat colecționarul de iepuri împăiați. Apa se bea, nu se fumează! Mă iei de prost?  Du-te şi... fumează apă în altă parte!
─ Ai dreptate, s-a scărpinat necunoscutul în cap, trebuia să fiu mai atent. Dar, vezi dumneata, eu sunt Dumnezeu și am voie să mai greșesc.
Și a pornit încetișor mai departe, printre pietrele drumului, șontâc, șontâc.
După câteva secunde de uluială, stăpânul jucăriilor s-a îngălbenit la față și a fugit în casă, după apă. Când s-a întors, străinul dispăruse fără urmă. Pe drum nu se mai vedea decât praful ușor stârnit de pașii săi.
Vecinul a început să tremure, a căzut la pat și a făcut febră. A zăcut câteva zile.
După ce și-a revenit n-a întârziat să pună, pe pătuţul de lemn de la poarta sa,  o oală de pământ plină cu apă, care avea să-l aştepte în fiecare zi pe Dumnezeu.
Apa se înfierbânta vara și îngheța iarna, când spărgea vasul în care era pusă.

 ( Din vol. Supraveghetorul și alte povestiri )



Niciun comentariu: