luni, 30 mai 2016

Destinul e un mare blatist

* Finala Ligii Campionilor a fost o mizerie, cu un gol acordat în mod fraudulos Realului și cu un Ronaldo inexistent, dar căruia i s-a oferit onoarea de a da lovitura de grație unui portar lipsit de creier. Jucătorii lui Real au înțeles că vor transforma toate loviturile de departajare, dacă vor trage în stânga portarului, fiindcă lui Oblak îi intrase în cap că trebuie să se arunce disperat, de fiecare dată, în dreapta. Parcă era înțeles cu adversarii. Așa ceva n-am văzut în viața mea. Factorul decisiv a fost și de data asta galezul Gareth Bale, care a deviat mingea către Ramos și fundașul a strecurat-o în poartă, dintr-o scandaloasă poziție de ofsaid. Bale a executat lovitura de la 11 metri într-un picior, aruncând ușor mingea, cu ultimele puteri, în poarta lăsată goală de Oblak. Destinul e un mare blatist care îi are drept complici pe cei care merg exclusiv pe instinct. Adică pe proști.  Ghiciți însă cine va lua Balonul de Aur? Cel care nu putea face nici măcar o preluare corectă a balonului, folosind piciorul său de bază. Adică alt prost. Sunt convins că George Best se răsucește în mormânt de furie. Nu e de râsu' curcilor că Madridul e capitala mondială a fotbalului, deși acolo activează jucătorii cu cel mai murdar stil de joc?
* Anii '60 au fost nebuni în literatura română : Nichita, Dimov, Alexandru, Sorescu, Păunescu, Cezar Baltag, Ion Gheorghe, Bănulescu, Breban, D. R. Popescu și atâția alții.  Au scris de parcă factorul politic, excesiv de constrângător, i-ar fi stimulat în mod hotărâtor. În zilele noastre, același factor a găsit cea mai bună cenzură : foamea. Ca să-ți permiți să fii nebun, trebuie să ai pe cineva care să-ți poarte de grijă.
* Nu Nadal era marele pericol pentru Djokovic, ci Murray și Wawrinka. Sârbul are mari șanse să câștige turneul, dacă cei doi se vor întâlni în semifinale.
* Niciun cuvânt despre echipa națională de fotbal a României.
* Principiul ”Cei din urmă vor fi cei dintâi” e valabil, probabil, pentru lumea de dincolo. Aici putem spune : ”Cei din urmă nu mai apucă nimic, fiindcă cei dintâi n-au nicio măsură.

2 comentarii:

Nicolae Nicu spunea...

Şi eu am rămas cu impresia că, pe fond, am asistat la un meci prost. Nu am putut remarca decît încleştarea de forţă a două echipe care parcă erau nişte luptători sumo care nu se puteau dovedi unul pe altul. Chiar îmi spuneam că asist la finala dintre echipele cu cel mai monstruos fotbal din Ligă. Cabotinul Ronaldo nu a arătat nimic în afară de aceeaşi infatuare de neam prost, nu joacă decît cu ochii pe ecranele uriaşe ale stadionului, spre a se surprinde în imagini şi a se admira cum îşi linge buzele - o fi narcisist, o fi cocotă? -, iar Pepe a dovedit, pentru a cîta oară, că este un cretin rudimentar şi violent, o brută în adevăratul înţeles al cuvîntului. Fotbalist de penitenciar, ce mai! Oare individul ăsta ştie să scrie şi să citească? Vă daţi seama ce orori au putut fi în stare să facă strămoşii conchistadori ai unora ca ăştia doi printre băştinaşii din Brazilia?

Loviturile de departajare mi-au amintit într-un fel de finala Cupei României de acum două săptămîni dintre Dinamo şi CFR Cluj. Oblak, altfel un portar excepţional - bănuiesc că o fi fiul sau, poate, nepotul cunoscutului mijlocaş ofensiv al naţionalei Iugoslaviei din anii '70, Oblak, coleg cu celebrii Geaici, Petkovici, Santraci, Suşici şi alţii - a fost un fel de Cerniauskas al lui Dinamo, adică nu a arătat nimic, nici măcar un dram de concentrare şi inteligenţă. Apropo de inteligenţă, sigurul dinamovist care a ratat în acel meci, Rotariu, e tînăr, destul de talentat, dar inteligent nu va fi niciodată. Băiatul ăsta are grave probleme de exprimare în vorbire, este incapabil să emită vreo idee şi asta se vede, deloc inexplicabil, şi în exprimarea lui pe teren. Acuma, el a fost singurul din stadion care nu a înţeles că Stăncioiu s-a aruncat de fiecare dată în stînga sa (dreapta executantului). E, Rotariu, a executat taman acolo. Şi a bătut şi slab şi la semiînălţime. Prosteşte, adică. Firesc! Poate măcar acum tinerelul să fi înţeles ceva.

Păcat că TAS a respins apelul lui Dinamo pentru cupele europene. Dar să ştiţi că aceasta este în primul rînd realizarea forurilor fotbalistice române, aflate de mulţi-mulţi ani sub controlul mafiei stelistoide. Fireşte, nu ştiu ce rahat cu apă rece ar fi putut face Dinamo în Europa, la echipa pe care o (mai) are şi la cît de performant joacă - aşa că, am putea zice "nu-i bai, la anul de-acum" - dar nu ştiu nici ce pisici vor face ieşenii în locul nostru... Vai şi-amar! Dar, dulcea şi parfumata cetate culturală moldavă merita de mult să vadă faţa competiţiilor europene.

Despre Naţională? Ha! Pun pariu că la Europene, în cel mai bun caz, vom scoate un egal... cu Georgia!! Pă caşcheta mea!

Şerban Tomşa spunea...

Nicu,
Admirabil comentariu! N-am reușit să fac modificarea la care te refereai.
Și eu aș paria pă cașchetă ( chiar port așa ceva!) că ne vom face de poveste la apropiatul eveniment sportiv.