miercuri, 26 mai 2010

Faza zilei. Dreptul de a fi prost

"Marele" om politic Silvio Berlusconi îl confundă pe Gogol cu Google... La banii lui, veţi întreba, ce-i mai trebuie italianului să ştie ceva de pe tărâmul culturii ?
D-aia vin şi zic, actualizând o mai veche obsesie a mea : oamenii bogaţi, de la un milion de euro în sus, ar trebui să fie supuşi periodic unui examen de cultură generală, iar celor care se dovedesc ignoranţi să li se confişte averile.
Dreptul la prostie să fie garantat numai pentru săraci, fiindcă ei nu pot deveni modele pentru nimeni...


P.S. Visul meu ar fi ca proştii îmbuibaţi şi agresivi să fie chiar arestaţi şi condamnaţi la ani grei de puşcărie...
Se înţelege că eu mă trec printre proştii săraci...

11 comentarii:

Anonim spunea...

Vai, Şerban, eşti nemilos!
Brrr, mă-nspăimânţi, nu alta.
Noroc că nu mă paşte niciun risc. Intru lejer, de la sine aş îndrăzni să spun, în categoria celor cărora li se garantează dreptul cu pricina. Vorba lui Creangă: "...nici frumos pana la douazeci de ani , nici cuminte pana la treizeci si nici bogat pana la patruzeci..." ...
:)))

Liviu Drugă spunea...

Perfect mi-a picat acest text al tau, ce cu mare dreptate (si inspiratie!)l-ai scris. Eu sunt si mai drastic insa cu cei educati si ingrasati in cultul banului, dar slabi si jigariti in cultura generala si elementara.

Cat de drastic sper sa apuc sa dezvolt candva ideea pe care o am in cap de vreo juma' de an.

Inca o data zic: iti impartasesc opinia de aici...

Claudia spunea...

bifeaza-ma si pe mine la aceeasi categorie cu tine. as fi vrut sa fiu bifata la categoria "prost sa fii noroc sa ai"

SOmeONE spunea...

Din contra, Serban. Eu as institui obligatia ca prostii sa fie milionari. Efectele ar fi copioase: pe langa faptul ca populatia ar deveni subit prospera intr-o proportie aproape de absolut, am scapa si de toti cei care fac pe desteptii... :))

Şerban Tomşa spunea...

Happyendstory,
din contră, sunt foarte milos... Unii, e adevărat, au falsa impresie că sunt rău...

Liviu,
aşa e, parcă ar fi o regulă ca numai inculţii să întoarcă banii cu lopata... Cred că e şi greu să păstrezi banii. Dacă aş câştiga la loto, aş face o fundaţie pentru animalele şi păsările abandonate sau rănite... Şi tot i-aş pierde ! :)

Anca,
avem aceleaşi dorinţe. Aş prefera să fiu un dobitoc care abia ştie să se iscălească, dar să am mai mult "noroc", cum zici tu... :)

Sorin,
proştii chiar sunt milionari... Ţi se pare că pe Ţânţăreanu, Becali sau Ţiriac îi dă deşteptăciunea afară din casă ? Nu inteligenţa îţi oferă posibilitatea de a te îmbogăţi. E altceva, nu ştiu ce... Poate tupeul, şansa, oportunismul şi puţină inconştienţă amestecate... Şi mâna lui Dumnezeu protectoare, deasupra capului...

SOmeONE spunea...

Aoleu, Serban! Mana lui Dumnezeu, protectoarea prostilor?! Si mai spui ca nu esti nemilos... Ucizi si ultima iluzie pe care o mai au cei putini. :))

Ma gandeam ca ar fi bine sa stergi aceasta postare, cu tot cu comentarii. Pune ca o citeste vreun prost care, din greseala, a fost "pedepsit" cu un copil destept. Vrei sa vezi ca ala (prostul) isi ia copilul si il bate cu capul de tocul usii pana il tampeste, ca sa atraga asupra sa (a copilului) gratia divina?! Ai putea trai cu aceasta culpa?
:))))))))))

Şerban Tomşa spunea...

Sorin,
cred că îţi voi urma sfatul... Totuşi, "somităţile" de care vorbeşti nu sunt fericite când mă citesc. ( Sunt, de altfel, singura lor lectură chinuită...) Se recunosc numai în criminalii, hoţii, turnători, intriganţi, curvarii, flecarii şi mâncătorii de căcat pe care îi evoc şi nu au minima inteligenţă de a se preface că plouă...

SOmeONE spunea...

Serban, vad ca esti suparat rau... Eu incercam sa atenuez putin aceasta stare a ta, sper ca glumele mele sa nu te fi atins in oarecare fel. :)

Şerban Tomşa spunea...

Sorin,
nu sunt supărat deloc, înseamnă că nu m-am exprimat bine. Din pricina oboselii... . Şi sunt sigur ca pe tine nu ma voi supara niciodata, cat voi trăi. :) Te iubesc şi te admir prea mult... :)

silvana spunea...

psihologic sau psihiatric?
cat priveste cultura generala......daca stiu sa numere zerourile din extrasele de cont...nu e suficient?

Şerban Tomşa spunea...

Silvana,
ai dreptate, le-am cam amestecat... Psihiatricul nu intră în discuţie, ţinând, în mod paradoxal, de o anumită ...normalitate acceptabilă. :)