Când sunt trist, obosit sau dezamăgit, când mă stropesc cu noroi şi văd murdărie umană ambalată în staniol şi legată cu funde, când în jurul unor excremente se organizează patruzeci de şedinţe, treizeci de ceremonii şi douăzeci de serbări, mă gândesc la Gary Cooper.
Gary Cooper era frumos, strălucitor, generos, tolerant, talentat, puternic : un bărbat adevărat. Pare greu de crezut şi sună fals, dar acest american nu ura şi nu invidia pe nimeni. Nu visa să ia locul nimănui. Ştia că în lume este loc pentru toţi. Era totdeauna calm, relaxat şi sigur pe el.
Gary Cooper era un actor de succes, dar acest lucru nu i se urcase la cap. Îi ajuta şi pe cei aparent mai puţin norocoşi. Aşa s-a întâmplat cu tânărul, pe atunci, Anthony Quinn. Acesta din urmă se dăduse indian pentru a putea da o probă într-un film în care Cooper era vedeta. Numai că imberbul Anthony nu a vrut să joace aşa cum i-a recomandat regizorul. Au repetat scena de câteva ori. În cele din urmă, regizorul a decis să-l concedieze pe "indian". Acesta din urmă a prins glas şi i-a explicat şefului de ce considera că e mai bine cum joacă el. Văzând că nu e amerindian adevărat, regizorul s-a enervat şi mai tare. A luat foc şi l-a alungat pe Quinn. Atunci a intervevenit Gary Cooper.
- Dă-i o şansă băiatului, Bill. Sincer vorbind, şi mie mi se pare că e mai bine cum joacă el scena.
Cuvântul lui Cooper era lege. Anthony Quinn a fost reangajat imediat. Mai târziu s-a căsătorit chiar cu fata regizorului în cauză şi a făcut o carieră cinematografică strălucită. N-a apucat niciodată să-şi manifeste recunoştinţa faţă de Gary Cooper...
Gary Cooper era prieten cu Hemingway şi făceau împreună chefuri fabuloase.
Gary Cooper făcea lucruri de neuitat .
Gary Cooper trăia frumos.
Romain Gary l-a cunoscut pe Gary Cooper şi a scris o carte, Adio, Gary Cooper . Dar în acel op, celebrul scriitor nu se referea la faimosul actor american, ci la un anumit tip uman care simboliza America vremurilor fericite, când oamenii nu deveniseră şacali.
Deşi nu l-am cunoscut pe Gary Cooper ( nici n-aveam cum! ), îmi este un dor sfâşietor de el.
12 comentarii:
serban,
eu ti-am mai zis (cred). romanul (laudat, ingenios, ludic) ca romanul. insa povestirile sunt de-a dreptul minunate.
mai intai au fost povestile acelea de dragoste (neintamplate sau neconsumate, nu mai stiu) iar acum vad un ciclu extraordinar despre...
prieteniile imaginare (serban tomsa + garry cooper, serban tomsa + james dean, serban tomsa + cinghis aitmatov)
ar trebui sa ma fac agent literar, ca pierdem timpul! :))
Serban,
Off,cata dreptate poti avea!..da,traim intr-o lume urata,care este condusa de oameni cu suflete de otel,depasind de mult piatra care uneori se mai sfarama..din pacate si cei din jurul nostru sau cei de langa noi par clone ale celor de sus..m-a intristat asta insemnare,nu numai pentru ca ai amintit de acest mare actor Gary Cooper si ca om,ci si ptr,faptul ca paradoxal si mie mi se face dor de multi oameni celebri[fie actori,fie scriitori..compozitori..]ce au trait gloria si au pastrat si doza de umanitate in ei pana la apus,neuitand niciodata ca toti suntem din acelasi lut creati si ca indiferent de treptele ce le urcam,mai curand sau mai tarziu ne intoarcem in tarana,si nimeni nu are dreptul sa fure viata si sansa unui semen de al sau….doresc sa-ti plece pentru totdeauna norii negri din viata ta,si sa ai parte de acel frumos ce numai sufletul tau il doreste si il stie..pentru ca meriti si stiu ca mai curand sau mai tarziu Dumnezeu rasplateste..o zi minunata si cu liniste in suflet sa ai,
cu drag,Ryana!:)
Pe 7 mai s-a nascut Gary Cooper...
cinghiz, evident.
mai fuge degetul pe... 'taste' (asa de 'gust') ;)
Ryana,
să încercăm să ne gândim numai la ce este frumos... S-ar putea ca toată urâţenia lumii, ignorată şi nenumită, să piară ca prin farmec... :)
Panta,
eşti tu prea bun cu mine. ( Din roman ar trebui să arunc balastul şi să dau mai multă fluenţă la ce a rămas. Mi-ar fi trebuit multă linişte şi un timp foarte răbdător...)
Tu eşti cu adevărat talentat şi inteligent. Şi ai şi timpul de partea ta... Îţi dai seama că ar fi o mare onoare să te am agent literar. Chiar că aş ajunge departe ! S-ar îndeplini cu vârf şi îndesat condiţia potrivit căreia agentul literar trebuie să fie mai deştept, mai talentat şi mai cult decât scriitorul pe care îl reprezintă... :)
Cristi,
mulţumesc mult pentru precizare. S-ar părea că nu ne-am gândit întâmplător la frumosul actor american... Să nu fie nimic întâmplător ? Acum s-ar cuveni să sărbătorim ziua lui Gary Cooper. Păcat că în jurul nostru nu prea avem oameni cu vocaţia prieteniei, aşa cum era el. Avem însă pe net... E ceva, nu ? :)
Panta,
avem şi varianta lui Ilf şi Petrov. Mă seduce această perspectivă... :)
serban,
daca mie imi place sa exagerez in complimente, tu esti rex-ageratorul :P
si pe mine ma seduce o astfel de colaborare. si ar trebui sa semnam urmatorul roman: "gargantomşa si pantacruel" :)
(p.s. la semnatura se mai poate umbla nitel ;) )
Panta,
eşti tare, pe cuvânt ! :)
Să ştii că atunci când ţi se pare că exagerez, mă bazez totdeauna pe calităţile reale ale lăudatului...
Chiar mă gândesc serios să scriem împreună o carte sau mai multe...:)
s-a facut!
inca putintica rabdare insa, sa debutez si eu. nu da bine ca petrov sa fie mai putin celebru decat ilf :)
OK. Ilf era moşul ? Dar nu sunt deloc convins că era mai cunoscut decât Petrov... :)
Da, e ceva :)
:)
Trimiteți un comentariu