joi, 2 septembrie 2010

Oamenii frumoși

Vreau să citesc numai despre oamenii frumoși pe dinăuntru. Vreau să-i văd numai pe ei, vreau să vorbesc numai cu ei, ca să mă scutur de toate mizeriile.
Am cunoscut o profesoară care nu-și vorbea niciodată colegii de rău, nici când aceștia erau de față, nici când erau absenți. Din păcate, a ieșit la pensie...
Am cunoscut o familie de dascăli care vedeau numai ce este frumos la semenii noștri. Vorbeau cu un ușor accent bucovinean.
- Cutare v-a vorbit de rău, îi zicea un tânăr profesorului.
- Nu cred, răspundea acesta. O fi glumit și nu ai înțeles tu.
- Am înțeles foarte bine. Spunea că sunteți un ratat și un bețivan. N-ați reușit să publicați nicio carte...
- Păi, are dreptate. Cam așa-i... Ratați suntem cu toții că n-om scris niciunul nimic. Iar băutura mi-o plăcut, de ce să zic nu ?
- Și trebuia să râdă de dumneavoastră ?
- Omul îi liber să spună ce vrea. Și nu l-am auzit cu urechile mele. D-aia nici nu prea cred ce-mi spui. Și tu, de fapt, ce urmărești ?
Un provocator îi zicea :
- Cutare e un prost... A făcut așa și pe dincolo. Și a zis...
- Ți se pare ție că-i așa, fiindcă nu-l cunoști bine. E un băiat foarte bun. Și-i treaba lui ce face și ce spune. Ce, noi trebuie să-i monitorizăm pe cei pe care îi cunoaștem ?
Despre un intelectual care murise, după opinia țațelor, din cauza băuturii :
- Cutare o fost un om de mare valoare. O murit de durere că i s-o stins nevasta acum câțiva ani. Se iubeau foarte mult. Eu cred că el o vrut să moară...
El și soția găseau cele mai nobile mobiluri tuturor prostiilor pe care le făceau amicii și chiar dușmanii lor. Căci, culmea, oamenii ăștia aveau și dușmani care vorbeau cu ură despre ei.
L-am întrebat odată :
- Chiar nu v-a supărat nimeni niciodată ?
- Ba da, mi-a răspuns el. M-or supărat foarte mulți.
- Și ?
- Și ce ?
- Cum ați rezolvat problema ?
- Păi, cum s-o rezolv ? M-am împăcat cu ei îndată ce i-am întâlnit pe stradă !

Și acești doi oameni s-au pensionat de multă vreme... O prietenă ( Luminița ), care a comentat acest modest text, a găsit cea mai potrivită încheiere : „Oamenii frumoși nu ies niciodată la pensie.”

7 comentarii:

Anonim spunea...

Oamenii frumoşi nu ies niciodată la pensie!
:)
Mi-a fost tare drag să citesc această poveste.
Multumesc.

karina spunea...

Nu ai cum...Legea junglei e mai rationala decat legea talionului, mai rationala si mai etica, cu toate ca lumea o detesta si o condamna. Cam pe acolo ne incadram noi, oamenii. In materie de gandire, la noi primordiala este violenta, agresiunea, razbunarea, barfa. Duelul are loc intre combatanti deosebiti de dotati, ce te plesnesc cu bata cand te astepti mai putin, in pauzele de armistitiu. Victoria se obtine prin tro barfa soc, menita sa zgaltie existenta unama. Nu conteaza daca barfa e reala sau nu, conteaza doar imaginea de soc creata. Molima s-a intins si in mass media, unde chiar este cautata cu mult interes. Si tu vrei sa intalnesti numai oameni frumosi. Alege-ti singur oamenii frumosi si ignora-i pe restul. Scrie despre oameni frumosi. Scrie despre iubirea colorata, despre copilaria nevinovata, despre vise si aspiratii. Scrie ca sa ne incalzesti inimile!!!

Cristi spunea...

DA! :)

Şerban Tomşa spunea...

Happyendstory,
mulțumesc... Ai găsit cea mai potrivită încheiere... :)

Karina,
fără respectarea unor reguli, suntem mai rău decât în junglă. Nu spunea prietenul nostru George că nu există iertare ? Păi, dacă nu există iertare, nu există nici credință și atunci avem liber la cele mai îngrozitoare acte...

Cristi,
:)

Träume von Rosen spunea...

Scumpule domn Serban,
aveti atat de mare dreptate. ca o scuza( sau acuza) eu pe net sunt f haotica si scriu prostii, dar in realitate sunt f generoasa, timida si la locul meu, nu ma bag, nu ma intereseaza, si nu mi-ar strica o doza mai mare de spirit belicos. Problema pe care o puneti dvs,ca de obicei, cu atata maiestrie, nu e asa de simpla. E usor sa iubim si sa vrem sa ne inconjuram cu oameni puri, dar oare nu sunt ei aseptici si sterili? Personajele lui Proust si Dostoievski nu sunt maniheiste ca la Balzac si nici in realitate nu putem gasi astfel de tipologii. E atat de usor sa vrem ca prietenii nostri, cunoscutii, colegii, sa fie perfecti. E simplu sa ne dorim o lume utopica pt ca ea nu exista. Cu siguranta ca au existat, nu stiu daca mai exista persoane admirabile si pline de noblete, dar dati-mi voie sa ma indoiesc de ele, sa-mi amintesc de taiosul si vulgarul proverb "in fundul mutului zace..." Problema tine (iar) ca si in educatie, de genetica si de mediul social. Nu putem pune oamenii intr-un pat al lui Procust, nu putem impune sabloane. Ne putem feri cu discretie de rele si cam atat. Cred ca nu mai exista prietenii adevarate si singura oaza de liniste care mai poate insemna ceva e familia. (Si daca n-ar exista ceva polemici, ideile ar bate pasul pe loc.) Eu mi-am propus sa n-astept nimic, asa nu pot fi dezamagita.

Träume von Rosen spunea...

am uitat o adaugire: si mai cred ca nu exista prietenie intre femei, din pacate, sunt atat de egoiste, invidioase si ipocrite incat e imposibil.
asta am simtit-o in realitate pe propria piele. cand un prieten te judeca si nu iarta, cand tu stii ca sufletul tau n-are limite si al aluia are, s-a dus pe copca orice fel de relatie. :)

Şerban Tomşa spunea...

Mewsette,
vă împărtășesc opiniile. Oamenii nu pot fi perfecți, fiindcă ar fi incompatibili cu viața. Dacă ar trăi printre noi, ni s-ar părea, ca și personajele confecționate după aceleași standarde ( cum foarte bine arătați ), falși, plictisitori, nesărați... Că ereditatea și mediul își spun cuvântul e clar. Uneori chiar oamenii cu înclinații nobile se murdăresc dacă sunt atrași în povești urâte și sunt nevoiți să riposteze. Mă gândeam însă că putem fi frumoși toți, fiecare în felul său. Am putea încerca să fim mai toleranți și să-i facem pe cei cu care avem de-a face să se simtă confortabil în preajma noastră. Sigur, ca personaje literare, am fi total neinteresanți. ( Ați observat foarte bine - ne potrivim și aici în păreri - că personajele care fascinează sunt fie complexe, fie de-a dreptul insuportabile. Personajele negative sunt mai convingătoare și mai puternice, în orice literatură, decât cele pozitive. ) Fiind mai buni, am rata șansa de a deveni eroi de roman... :)
Ați mai spus un mare adevăr referitor la prietenia dintre femei... :)