duminică, 27 mai 2012

Prozatori de luni şi marţi

Cel mai mare regret al meu este că nu am timp suficient pentru citit.
Nişte coincidenţe ciudate mi-au atras însă atenţia. Pe Torgny Lindgren şi pe Nicolae Breban i-am citit numai iarna, iar pe Faulkner exclusiv vara.
Şi atunci mi-a venit ideea de a alege lecturile pentru fiecare zi a săptămânii. Mărginindu-mă la prozatorii cunoscuţi, iată opţiunile mele :
Luni, Mark Twain.
Marţi, John Steinbeck.
Miercuri, Gabriel Garcia Márquez, Truman Capote.
Joi, William Faulkner şi Günter Grass.
Vineri, Elias Canetti, Dino Buzzati.
Sâmbătă, Knut Hamsun, Siegfried Lenz.
Duminică, Raymond Chandler, J. D. Salinger, Kurt Vonnegut.
Pe Thomas Mann, James Joyce, Marcel Proust, Malcolm Lowry, Alasdair Gray şi Dashiell Hammett, în vacanţe lungi, odihnitoare.
Gogol, Cehov şi Dostoievski, oriunde, oricând.

P.S. 1. Poate mă voi încumeta să fac şi o listă cu poeţi. Până atunci aştept propuneri din partea prietenilor care citesc acest blog.
        2. Nişte băieţi băgăreţi, pe care mamele lor îi consideră realizatori de televiziune şi gazetari de frunce,  s-au apucat să arunce cu noroi în Lucian Bute. Clănţăul ăla de Doroftei, care a fost umilit şi el de Arturo Gatti, nu-şi ţine nici acum gura. Românaşii noştri excelează în multe prostii, dar la defăimare şi mâncat rahatul cu lopata nu îi întrece chiar nimeni pe întreaga planetă. Voi spune doar că nu este nicio ruşine să pierzi în faţa unui adversar mai bun, dacă o faci cu demnitate.
Sigur, poate aflu că şi aici s-a jucat o piesă de teatru, dar este bine să nu uităm că odată cu scurgerea timpului, sportivi valoroşi vin din urmă şi încearcă să-i facă uitaţi pe înaintaşii lor, inevitabil îmbătrâniţi. E normal, e firesc să se întâmple aşa.

10 comentarii:

DOAR NOI spunea...

Multumesc pentru idee. Eu citesc Saliger.. "De veghe in lanul de secara"....

Incerc sa recuperez timpul pierdut.:)

Şerban Tomşa spunea...

DOAR NOI,
iertare că l-am uitat tocmai pe Salinger ! Îl voi trece la lecturile de duminică. :)

Scorchfield spunea...

'omer al meu niciunde, călătoria lui uitată, eroii, nisipul, nimfele...
nu există zi a săptămânii, există doar mâine, există doar apoi!

P.S.
este o reflectare proprie, fără să mă ating de cele scrise mai sus de grădinarul acestui sălaș.

Şerban Tomşa spunea...

Scorchfield,
:) Până la urmă, nu există nimic. 'Omer al dumneavoastră făcea parte din lumea mea/a noastră, dar nu ziceaţi că lumea aia a murit ? Acu' e la putere Homer Simpson.
Lăsând gluma la o parte, Homer Şi Shakespeare în vacanţe nesfârşite, de câţiva ani, pentru a fi gustaţi şi înţeleşi pe îndelete. Că ei au eternitatea de partea lor.

http://myblog-lyrics.blogspot.com spunea...

Când şi când, într-una din zilele săptămânii, n-am remarcat care dar nu cred că asta are vreo importanţă, mă răsfăţ cu două-trei poezii de Veronica Porumbacu.
Sănătate şi lectură plăcută !

Şerban Tomşa spunea...

Lyrics,
sunt autori la care revenim mereu şi mereu, periodic, din motive afective ori pentru a ne reîncărca bateriile. Îi vampirizăm, cum spune un prieten scriitor, şi învăţăm de la ei. Cam aşa procedez eu cu Faulkner şi Cehov.

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Aron Cotrus

Şerban Tomşa spunea...

Tora ! Tora ! Tora !,
înţeleg că Aron Cotruş este o propunere pentru lista de poeţi, nu ?

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

Iarta-ma,fara introducere,fara incheiere!Da,era o propunere.

Şerban Tomşa spunea...

Tora! Tora ! Tora !,
nicio problemă ! Mulţumesc pentru sugestie. Dacă mă voi încumeta să fac o listă cu poeţi, mă voi gândi şi la Aron Cotruş. Problema este că avem mulţi poeţi geniali, pe care ar trebui să-i pomenesc.