vineri, 4 octombrie 2013

Ziua Mondială a Animalelor

Astăzi se sărbătoreşte Ziua Mondială a Animalelor.
Socotite uneori pe nedept inferioare omului, fiinţele din jurul nostru sunt exemple de fidelitate, solidaritate şi afectivitate maternă. Am văzut multe femei care şi-au aruncat  la gunoi nou născuţii, dar nu am cunoştinţă de căţele care şi-au abandonat puii. Dacă se socoteşte bun şi puternic, omul trebuie să înţeleagă că este responsabil de soarta necuvântătoarelor şi că este dator să le ocrotească. El nu este faraonul naturii - care aparţine lui Dumnezeu -, ci reprezintă o verigă în nesfârşitul lanţ al vieţii şi al morţii. În  Biblie scrie că animalele au suflet şi că stăpânii lor trebuie să se milostivească de ele. Numai o traducere greşită  a textului sacru a făcut ca o parte a creştinătăţii să înţeleagă, în mod eronat şi tragic, contrariul.
Dragostea faţă de cei mai slabi decât noi poate cu adevărat un semn al superiorităţii speciei noastre.
Şi să nu uităm nicio clipă că animalele abandonate sunt nişte copii fără părinţi şi de aceea e nevoie să le luăm apărarea, după puterile noastre.

2 comentarii:

ștefan s. spunea...

A iubi un animal inseamana, mai intai de toate, a te respecta pe tine insuti.

Dar mai e ceva: in iubire, ca in toate lucrurile esentiale ale acestei lumi, e nevoie de masura, de echilibru... Sa nu cadem in extrema cealalta, sa facem din spatiile urbane o jungla!

E bine ca au si animalele o zi a lor; nu le putem ura La multi ani, dar cred ca o mangaiere, o privire calda ... n-ar strica daca le-am oferi.

O saptamana frumoasa va doresc!

Şerban Tomşa spunea...

Ştefan S.,
"A iubi un animal inseamnă, mai intai de toate, a te respecta pe tine insuti." Asta este !Mulţi nu mai au nicio brumă de respect faţă de sine şi de aceea nu ştiu nici măcar să salute sau să răspundă la salut. Cu măsura e mai greu. Fiecare o are pe a sa. unii te consideră suspect dacă ai trei pisici. Ce să le ceri să mai înţeleagă ceva ? Iar animalele au ajuns pe străzi din pricina celor care nu le iubesc. Fiindcă e rău în primul rând pentru ele, că sunt acolo.