duminică, 7 februarie 2016

Ce este Facebook-ul?

Îi provoc pe prietenii mei să spună ce cred ei că este Facebook-ul.
De departe Facebook-ul pare o junglă în care, la adăpostul unor conturi măsluite, se adăpostesc smintiții.
Pentru mine, Facebook-ul e un han infinit în a cărui sală de mese îi găsești pe toți prietenii tăi. Scandalagiii, indivizii cu măști și spionii fac parte din decor.
Facebook-ul poate fi asemănat și cu o stradă pe care se plimbă oameni obișnuiți, artiști, savanți, genii, dar și iresponsabili scrântiți la cap, care își fac conturi false, pentru a-și alimenta foamea de mizerie. ( Îi știu eu pe unii care se tot strecoară, sub nume false, printre prietenii mei.) Pe acest bulevard locuiesc amicii noștri. Ei au magazine cu vitrine fabuloase și ne oferă, zilnic și gratis, miracole. Împrumutăm de la ei frumusețe și o distribuim celorlalți.
Facebook-ul este o modalitate de comunicare cu semenii noștri și poate chiar un stil de viață.
Facebook-ul e chiar lumea în care trăim.


9 comentarii:

cristina spunea...

Mie mi se pare o unealta a "securistilor" pe care ei o folosesc pentru a strange informatii despre utilizatori, pe care mai apoi le folosesc in campanii de marketing.
Mi se mai pare un loc unde poti pierde foarte mult timp. Mai este un loc pentru oameni singuri si/sau comozi, care prefera prietenia virtuala si care astfel se insingureaza si mai mult.
Poate fi un loc bun de informare, dar este si o unealta de manipulare a maselor (a se vedea convocarile la mitinguri de protest).
Mi se pare una din inventiile care ne complica existenta si care fac timpul sa zboare si mai repede, o capcana in care te poti baga singur foarte usor.

Şerban Tomşa spunea...

Cristina,
Da, e și asta.

Julian Muscalu spunea...

Eu mai am 28 de prieteni pe Facebook. Dintre ei, 22 sunt colegi de liceu... Îmi pare tare rău că v-am scos fără nici o explicație. (Am decis ca pe FB să nu mai am pe nimeni mai aproape de 50 de km de mine. Și mărturisesc că elevii m-au obligat la asta. Ceea ce văd la ei pe FB mă dezgustă, ăsta e cuvântul... Deja ei prin clasa a 7-a sau a 8-a au prins mersu' și se gândesc la «cumpărări de diplome», etc)... Deci cine chiar dorește să mă găsească mă poate găsi pe WWW fără mari probleme (pe Forum.MateInfo.Net, ca «Admin», sau pe Blog...)
...Ce este «Hăisbuk»? (Așa îl numesc eu). Pentru mine este în primul rând cel care mi-a dat planurile peste cap... (Eu am cont de FB de 8 ani iar site-ul MateInfo.Net de 5 ani. Elevu' e interesat de FB. Asta e...)

FB este un loc formidabil. Aproape toate SITE-urile au pagina lor pe FB. Asta mi-a ușurat navigarea (eu nefiind deloc un «surfer», eu sunt matematician și programator - în nici un caz nu navighez decât pe site-uri pe care de mult le am la Bookmarks. Nu cred că intru pe un site care NU se află la «Favorite» mai des de o dată pe lună... Și asta se întâmplă când caut diverse documente. Recent am căutat anexe pentru «mobilitate» ca să mă titularizez și la Mârșa. Parcă nu-mi ajungea la Cartojani...)

FB îmi ușurează mult «munca». În timp ce la majoritatea userilor FB timpul petrecut pe Internet s-a mărit (considerabil) din cauza FB, la mine s-a micșorat. (Ca la un ins care rămâne fără slujbă. Fiindcă dacă aș fi reușit cum doream «mișcarea» cu Forumul atunci aș fi avut de stat mai mult pe Net... Dar FB m-a trecut puțin "pe loc repaos" - măcar o perioadă... Fiindcă acum lumea a învățat să mai «selecteze» și pe FB. Și au REînceput cu site-uri de care poate uitaseră...)

FB este un bandit. Cine nu crede în așa-numita «Teorie a Conspirației» este un naiv. (Las la o parte denumirea "nefericită" a acestei teorii. De fapt «Conspirația» contează. Teoria - culmea, ar zice unii - face parte din conspirația însăși). Nu trebuie deloc să fii paranoic pentru a ști că OMUL este mult prea inteligent pentru ca OMENIREA să nu fi creat măcar de 100 de ani acele structuri care dirijează lumea... (Dar să nu intru în detalii).
CRED că singurul care se opune celor «de teapa» lui FB este Google. (Matematica este un lucru mai greu. Google se bazează într-o proporție uriașă pe oameni care știu bine Mate - și cu ăștia e riscant.. adică nu poate risca Google să fie el în ceata «celor răi». Ar putea fi demascat cam ușor chiar din interior). FB?... Niște javre... (Dacă ne referim la acest capitol). Țucală ăla, șăf Hăisbuk, pare un ins cu sindrom Down (sărmanul - în ciuda multor miliarde pe care le are, dar de care nu se poate bucura).
...Cine îl «dirijează» pe Zuckerberg (sau cine l-a LĂSAT să moară pe Steve Jobs, cofondatorul «Apple») sunt lucruri care nu mă pot interesa, fiindcă sunt PREA MIC. (Și nu-mi doresc deloc să fiu mare).

ÎMI PARE CUMPLIT DE RĂU că acum vă contrazic (e pentru prima oară în 34 de ani, dar vroiam să nu fi fost niciodată)... Fiind «mai în domeniu» (informațional) pot spune că «Facebook NU este lumea în care trăim».
...Dar eu înțeleg ce ați vrut să spuneți (și «contrazicerea» e doar ceva de suprafață, ceva «neglijabil»). Însă eu, o țin pe-a mea în continuare, adică mai scriu de cifre (deși, repet, știu ce ați vrut să spuneți - Slavă Domnului că am înțeles măcar asta)...
...Deci, FB a ajuns să se infiltreze în mai mult de 50% din «lumea civilizată». Nu e rău, deocamdată. Dar mai departe?

[.......] Trebuie să mai tai din articol. Sunt limitat la 4096 caractere. (Eu scrisesem 7387)
Comentariul complet (dar temporar, maxim 24 de ore) aici : https://www.facebook.com/TheSunCastle/posts/516967231817195 (Iată un loc în care «FB bate Google», numărul de caractere în comentarii...)

Şerban Tomşa spunea...

Julian,
Ca de obicei, comentariul tău e extrem de interesant. Nu m-am supărat că m-ai scos de pe listă. ( Acum văd că nu mai sunt prieten nici cu actorul Alexandru Bogdan. Am pus niște postări cu Eliade, Cioran. Niște antisemiți, în ochii unor prieteni, evrei. Rebengiuc s-a supărat că am tolerat, pe wall-ul meu, niște ironii la adresa lui Iorga. Cuzin Toma și Claudiu Bleonț încă sunt pe lista mea.)
Una peste alta, ai luat o măsură sănătoasă. Sunt oameni care nu suportă ideea că unii fac ceva în domeniul lor. Să facă, dar să nu fie vecin de scară sau de comună cu ei! Cum am zis, sunt niște cetățeni - culmea e că îi știu : sunt, vorba ta, mai de aproape- care se strecoară periodic pe lista mea și mai aruncă, pe peretele meu, veninul. Nu-ți vine să crezi dacă ți-aș spune ce statut social au. Și ei ce câștigă din asta? m-a î
ntrebat un ziarist, nedumerit că niște ființe umane cu aparență de onorabilitate se coboară până aici ( și se trudesc din greu să mă păcălească). satisfacția că îmi fac cumva rău, am răspuns. Înseamnă că sunt inconștienți, mi-a zis gazetarul. Nici eu nu cred că oamenii respectivi știu cu adevărat ce fac.
M-am uitat, din curiozitate, pe un site cu scriitori celebri. ( Asta după ce am văzut că, pe același site, un prieten - îl știu și pe ăsta - îmi altoiește câte o notă de 1.) Știi ce medii au Mircea Cărtărescu și Gabriel Liiceanu? În jur de 1,20. Și bag mâna-n foc că meritele le revin unor ”prieteni” apropiați. Dacă ar putea, psihopații le-ar pune 0. Ce câștigă? mă întreb și eu. Nimic și, din fericire, nici cei doi nu pierd nimic. Invidia animalică e un sport național, o hrană pestilențială care îi ține în viață pe mulți. Vai de viața lor!

Radu spunea...

Bună dimineața.
Facebook-ul meu este o prelungire a străzii, o scenă pe care intră și ies oameni cu bunele și relele lor, cu caractere diferite, cu suflete de culori diferite, unii veseli, alții triști, unii înclinați să se dea mari în apă mică, alții se dau așa cum sunt. Tabloul FB nu este nici alb nici negru. El arată precum este societatea din realitatea imediată. Prietenii ți-i poți alege după cum ți-e voia. Nu-ți mai plac ...îi dilești ori îi blochezi după pofta inimii. Poate fi o pierdere de timp sau poate fi un instrument de informare foarte util. Totul depinde de tine cum gestionezi relația FB,dacă vrei sau nu să fii cel adevărat ori cel ipocrit. Ca și în societate îți asumi o responsabilitate. O iei în glumă ori în serios, creezi o imagine a ta în conștiința prietenilor. Orice postare, orice reacție, fiecare cuvânt scris, îți pot aduce noi prieteni ori te sancționează drastic. Dacă ești un ignorant o să fii ignorat la rândul tău !

Anonim spunea...

Bună dimineaţa,

Nu sunt în lista Dvs. de prieteni dar îmi permit să-mi spun părerea.
Facebook-ul este o boală. Crează dependenţă. Pleci scârbit dezactivându-ţi contul, îţi promiţi că nu vei mai intra niciodată pe site ca apoi să te trezeşti că revii din nou, iar şi iar.
Psihologii ştiu asta, politicienii şi jurnaliştii aserviţi acestora la fel, au metode bine puse la puct şi te jonglează apelând la exacerbarea orgoliului personal. Pentru că românii sunt în mare majoritate încrezuţi şi snobi. Gândesc în tipare construite de cei ce se erijează în conducători. Din păcate, efectul de turmă funcţionează, s-a ieşit în stradă şi s-au schimbat guverne, ba s-a ales şi-un preşedinte.Mobilizare tot pe Facebook.
Apoi pe Facebook se construiesc NUME. SE FACE RECLAMĂ. CUM S-AR ZICE, EŞTI ÎN CĂRŢI. TE VEDE TOATĂ LUMEA, ŞI DEŞTEPŢI ŞI MAI PUŢIN DEŞTEPŢI. NR. DE LIKE-URI CONTEAZĂ, NU?
UN EXEMPLU MINOR...PE LOCUL 1 LA VÂNZARE DE CARTE ROMÎNEASCĂ ESTE ROMANUL * SUGE-O RAMONA!*...nu am citit ...ceva mai încolo se află SOLENOID, a lui Cărtărescu...nici pe acela nu l-am citit. Dar poate alţii, mult mai avizaţi, vor putea analiza valoarea celor două cărţi....
Cu stimă.

Şerban Tomşa spunea...

Radu,
Frumoasă evaluarea Facebook-ului! Și generoasă, aș putea zice.
În ce privește ipocrizia, aceasta e o dimensiune permanentă a vieții sociale, politice și artistice, de acum. Nimeni nu mai e sincer, din mai multe motive. Carieriștii care se bazează numai pe linsul pingelelor dau din coate la greu. Pe urmă, peste tot sunt puțini profesioniști, iar dacă unul dintre ei își spune sincer părerea, nu e împins către prăpastie? Fariseismul îmbracă azi forme monstruoase, mult mai degradante decât pe vremea odiosului. Atunci unii au turnat la Securitate, fiindcă n-au avut încotro. Azi, într-o instituție, 99% dintre angajați își toarnă constant colegii - de regulă, se vehiculează minciuni! - șefului ierarhic pe linie de partid, aflat la putere. Cine-i obligă pe acești oameni să facă chestiile astea? E oribil.

Şerban Tomşa spunea...

Liliana Gabroveanu,
Iată noi aspecte ale bolii numite Facebook!
Un scriitor spunea că azi nu mai exiști dacă nu ești pe net. Solenoid e cartea unui scriitor important care beneficiază, cu e și firesc, de publicitate. Probabil că volumul celălalt e cumpărat datorită titlului.
E multă mizerie pe Facebook, dar găsești aici prieteni minunați.
Foarte interesante sunt considerațiile pe care le faceți în legătură cu impactul pe care îl are Facebook-ului în plan politic.

Liliana spunea...

Iata ca acest articol, dupa atata vreme, este mai actual ca oricand, dupa scandalul vanzarilor de informatii ale utilizatorilor de catre Facebook. Mi-am dezactivat contul demult, si paginile de promovare a ceea ce am scris. Facebook poate fi util, fiind accesat masiv de toata lumea. Dar poate fi si nociv.
Ramane la latitudinea noastra, daca vrem sa fim "vazuti" sau sa ne traim viata din umbra, cu bucuriile si tristetile noastre, fara sa ni le etalam in public.
Sarbatori fericite de Paste, aprilie 2018.