duminică, 28 februarie 2016

Dor de Nikita Mihalkov

* Am fost printre cei care au crezut în valoarea și în buna-credință a lui Mugur Isărescu până când omul a candidat la președinția României doar pentru a face jocurile unei anumite găști și a-l scoate din cursă pe Stolojan. Mai nou, acest veninos Miticuță de peșteră, cu moșii, podgorii, conturi uriașe și un salariu incredibil, și-a dat arama pe față și a arătat că e de partea celor care vor să-i jecmănească pe amărâți și să-i distrugă economic și moral. Am citit că un cetățean a luat un împrumut de 30 000 de franci, a plătit patru ani, a renunțat la casă, dar mai are de plătit 40 000 de franci. Eu însumi sunt torturat de un împrumut luat în 2007, de la CEC BANK. Am primit echivalentul a 8500 de euro. Banca și-a oprit, din suma solicitată de mine ( cerusem 10 000 de euro),  un comision de 3000 de lei, plus 3000 pentru asigurarea banilor, în cazul în care aș fi dat colțul și n-aș mai fi plătit datoria. Apoi sunt comisioane de 500 de lei, derulate până la ultima rată. Plătesc de nouă ani ( inclusiv dobânda la banii care mi-au fost opriți din start!), mai am unul singur și voi ajunge să dau, într-un deceniu, aproape 25 000 de euro. După părerea lui nea Caisă Isărescu, așa e corect să se întâmple. Nu vă e rușine, bă, nenorociților?
* Văd la televizor un film cu gloanțe care au traiectorii curbe și se ciocnesc, turtindu-se, de proiectilele trase de dușmani. (Am citit cândva și o carte în care gloanțele trase de doi bărbați se loveau vârf în vârf. Păcat că nu-mi amintesc numele autorului. ) Când sunt foarte obosit, încerc să văd un film. Dar peste tot dau de pelicule cu bătăi, împușcături și explozii. Nimic omenesc, nimic artistic. Se cultivă doar o violență criminală în subconștientul celor care privesc scenele. Mă gândesc cu disperare că asistăm la moartea literaturii mari și la prostituarea cinematografiei. Și atunci mă cuprinde un dor sfâșietor de Anton Pavlovici Cehov, de Nikita Mihalkov, de Andrei Batalov, de Andrei Koncealovski și de tot ce înseamnă spiritul rusesc în artă. Am aflat târziu că Mihalkov provine dintr-o familie aristocratică și că e frate cu Andrei Koncealovski. Atunci mi-am explicat de ce mi se părea mereu că filmele făcute de unul dintre cei doi aparțin celuilalt. Aș vrea să revăd Piesă neterminată pentru pianină mecanică, Siberiada, Oblomov. Un puișor de găină, auriu, filmat în lumina soarelui, pe un butuc de lemn, valorează mai mult decât milioane de benzi de celuloid comerciale.

P.S. Foarte neinspirată inițiativa catalanilor de a uda din belșug gazonul, înaintea ultimului meci din campionat. Barcelona a avut, pe lângă inspirația lui Messi, și mult noroc în confruntarea cu Sevilla.
Acum mi-am dat seama de ce Cristiano Ronaldo nu este un jucător cu adevărat mare. E prea rigid și lovește mingea fără control, fie cu capul, fie cu piciorul. Și o dă ori la un metru de poartă, ori pe centrul acesteia. Din douăzeci-treizeci de încercări, transformă una. El e mai mult un manechin decât un artist. În schimb, argentinianul Messi e flexibil ca un șarpe, a remarcat azi un amic.

8 comentarii:

Augustin spunea...

Sufăr alături de tine, dragă Șerban. În ambele ipostaze. Și eu am luat acum 10 ani un împrumut de 23 000 de lei pentru un Logan, iar până-n septembrie anul acesta trebuie să dau înapoi exact 50 000.
În privința filmelor de televiziune, un dezastru. Am încercat să lenevesc puțin în pat după somnul de la amiază. Am găsit ce zici. Îți recomand să cauți pe internet Maestrul și Margareta, e titrat. 10 episoade de câte o oră. Este o capodoperă, ca și romanul pe care l-a respectat și în literă, nu doar în spirit.

Şerban Tomşa spunea...

Maestre DAD,
Îți mulțumesc mult pentru recomandările salvatoare. Dacă mă voi mai uita la televizor, voi muri otrăvit.
Și să nu uit : nu mă voi mai împrumuta niciodată la bănci.Te îmbrățișez cu drag.

Augustin spunea...

Și eu mi-am jurat să nu mă mai împrumut.

Şerban Tomşa spunea...

Maestre DAD,
Gând la gând! Până atunci mai am de tras un an. Am fost presat de timp ( mi-au anunțat în ultimul moment condițiile), că altfel n-aș fi făcut un asemenea împrumut. Mă gândeam să-i dau în judecată pe cei de la CEC, fiindcă am plătit dobândă la sume pe care mi le-au oprit de la bun început ( 14% din totalul sumei solicitate) și au asigurat împrumutul tot din banii mei. Ăsta e oare capitalismul? Hoție și miză pe înșelătorie?

Ryanna Pop spunea...

Depinde de banca. Aveam o cunostinta care la fel era disperat ca platea mai mult decat la inceput.
I/am recomandat o refinantare la o banca,la care si eu am rata si/s f.multumita,banca ce nu practica asugurari de viata si alte maruntisuri.M/a ascultat si imi multumeste acum.
Totul este sa studiezi piata.

Şerban Tomşa spunea...

Ryanna,
Fiind în criză de timp, nu m-am documentat suficient. Ai dreptate, însă nici nu prea există bănci care să acorde împrumuturi în termeni avantajoși.

cristina spunea...

Ati observat si voi ca la orice post de TV predomina violenta, sub orice forma? Fie ca e film, fie ca sunt reportaje, fie ca sunt reclame, fie ca sunt stiri, peste tot ma simt agresata. Mai nou si unul din canalele documentare despre animale imi arata viata reala a acestora, unde e plin de violenta. Oare ce vrem sa devenim?

Şerban Tomşa spunea...

Cristina,
Da, e numai violență, atât pe micul ecran, cât și în jurul nostru. E un infern.