1. Mă simt onorat că un juriu alcătuit din personalități proeminente ale vieții noastre culturale a premiat blogul meu la secțiunea Cel mai bun blog literar, blogul-jurnal. Sunt convins că printre cele 61 089 de bloguri existente acum ( după o informație oferită de doamna Lucia Verona ), multe sunt demne de cel mai acut interes, iar eu i-aș fi premiat pe toți prietenii mei care activează în branșă. Nu le dau numele, fiindcă precis voi uita cel puțin unul și acela se va supăra pe mine ! În orice caz, membrii juriului, cărora le mulțumesc pe această cale, ar trebui să fie ei înșiși răsplătiți pentru munca istovitoare la care s-au supus. Nu e deloc ușor să citești zeci de mii de bloguri, ca să-ți faci o părere despre valoarea lor. Mă bucur că printre laureați sunt scriitori pe care îi prețuiesc mult, precum Octavian Soviany, Radu Vancu, Alex Ștefănescu, Liviu Ioan Stoiciu și Ioan Suciu. Îi felicit deopotrivă pe premiați și pe cei care au jurizat. Cu acest prilej am descoperit bloguri extrem de interesante, despre care nu am știut nimic până acum, fiindcă de multe ori orbecăim dezorientați prin blogosferă și nu descoperim decât foarte târziu lucruri de o frumusețe unică.
2. Blogosfera ține de o cultură a textului. Nuanța intelectuală a virtualului capătă dimensiuni noi de fiecare dată când un condeier se hotărăște să-și facă blog. ( În treacăt fie spus, același fenomen se petrece și pe Facebook, când un creator își deschide cont.) Pe net sunt scriitori celebri, scriitori mai puțin cunoscuți, autori total necunoscuți și creatori potențiali, care nu au scos încă nicio carte, dar care prin postările lor arată că sunt înzestrați cu un talent literar indiscutabil. În opinia mea, toți cei care au bloguri bune, cu articole valoroase, sunt potențial scriitori. Internetul aduce, în felul acesta, servicii inestimabile literaturii și culturii, în general, punând în circulație texte care probează vocații creatoare sau reconfortante orizonturi culturale. „Cu intrarea scriitorilor în blogosferă, fiecare cititor își va face „revista lui literară” care are avantajul de a putea fi chiar un cotidian. De ce să ia o revistă 50% sau 80% neinteresantă pentru el? Va intra pe blogurile preferate și își va face singur revista: un poem sau o traducere de Soviany ori de Radu Vancu, critică literară la zi de Micawber, tablete de Șerban Tomșa, comentarii din lumea literară de Stoiciu sau de cine-i place, poșta redacției de Alex Ștefănescu, rubrica de filologie de la Diacritica etc. Totul atractiv și gratuit.” scrie, pe blogul său, Horia Gârbea, unul dintre ultimii, cronologic vorbind, „boieri ai minții” din literatura română. Prin intermediul net-ului, creatorii și cititorii se cunosc mai bine, comunică fără rețineri ori prejudecăți, schimbă idei și texte, creându-se, în felul acesta, un climat de emulație fără precedent. Blogosfera este o mega-operă literară, în care autorii coexistă cu cititorii și personajele lor, un uriaș rezervor de variate talente, dintre care se vor alege scriitorii și iubitorii de literatură de mâine.
P.S. Inițiativa organizării acestui concurs aparține doamnei Lucia Verona, care merită felicitări și mulțumirile noastre respectuoase.
40 de comentarii:
felicitari pentru premiu...el subliniaza prin apreciere ceea ce faceti aici si este cu adevarat meritat :)
nu am inteles de ce ati retras articolul despre manuscrisele lui Eminescu...sper ca veti reveni cu el...
felicitari (sincere), serban!
ma bucur f mult pt tine :)
Felicitări!
FELICITARI!Meriti din plin acest premiu!la cat mai multe premii.Imi cer scuze ca in ultima vreme am intrat mai rar!
Felicitari, meritati premiul din plin!
Hai să testez şi şampania ta, că a lui mofturi a fost foarte bună, hihihi!
Felicitări! Fain eseu ai produs în chip de ,,mulţumiri de pe podium''. Să dea Domnu' să se aleagă apele de uscat pe blogosferă. Aşa cum, iată, ne dorim.
Desi nu cred ca recunoasterea valorii sta in premii,ma bucur cand ceea ce imi place este rasplatit.
Permiteti-mi sa ma alatur celor ce v-au adresat felicitari si sa va urmaresc cu aceeasi curiozitate si placere.
Felicitări și...mulțumim! Citind rândurile din "colivie" am devenit mai bogați...
Pandhora,
mulțumesc... Aș vrea să pot face lucruri mai frumoase, să scriu, adică, numai cu lumină, fără nicio umbră de mânie...
Invizibilul,
mulțumesc.
Cu drag.
Panta,
îți mulțumesc. Știu că te bucuri pentru mine. :)
Lucia Verona,
vă mulțumesc foarte mult, fascinantă Doamnă ! Vă sunt îndatorat și sper că vom sărbători cândva, împreună cu dl Gârbea, acest eveniment. Vă felicit pentru inițiativa pe care ați avut-o și mă înclin cu respect și cu admirație.
Maria,
îți mulțumesc din suflet. Nici eu nu mi-am reglat conturile cu timpul și sunt prins într-un hățiș de îndatoriri și mărunțișuri care țin de serviciu și familie.
Vom ieși cumva la lumină.
El Desdichado,
vă mulțumesc. Sincer vorbind, blogul dumneavoastră, ca și ale altor câtorva prieteni, ar fi meritat un premiu. Îmi reproșez acum că n-am făcut și eu niște nominalizări, dar știu că v-ați retras din concurs.
Eva,
poate că vom sărbători cândva, cumva. Mulțumesc. N-am mai băut de multă vreme, dar poate că ar fi cazul să încerc niște șampanie... :)
Tatookis,
așa e, premiile nu sunt totul. Vă mulțumesc și vă mai aștept.
Septembrie,
eu sunt mai bogat, căci am avut șansa să vă cunosc pe această cale...
felicitari, chiar meritati :)
Felicitări!
Mă bucură faptul că eu cunosc o persoană premiată, pe drept!
Cred că toate premiile au fost "pe bune", doar că eu nu am trecut pe la ei.:)
Lola,
mulțumesc frumos. Sunt mai mulți care merită mai mult.
Te mai aștept cu drag. :)
Hera Maria,
mulțumesc.
Te mai aștept.
Cu drag.
Un premiu logic si normal pentru blogul meu preferat.
Gabi,
mulțumesc. Și blogul tău e deosebit.
Felicitari. Dupa cum am mai zis-o: ma bucur cand aveti parte de aprecierea binemeritata.
Felicitări! Textele domniei voastre sînt o adevărată delectare.
Victor,
îți mulțumesc. E important totdeauna de cine suntem apreciați. Sunt bucuros că am prieteni ca voi. Te mai aștept.
Silvana,
mulțumesc.
Și eu sunt încântat că pot comunica zilnic cu voi, prieteni adevărați, fini, civilizați. E cel mai important lucru. Mă simt mai bine după ce vă „văd”. :)
Citesc blogul dumneavoastra cu placere. Imi plac oamenii care transmit ceva, care spun deschis
ce gandesc! Chiar daca nu erati premiat, eu tot v-as fi citit!
Totusi, felicitari si sa fiti sanatos!
Aris,
mulțumesc. Mă bucur atât de mult că putem comunica. De aceea te aștept cu drag.
Multe felicitari, domnule!
As avea si niste comentarii critice, insa ma abtin, sa nu stric atmosfera de sarbatoare. Si mai ales ca am fost si eu premiat - in mod surprinzator! - anul trecut.
Dragoș,
vă mulțumesc și vă asigur de toată prețuirea mea.
Serban Tomsa,
Pune in partea dreapta sus, avatarul pentru "Cel mai bun blog literar 2010"
Ai un blog minunat ca si tine:)
Karina,
mulțumesc...
Cu drag.
Sincere Felicitari pentru inca o recunoastere binemeritata a muncii dumneavoastra!
Nu v-am spus la ultima intalnire, insa, de multe luni, in incursiunile zilnice pe Internet, am un "pit stop" obligatoriu :) pe acest blog.
Inspiratie!
Nima,
îți mulțumesc in suflet.
Te îmbrățișez.
Alexandru,
îți mulțumesc mult. Mă bucur că mă vizitezi și că îți place ce scriu aici. :)
Te mai aștept.
Cam tarziu am ajuns si eu, odata cu Martisorul, dar asta sper sa nu stirbeasca in nici un fel Felicitarile sincere pe care vi le adresez cu mare placere si bucurie. Va urez sa scrieti la fel de bine si la fel de premiat! Karina are dreptate... Daca eram in Bulgaria , va uram Cestita Baba Marta, un soi de Sarbatoriti cu bine Martisorul! Asa, va urez sa aveti o primavara plina de intalniri cu muza!
Ionel Muscalu,
vă mulțumesc și vă asigur de toată prețuirea mea, fiindcă și dumneavoastră scrieți minunat.
Îmi place urarea legată de muză. Dar dacă aceasta e mult prea departe, iar eu sunt priponit la zidul unei școli amărâte, de unde nu am șanse să scap decât la adânci bătrâneți, ce mai pot face? :)
Pai, sa va trimitem Muza la scoală..., ca și ele, Muzele au nevoie de profesori care sa le cante pe coarda sensibila, fiindcă altfel muzele muze n-ar fi!
Ionel Muscalu,
ar fi o soluție ! :)
Trimiteți un comentariu