joi, 24 februarie 2011

Puterea minții : ION ONCESCU

Ion Oncescu nu este numai campionul de necontestat al lumii la Skandenberg : este un personaj fabulos, un om inteligent, instruit, un adevărat fenomen uman. Înainte de orice, el îi domină pe toți prin puterea incomparabilă a minții sale.
L-am văzut învingând peste 500 de oameni într-un spectacol-maraton, televizat. Calm, relaxat, modest, civilizat, zâmbitor, neobosit. Un prieten care i-a luat cândva un interviu îmi scria că Oncescu știe pe dinafară Douăsprezece scaune de Ilf și Petrov și este autorul unor performanțe de necrezut, pe care nu le pot dezvălui aici. E un fel de Woland al lui Bulgakov, dar spre deosebire de personajul scriitorului rus, Oncescu este luminos și stenic. Sunt un fan fără rezerve al acestui sportiv uluitor.
Oncescu poate fi un model în aceste vremuri de restriște și am văzut că foarte mulți copii îl susțineau. Poate se simțeau și ei, ca și mine, mândri că fac parte din aceeași specie cu luptătorul român.
Felicitări, ION ONCESCU !

P.S. Cum se întâmplă totdeauna în România, s-au găsit și doi proști care au încercat să strice frumusețea demonstrației de forță și abilitate oferite de Oncescu. Au pus amândoi mâinile și au încălcat toate regulile, doar-doar îl vor încurca pe campion. Din fericire, n-au reușit, dar, dacă eram în locul organizatorilor, le dădeam două șuturi în cur și îi alungam de acolo.

16 comentarii:

pantacruel spunea...

:)
cred ca am citit si eu interviul ala :P

Invizibilul spunea...

Prea multi mascarici prin televiziuni . Oncescu precis are un bunic din alt neam , nu poate fi roman 100 % . :)

Şerban Tomşa spunea...

Panta,
tu știi precis despre ce interviu e vorba... :)

Şerban Tomşa spunea...

Invizibilul,
să știi că ai dreptate.
E imposibil să fie român curat... :)
Și, pâmă la urmă, naiba știe ce mai înseamnă român, acum, după ce s-a demonstrat că n-avem nicio legătură cu dacii și romanii, fiindcă niciun popor european nu s-a edificat pe elemente etnice antice...

Unknown spunea...

Felicitări acestui roman puternic și mintii sale strălucite,cat și dumneavoastră, celui care îl popularizați altfel decât ar face-o minunile de jurnaliști. Va felicit pentru aceasta opțiune, încă odată onoranta!

Şerban Tomşa spunea...

Ionel Muscalu,
e reconfortant că printre noi există oameni ca Oncescu.
E numai o impresie a mea sau sunt din ce în ce mai puțini ?

Ramona spunea...

L-ati descris foarte bine; in aceeasi lumina l-am vazut si eu, detasandu-se calm si puternic de cei cativa veniti sa-si manifeste agresiv, de fapt jalnic, mica lor putere...

Şerban Tomşa spunea...

Ramona,
avem valori de toate felurile, dar sunt sufocate de mizeria pe care o produc unii și care ne sufocă deseori...

Septembrie spunea...

Aveți dreptate, valorile sunt sufocate....Și da, aveți dreptate....sunt din ce în ce mai puțini...și mai neștiuți!
Unde a dispărut post-ul cu manuscrisul și universalitatea lui Eminescu?

Ryanna Pop spunea...

Şerban,
felicitări pentru obţinerea premiului"blog de blog"!:)...ştiu că nu acesta este cel mai important lucru ptr.tine,dar aşa cum atât de frumos a scris d-ul Horia Gârbea pe al său blog,ceea ce faci tu aici,reprezintă citez:"un gest altruist în folosul literaturii și al iubitorilor ei, un act gratuit și generos care merită evidențiat"...
şi sigur din tot acest jurnal vei tipări într-o zi o carte ce va încânta sufletul bibliofililor:)...

Anton spunea...

Felicitări pentru proaspăt primitul premiu BLOG DE BLOG!
Semne bune anul are, mult succes și la mai mare!

Şerban Tomşa spunea...

Septembrie,
mai ales non-valorile sunt sufocante pentru valori... :)
Trebuie să mai nuanțez textul despre manuscrisele lui Eminescu. Se pare că necunoscuții au dispărut cu manuscrise cu tot. Și nu erau din partea lui Maiorescu...

Şerban Tomşa spunea...

Ryanna,
Îți mulțumesc pentru gândurile tale frumoase. Horia Gârbea este unul dintre puținii „boieri ai minții” care au rămas în literatura română. Despre el se poate vorbi, într-adevăr, ca despre un caracter nobil și altruist care face, pe lângă extraordinarele sale cărți, lucruri ce vor rămâne.

Şerban Tomşa spunea...

Marin Anton,
vă mulțumesc mult pentru cuvintele frumoase. E o surpriză și pentru mine și mai ales e onorant, fiindcă din juriu au făcut parte personalități importante ale vieții culturale de azi, precum Horia Gârbea, Ștefania Coșovei, Lucia Verona, Adrian Năstase și alții câțiva cărora le cer iertare că nu mi-i amintesc acum.

26 februarie 2011, 11:48

Liviu Drugă spunea...

Serban,

Felicitari calduroase :) pentru premiu! Era normal sa il primesti!

Şerban Tomşa spunea...

Liviu,
îți mulțumesc. Sunt bucuros că premiul mi-a fost acirdat de niște personalități pe care le prețuiesc.
Adevărul e că, dintre cele 61.089 de bloguri existente, multe sunt foarte bune.