miercuri, 25 mai 2011

Caii, câinii și călăii

Călăii francezi erau francezi. Casapii suedezi erau suedezi.  Și așa mai departe. Din câte știu, în Evul Mediu n-a existat, în Țara Românească și Moldova, niciun călău de origine română. Muntenia a stat patru luni fără gâde, fiindcă niciun compatriot de-al nostru nu a vrut să ocupe slujba cu pricina. Gealații obișnuiți făceau parte din două etnii pe care nu le pomenesc, pentru că nu vreau să jignesc pe nimeni. Am fost un popor milostiv, cu un fond spiritual luminos.
Acum, când unii mor de foame, iar cei ce ocupă diferite funcții de conducere sunt cu ochii pe traseele pe care circulă banii și se gândesc numai la buzunarul lor, profilul psihic al neamului nostru s-a schimbat, dupăcum remarca și Neagu Djuvara. Am devenit sălbatici și criminali. Nu mai e loc de zâmbet sau de speranță. Iertarea, mila și rușinea le sunt străine chiar și celor care ar trebui să le promoveze în forță.
Omorâm cu cruzime sute de câini și cai, care sunt niște făpturi nevinovate și inteligente. Am povestit cândva cum un câine încerca să-l salveze pe altul, pe o autostradă mexicană. Am văzut acum cum un cal din pădurea Letea, captiv, încerca să-l trezească din moarte pe un tovarăș al său, ucis de prostia și răutatea celor care i-au capturat și i-au închis. Mai întâi l-a mângâiat cu botul, apoi cu copita. Delicat, ca pe un prieten.
Ce putem spune despre autorități ? Nimic. Poate doar că statul de drept nu există în România.
Dar despre inconștienții care au chinuit și au omorât animalele pot spune ceva : deși promovez toleranța și nu aș ucide nicio ființă vie, pe ăștia i-aș împușca pe toți, cu mâna mea, fără cea mai mică ezitare.

7 comentarii:

Unknown spunea...

Noa serbus. Păcat de glonţ. Vlad Ţepeş avea o metodă mai bună de a scăpa de ticăloşi.

Ryanna Pop spunea...

perfect de accord!.....aş veni şi eu cu tine la o aşa executare..aceste animale feroce ce poartă haină de om,nu ar trebui nici măcar să se nască..sunt uimită că pe zi ce trece tot mai multe lighioane răsar precum ciupercile după ploaie...iar autorităţile nu există şi nu vor exista,atâta timp cât noi cu toţii nu avem simţ civic..că mereu se aşteaptă să facă altcineva dreptate pt.noi..invocăm justiţia divină care se pare că este şi ea pe moarte,ne văcărim,şi dacă unii iau atitudine,bârfim că uite ce l-a găsit şi pe acela să apere animale când copii şi bătrâni mor de foame..nu poţi să scoţi un câine sau un pisic din mâna unei lighioane ce îl torturează,iar dacă vrei să apelezi la vreo autoritate se găseşte câte unul să te mai facă şi tâmpit ca martor evident, că până vine autoritatea să constate,urmele se şterg,şi îţi atragi şi dispreţul faţă de obşte că umbli cu reclamaţii..

Ryanna Pop spunea...

şi apropo de acest aspect..păi cum să devenim civilizaţi când se tot caută în biografia personalităţilor pete de genul colaborator cu securitatea?...că la noi nu prea ştii cum să o dai..dacă arăţi cu degetul spre cineva,e clar torni,dacă iei atitudine deşi mulţi sunt de accord cu tine şi ai impresia că vei avea susţinători ai cauzei,la înaintare te trezeşti singur în faţa porţilor închise că ceilalţi stau retraşi să nu cumva să-şi pericliteze poziţia socială care chiar de este precară,lasă că decât nimic,mai bine acolo,puţin…cum să educi un popor care invocă libertatea dar tot el se pune în lanţuri,pentru un kg.de ulei sau zahăr dat cu mare “generozitate”de lupii din conducere la date precise şi bine calculate de către aceştia,şi oho…dacă mai apar şi pe la moaştele sf.parascieva,duioşia se manifestă în toată splendoarea ei…şi atunci ,ce se mai poate comenta?..

Şerban Tomşa spunea...

Abbilbal,
ai dreptate prietene, pe ăștia nici glonțul nu merită să-l strici.

Şerban Tomşa spunea...

Ryanna,
bătrânii și copiii mor de foame din cauza acelorași criminali care formează clasa politică. Iar Legea lustrației ar fi trebuit dată în 90. Pe umerii cinstitului Măidragăanimalule s-au cățărat toți „foștii”, dar numai ăia degenerați. Cu securiștii s-a întâmplat cam la fel Cei valoroși, cum ar fi Pavel Coruț, au fost aruncați peste bord. Acitiviștii renăscuți au făcut școală și nu mai văd nicio perspectivă de a ieși din acest capitalism cu fond bolșevic.

Anonim spunea...

Traim vremuri pe care nici un autor de SF nu le-ar fi putut imagina.Depasim cu mult imaginatia lui Orwell din cunoscutele lui romane 1984 si Ferma animalelor.Din acest punct de vedere, fara sa fiu adepta zvonurilor mai mult sau mai putin argumentate stiintific, traim vremuri apocaliptice in care tinerii o iau pe cai ratacite din cauza imposibilitatii de a gasi suficiente repere morale printre cei vii si care ne conduc , iar daca sunt constienti si lucizi, parasesc "ferma".

Şerban Tomşa spunea...

Maria,
oamenii ăia care omoară cai și câini au grave carențe de educație. Mi se face rău numai când mă gândesc la ce fac. Sunt niște monștri.