luni, 8 octombrie 2012

Barcelona, medicina românească şi un premiu literar

F. C. Barcelona e în evident regres. Ceva trebuie schimbat, mingicăreala ştiută nu mai dă rezultatele aşteptate, pasele au devenit previzibile, jocul se desfăşoară la limita sinuciderii, fiindcă orice intercepţie se poate transforma în gol pentru echipa adversă. Lui Messi i se cere prea mult şi nu înţeleg de ce catalanii joacă practic fără portar, fiindcă omul lor dintre buturi e mai slab decât Bornescu !  La Real, în schimb, se vede mâna lui Mourinho, iar Ronaldo este într-o ascensiune spectaculoasă.
Ne întristăm când ne gândim la Barcelona, dar veselia ne revine subit când auzim că medicina românească a repurtat un nou succes. O femeie care trebuia să nască a fost trimisă acasă cu indicaţia precisă de a face " o partidă de sex ", pentru că medicul respectiv auzise că aşa se face în America ! În spitalele româneşti se moare ca în abatoare, în rânjetul şi în nepăsarea criminală a unor cadre medicale. Sunt însă dator să spun că încă există, la noi, doctori integri din toate punctele de vedere, mari specialişti, dar ei o duc greu, din moment ce nu se înscriu în găştile de cartier numite partide politice.
În Consiliul de Administraţie al TVR au fost numiţi doi reprezentanţi ai PSD, doi ai PNL, doi ai PDL etc. Dar de ce nu au fost aleşi şi nişte reprezentanţi ai celor care sunt profesionişti desăvârşiţi, dar nu fac parte din nicio clică politică ? Am mai văzut situaţii în care oameni cu merite au fost înlăturaţi prosteşte din funcţii, din motive politice , dar nu credeam că non-principiul ăsta s-a generalizat. Să înţeleg că dacă nu facem politică în stil românesc, adică nu ne asociem în vederea unor infracţiuni, nu avem nicio şansă la o viaţă decentă ? Corupţia şi linsul curului sunt singurele căi de urmat în glorioasa noastră Republică ?
O aprigă dispută s-a încins în jurul unui premiul literar care ar urma să fie decis de nişte blogări. Pe câţiva dintre ei îi citesc şi eu. Am un punct de vedere ferm şi argumentat, legat de subiectul cu pricina, dar mă abţin deocamdată să mă pronunţ. Polemica nu este rezonabilă : mai ales la noi se practică atacul la persoană, vanităţile sunt supradimensionate şi generează reacţii pe măsură. Nu vreau să lezez pe nimeni, dar constat lipsa unui minim respect faţă de nume grele ale literaturii noastre. E suficient ca toată afacerea să fie aruncată în derizoriu, iar premiul să devină lipsit de credibilitate.
La toate le pune capac un răspuns al lui Crin - care pare inconştient mai tot timpul - la o întrebare de natură politică.  Îmi place cum merge Steaua, a zis marele lider, batjocoritor, fără nicio legătură cu problema în discuţie.
Vai de steaua noastră, a comentat un om de televiziune.

5 comentarii:

Radu spunea...

In chestiunea TVR ...eu cred ca trebuie facuta o redimensionare , cat de cat de bun simt , Serban ! Ei intre ei se stiu foarte bine ...nu-i nevoie sa vina cineva din zona politicului ca sa puna lucrurile la punct . I-am vazut pozitia lui Saftoiu . Nu mi se pare cea mai buna alegere pentru o institutie ce trebuie sa ramana de stat . Cel ce conduce acolo trebuie sa fie un om recunoscut dintre bunii lor profesionisti . Si slava Domnului , sunt destui ! Apoi nu cred ca televiziunea nationala trebuie judecata dupa criterii de performanta comerciala ...cum nu cred ca ar trebui ca programele TVR sa fie intrerupte de reclame precum cele promovate de televiziunile comerciale . Redactorii din TVR ar trebui sa fie animati numai de preocupari strict profesionale ...nu tinuti in stresul grijii pentru audienta cu orice pret . Altfel s-ar putea sa ne trezim cu manele si Elodii pe TVR Cultural . Cat despre Steaua lui Crin ...abia mai palpaie biata de ea . Daca nu revine la o seriozitate pe masura asteptarilor romanilor , nu-i vad sanse prea bune .

Şerban Tomşa spunea...

Radu,
ne scufundăm. Fără specialişti suntem morţi. Nici comuniştii, cu unicul lor partid, nu erau atât de proşti şi de intoleranţi. Să ni se tragă de la faptul că suntem nişte creştini foarte originali ?
Cât despre Crin, aş paria că iese preşedinte. E el leneş, dar alegătorii sunt tâmpiţi. Au votat ei - şi au ales ! - chiar şi un primar aflat în puşcărie !

msr spunea...

@Radu:
TVR este foarte necesara. Are (inca) emisiuni foarte bune si neintrerupte de publicitate (aceasta apare numai intre emisiuni).
TVR Cultural? S-a dus...
Asteptari de la Crin... zero!

gabi c. spunea...

Noroc Serban!
Ma bucur mereu cand te citesc. Eu am devenit din pacate mult mai lenes, pentru ca lucrez si citesc mai mult..
In zilele noastre daca nu esti vopsit politic nu ai sansa in orice domeniu ai activa...Dar nu spun prin asta vreo noutate. Revolutia a fost de pomana pentru odiosii de ieri si de azi, la care se mai adauga si strainii. Politizarea a atins cote alarmante, iar profesionistii crapa controlat.

Şerban Tomşa spunea...

Gabi,
şi eu mă bucur când te citesc şi putem dialoga.
Aş vrea să am mai mult timp pentru a citi şi a scrie. Din păcate, trăim într-o lume în care alergatul după o bucată de pâine este principala deosebire. Las la o parte că alţii, care n-au treabă cu cărţile, aleargă şi ei, dar după milioane de euro.