Am spus şi cu alt prilej că, alături de Papa Ioan Paul al II-lea, Nelson Mandela este una dintre personalităţile emblematice ale istoriei recente a omenirii. El a cultivat, din vocaţie, toleranţa, omenia, iertarea şi iubirea faţă de semeni, făcând, pentru compatrioţii săi şi pentru noi, mai mult decât cei mai mulţi lideri de stat. A stat 27 de ani în puşcărie şi n-a căutat răzbunare : a fondat şi a civilizat o naţiune unită. (Să ne reamintim că, în Europa, Karol Wojtyla l-a iertat necondiţionat pe turcul care îl împuşcase. )
Nelson Mandela face parte din stirpea celor care întemeiază religii.
Când rostim numele lui Mandela sau sau pe cel al lui Ioan Paul al II-lea, ar trebuie să ne uităm într-o oglindă morală şi să apreciem cu obiectivitate cam la ce nivel suntem pe scara care urcă de la gândacul de bălegar până la OM.
2 comentarii:
Vlahul lui Dumnezeu: Papa Ioan Paul al II-lea
Vlahul lui Dumnezeu: Papa Ioan Paul al II-lea
Foto: Photoland Corbis (2)
Zvonul că Papa Ioan Paul al II-lea ar fi avut rădăcini româneşti a circulat multă vreme.
Un zvon întreţinut, ce-i drept, chiar de stăpânul atotputernic al Vaticanului, prin manifestările sale... ciudate. Cum s-a întâmplat în Italia, de exemplu, când în faţa mulţimii adunate în Piaţa San Pietro, Sfântul Părinte a început să recite în româneşte versuri de Eminescu. Sau când l-a sanctificat pe Ieremia Valahul, primul român ridicat, oficial, la gloria altarelor, adresându-se credincioşilor pe limba lor. Sau când zâmbea cu înţeles, în loc să răspundă, atunci când era întrebat despre originile sale vlăheşti. Adevăr sau legendă? Profitând de călătoria revistei "Formula AS" pe urmele vlahilor din Cehia şi Polonia, am considerat că o documentare la faţa locului, legată de presupusele rădăcini româneşti ale celui mai iubit papă înscăunat vreodată la Vatican, ar fi de cel mai mare interes. Ceea ce am aflat supunem judecăţii cititorilor noştri, pe care îi invităm să parcurgă paginile documentate chiar la locul poveştii: în satul vlăhesc Czaniec, locul de naştere şi viaţă al strămoşilor lui Karol Wojtyla...- Am avut bucuria de a fi primit în audienţă la Vatican, pentru a-i înmâna Suveranului Pontif volumul său de Poeme, pe care îl tradusesem şi publicasem în limba română. Îmi propusesem să-l întreb, fără prea mari ocolişuri, dacă realmente este român la origine. Audienţa a fost destul de lungă pentru o asemenea ocazie. În marea şi copleşitoarea sa bunătate, bucurându-se că putem conversa în limba lui Mickiewicz, Sfântul Părinte s-a interesat, în primul rând, de mobilul care m-a determinat de a-i transpune creaţiile literare în limba română, dovedind un interes cu totul aparte, atunci când a aflat că nu numai poemele respective le tradusesem, ci şi o piesă de teatru, dragă inimii Sale. Îmi voi aminti întotdeauna cu plăcere că emoţionanta convorbire s-a prelungit cu mult peste limitele acordate la intrare de monseniorul Dziwisz, azi episcop, deoarece a trebuit să îi răspund Sfântului Părinte la o întrebare care mi-a tăiat respiraţia: "Ce se mai aude prin România noastră?". Sintagma astfel formulată m-a străfulgerat, deoarece întrebarea în sine conţinea chiar răspunsul la întrebarea cu care venisem de fapt, cea legată de originile sale româneşti.
...... o parte dintr-un material din Formula As .Aveti dreptate in mesajul postat despre cele doua personalitati dar cati mai sunt interesati de dreptate , cinste , omenie ,lupta pentru drepturile omului sau lupta pentru pace.. sunt deja cuvinte desutete si nu fac parte din limbagul zilnic al internetului . Urari de sanatate si ganduri bune.
Stela Dumitru,
Vă nulţumesc pentru completarea dumneavoastră atât de frumoasă. Am însă serioase îndoieli în legătură cu faptul că Wojtyla ar avea obârşii străvechi româneşti. Şi dacă totuşi ar fi aşa, educaţia primită l-ar diferenţia fundamental de compatrioţii noştri.
Din păcate, Ioan Paul al II-lea şi Nelson Mandela nu pot fi modele pentru oamenii cu comportament de coropişniţă.
Trimiteți un comentariu