vineri, 12 septembrie 2014

Dacă Arsenie Boca ar fi aflat că un frate îl toarnă...

    Nu știu care a fost poziția lui Părintelui monah Arsenie Boca față de turnători, dar o pot deduce din ceea ce am citit despre acest Sfânt autentic. Cred că nici nu l-ar fi interesat subiectul sau chiar i-ar fi încurajat pe delatori, pentru a ușura desfășurarea neîntâmplătoare a lucrurilor : se petrece mereu ceea ce trebuie să se petreacă. În mod sigur i-ar fi iertat pe pârâtori și le-ar fi dat binecuvântarea. Pacea este mai importantă decât urmărirea dreptății. Așa credea  Arsenie Boca.
Și atunci nu e absurd să ne supărăm că ne-a jignit sau ne-a furat cineva? Dacă oamenii ar ierta greșelile semenilor, multă bucurie s-ar revărsa pe Pământ.
Dar Arsenie Boca mai știa un lucru esențial : fiecare plătește pentru ce face. Mai devreme sau mai târziu, într-un fel sau în altul. E un lucru verificat.

4 comentarii:

ștefan s. spunea...

Constat, domnule Șerban Tomșa - și cu mare bucurie scriu asta - că sunteți tot mai atras de Părintele (Sfântul) Arsenie Boca.
Să vă ajute Domnul în toate!

Şerban Tomşa spunea...

Ștefan S.,
Îmi pare rău că nu l-am descoperit mai devreme pe Arsenie Boca. Viața mea ar fi fost duferită. Vă mulțumesc și vă întorc cu drag urarea.

ștefan s. spunea...

Viața mea, dpdv religios, a fost mult schimbată de întâlnirea cu Sf. Siluan Athonitul, cel dintr-o carte care urma, dacă nu ar fi ajuns în biblioteca mea, să fie dată la topit și să ajungă... hârtie igienică.
Cartea asta m-a impresionat enorm, mai ales prefața ei, căci acolo era descrisă viața din lume a sfântului athonit: bea de stingea, un litru de votcă pe nerăsuflate, mânca un carton de ouă la o singură masă... Se îmbăta, se bătea cu cei de teapa lui - cât pe ce să omoare pe cineva în bătaie... Cu toate acestea, la 20 de ani, acest om, viitorul sfânt din calendarul nostru ortodox, și-a schimbat radical viața... Deh! înțelegeți ce vreau să spun... Există oameni și cărți cu care, zic eu, nu te întâlnești chiar în mod întâmplător.
Toate cele bune!

Şerban Tomşa spunea...

Ștefan S.,
Fiecare dintre noi își va găsi într-un final Sfântul. Dar nu, am uitat că românii nici n-au vocația de a se schimba ( în bine ) pe ei înșiși, nici nu cred în Sfinți.