sâmbătă, 20 septembrie 2014

Patriotism ca la mama acasă

     Vreo câțiva ani - 1977-1981 -, am vânturat cu Nino Stratan, în ochii și în urechile securiștilor,  două lozinci care ne plăceau la nebunie. Deveniseră formule de salut. De câte ori ne întâlneam prin oraș, la facultate sau prin diferite instituții pline de oameni, primul dintre noi care îl repera pe celălalt striga tare : ”Trăiască nația!” Al doilea răspundea cu un urlet : ”Sus cu ea!”
Toți cetățenii din jurul nostru se împrăștiau ca potârnichile.
Acum nația e pe ducă și nici nu știu dacă vom mai avea timp să ne luăm rămas-bun.

P.S. Am uitat să menționez că acest salut era folosit de Eminescu atunci când se întâlnea cu prietenii. Lui Stratan i-a plăcut atât de mult, că într-o noapte am decis să adoptăm și noi formula poetului patriot.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Nu stiu daca natia e pe duca... e asa cum a fost mereu... dezbinata, fara conducatori de valoare care sa urmareasca interesele ei si nu cele proprii. Iar oamenii nu sunt mai rai, poate sunt chiar mai buni, decat ai altor natii mai bine promovate. Nu sunt nationalist, iar patriotismul nu am avut inca ocazia sa mi-l demonstrez decat in mica masura, dar nici antiroman nu sunt asa ca mai am ceva sperante pentru natia noastra, deci: "Traiasca natia!"

Şerban Tomşa spunea...

Nicolae,
”Sus cu ea!” :)