duminică, 28 iunie 2009

Dispariţia unui copil mare

M-a măhnit plecarea dintre noi a lui Michael Jackson, fiindcă am văzut în el nu numai un cântăreţ de calibru, ci şi un om chinuit până dincolo de limitele suportabilităţii. ( Nu am fost unul dintre fanii săi, dar asta este o chestiune de gust. Sunt mirat şi enervat când cineva se pronunţă categoric despre un artist care nu-i place : "Nu are valoare !" Poţi spune, pur şi simplu :"Nu e pe gustul meu." Cu valoarea e mai complicat şi nu voi ţine aici un curs pe această temă.) În orice caz, moartea sa, ca şi a lui Elvis, ca şi a altora, dovedeşte, dacă mai era nevoie, câteva lucruri :
1. Foarte multe personalităţi înzestrate artistic au un puternic instinct de autodistrugere.
2. "Talentaţii" rămân toată viaţa nişte copii, iar răutatea celorlalţi se îndreaptă asupra lor, imediat ce ei au dat cel mai mic semn de slăbiciune. Amatorii de scandaluri din presă îi vor târî, fără milă, prin toate noroaiele, îi vor insulta, îi vor minimaliza, îi vor umili şi îşi vor revărsa veninul frustrării asupra lor.
3. Când asemenea oameni pornesc de foarte de jos, au o amprentă personală foarte pronunţată şi muncesc peste puterile lor, se prăbuşesc dramatic, mai devreme sau mai târziu. Nu sfârşesc niciodată de bătrâneţe, liniştiţi şi împăcaţi.
4. Când viaţa le refuză şansa iubirii ( şi aşa se întâmplă cu cei mai mulţi ), moartea lor este, de fiecare dată, o formă de sinucidere.

P. S. Cineva ( care cântă, joacă teatru şi scrie foarte frumos) a lansat, pe blogul său, ideea că femeile vor conduce lumea. În opinia mea, femeile au condus totdeauna lumea. Ele influenţează subtil, dar decisiv, toate deciziile din familie. În ceea ce priveşte creativitatea bărbaţilor, se poate spune că aceasta este inspirată de femei şi dedicată acestora. Bărbaţii etalează toată forţa şi frumuseţea lor de dragul femeilor. Chiar dacă uneori o fac fără să-şi dea seama. Aşa se comportă şi masculii unor specii de păsări care caută să intre în graţiile femelelor, înfoindu-şi penajul şi cântând. Desigur că am prezentat lucrurile mult simplificat şi am vizat numai o parte a vieţii sociale, dar cea mai interesantă... În spatele unui bărbat puternic stă totdeauna o femeie inteligentă. În umbra unuia care dă faliment, pot fi chiar mai multe femei care au rolul de a-i face mai intense elanurile sale thanatice şi de a-i grăbi eşecul, făcându-i-l, în plus, de-a dreptul infernal.

2 comentarii:

Cristiana spunea...

Se spune ca "dincolo" stim simultan tot ceea ce au gandit oamenii despre noi, in fiecare clipa a vietii noastre si ce-ar fi facut, gandit si spus daca ar fi fost in fata noastra. M-ar bucura nespus sa fie asa, sa stie si el cati oameni s-au gandit la el, cati oameni s-au bucurat de el.. Pentru mine a fost cineva fabulos, de dincolo de '89, ascultat, vazut in casa unui om bogat, care ne punea, mie si parintilor mei, tot ce putea sa fie mai frumos sau mai recent... Sa simtim ca traim un pic de lume..
Cand a concertat la Buc., stateam chiar in spatele stadionului; eram necajita si nici nu mi-a dat prin cap sa ies, sa ma duc sa vad.. se putea vedea bine de la un etaj superior.. Doar artificiile le-am vazut, oglindite in toate geamurile.. Scantei de lumina din sufletul unui artist..
Am trait cu parerea de rau ca nu m-am dus, dar viata ne spune sa nu ne para rau de ceea ce am facut sau nu am facut, caci numai asa am putut invata ceva. Desi m-am confruntat cu indignari, cand am putut, m-am dus la spectacolele celor pe care candva i-am iubit... Iglesias, Lords of the Dance..
MJ m-a invatat sa nu ratez nimic din cauza unor neplaceri de-o clipa. Dar nici sa nu cred ca am pierdut ceva, caci fara indoiala ca exista un castig din fiecare pierdere...
Multumesc pentru acest moment, trec prin oboseli si ma mai destind citind versurile prietenilor mei sau intrand pe blogurile linistite, placute, profunde..
Multumesc frumos!
Va doresc numai bine!

Şerban Tomşa spunea...

Am fost plecat o săptamână şi acum am sosit... Vă mulţumesc pentru cuvintele atât de frumoase, izvorâte dintr-o minte sclipitoare şi dintr-o inimă cum nu cred să mai fie alta... Vom relua dialogul de acolo de unde l-am lăsat.