marți, 15 iunie 2010

Amintiri despre Marin Preda

În revista Formula As,  nr. 920, 29.05.2010 - 04.06.2010,  Marin Preda este evocat de unul dintre prietenii săi din copilărie. Autorul articolului este Sorin Preda, nepotul marelui scriitor.

Textul poate fi citit aici.

4 comentarii:

karina spunea...

Interesanta evocare..sunt multe lucruri pe care nu le stiam...multumesc!

Şerban Tomşa spunea...

Karina,
viaţa lui Preda a fost, până la un punct, o succesiune de reuşite miraculoase. După ultima căsătorie a început declinul, scriitorul fiind măcinat de conflictele din sânul familiei, de lipsa de audienţă europeană şi de presiunea ideologică a vechiului regim. El, omul foarte echilibrat, a sfârşit aidoma poeţilor blestemaţi. Desigur, mâna lungă a Securităţii a fost decisivă... Există două cărţi despre sfârşitul lui Preda, una dintre ele aparţinând fostului său şofer...

karina spunea...

Care sunt cele doua carti? Si ce autori au?

Şerban Tomşa spunea...

Karina,
Cărţile despre moartea lui Preda sunt următoarele : "Cum a murit Marin Preda" de C. Turturică, Editura Isis@Rai (nu este specificat anul apariţiei ; Turturică a fost, se pare, redactor la Cartea Românească şi un scriitor aproape necunoscut, în ciuda mai multor volume de proză publicate ) şi "Marin Preda între viaţă şi moarte " de Savu Dumitrescu,, Casa Editorială Odeon, Bucureşti, 1992. S. Dumitrescu este fostul şofer de la editură al lui Preda, mare rostogolitor de femei. M. P. l-a luat ca model pentru personajul Vintilă din "Cel mai iubit dintre pământeni". Cartea lui este, în mare măsură, o reluare a alteia, "Zece ani cu Marin Preda", Ed. Cartea Românească, 1985. ( Preda murise în 1980).