vineri, 2 septembrie 2011

De ce nu am învățat matematică

În ciclul gimnazial am avut un profesor de matematică strălucit. Se numea Octavian Muscalu și era, alături de Maria Lazăr, cel mai bun dascăl pe care l-am avut în acele vremuri. Relaxat, cu simțul umorului, cu o mentalitate superioară și tolerant atât cât trebuia pentru a face eficient actul didactic,  domnul Buti, cum îl numeau toți, făcea, în fața clasei,  niște demonstrații clare, logice, frumoase. Evident că nu-și punea mintea și mușchii cu noi, cum făceau alte cadre didactice care umblau numai cu bâta în mână.  Muscalu îndeplinea condiția esențială care face dintr-un specialist un profesor foarte bun : transforma cele mai complicate probleme în chestiuni ușor accesibile minții elevilor. Când preda domnul Buti o lecție, matematica devenea brusc simplă, ușoară și plină de poezie. Pot spune că era un profesor fără egal. Din păcate, nu i-a fost dat să mă învețe pe tot parcursul celor patru ani.
La liceu, în schimb, prima oră de matematică a fost un adevărat șoc. Ușa s-a deschis ca scoasă din balamale și peste noi s-a năpustit un bătrân galben la față, sprinten și pus la patru ace. Pe străzile din B. erau niște noroaie atât de groase, încât te puteai îneca în ele, dar matematicianul nostru avea pantofii curați și lustruiți, veritabile oglinzi care ne întorceau mutrele lungite a mirare. A fost o intrare în forță, așa cum făceau apostolii de modă veche. Un contact care să ne intimideze și să ne facă să știm cine este jupânul în clasă. Bâtrânul cu gura încrețită într-un rictus cinic, de neam prost, și-a smuls basca de pe cap și aruncat-o, cu o precizie de baschetbalist, direct în cuierul aflat în celălalt colț al sălii de clasă. Îndemânarea moșului ne-a luat piuitul.
- Băi, toa'și ( tovarăși - n. m. ) ! O să faceți matematica cu mine ! a spus cel căruia îi vom spune, convențional, nea Costică, deși în realitate îi ziceam altfel. Dar tot cu nea înainte.  Cu mine nu merge să spuneți că  Marea Neagră e albastră ! Nu vă ține ! Scoateți caietele și notați ! Ăăăă... la ora de matematică trebuie să fim....două puncte, liniuță de la capăt....cuminți...liniuță...atenți...liniuță...sârguincioși...liniuță...să ne facem temele... ăăă...Mi se pare mie, băiete, sau tu râzi ? s-a încruntat nea Costică.
- Nu, dom profesor, a zis un hâtru, mi-am amintit de ceva.
- Ți-ai amintit de ceva ? Și de ce, mă rog, ți-ai adus aminte ?
- De o prostie, nu pot să vă zic.
- Aha, în timp ce noi facem matematică de înaltă clasă, tu te gândești la prostii. Marș la tablă ca să-ți aduci aminte și de matematica pe care ai învățat-o !
Restul orei se compunea din îmbrânceli, palme, pumni și ghionturi zdravene suportate de elev. În răstimpuri, nea Costică îi trăgea șuturi nefericitului, lovindu-l cu bombeurile pantofilor direct în tibie. Îl mai călca pe picioare cu tocurile pantofilor și le răsucea în așa fel încât să-i zdrobească metatarsienele.
- Unde am rămas ? a întrebat nea Costică satisfăcut, după ce elevul a trecut la locul său, târându-se, de durere, de-a bușilea.
- Două puncte liniuță de la capăt, am sărit eu îndatoritor, iar nea Costică s-a uitat la mine chiorâș, bănuitor.
Dar n-a mai fost vreme de răfuieli : sunase de pauză.
- Atenție ! a urlat nea Costică. Acasă să mai frământați voi problema de pe tablă, apoi citiți următorul capitol și scrieți primele treizeci de probleme !
M-am chinuit toată noaptea să fac problemele.
A două zi, nea Costică a intrat după același ritual și a întrebat :
- Ce zi e astăzi, mă ?
- Marți, a răspuns unul.
- Eee, azi e zi de ascultat ! La tablă, criminalilor !
Și a scos în față patru-cinci inși pe care i-a jucat în picioare toată ora. Dar tot n-am reușit să facem măcar un exercițiu. Fiindcă nici nea Costică n-avea idee cum trebuie să procedăm. Cu zece ani înainte, îl învățase și pe prietenul și colegul meu de catedră, Geo. Pe atunci, mi-a povestit Geo, nea Costică dădea meditații unor fete. Printre elevi era un copil liniștit și silitor, care era mai bun la matematică decât ceilalți. Nea Costică îi purta pică elevului și îi spunea P. Nicolae. Era un lucru obișnuit ca fetele meditate să nu știe nimic. În schimb, P. Nicolae, chiar dacă nu era scos la tablă, ridica mâna și rezolva problema, scoțându-i pe toți din încurcătură. La notare, concluziile lui nea Costică erau clare :
- Fetele s-au străduit la tablă și mai muncesc și suplimentar, așa că o să le punem câte un 10. Iar lui P. Nicolae îi dăm 4, că nu vrea să mai munceacă !
Revenind la vremurile mele, trebuie să spun că mai ridicam mâna și rezolvam câte ceva. Nea Costică mă privea circumspect și mă întreba  :
- Tu ce vrei să te faci, mă ?
- .....
- Ești surd ? Ce vrei să studiezi ?
- Literatura.
- Aha, ești total dezorientat. Păi, în primul rând, trebuie să fii un geniu să iei la facultatea aia. În al doilea rând, află de la mine că o să mori de foame cu literatura ta. Oricum, află de la mine, cine nu gustă din viața de student degeaba trăiește pe pământ !
Au fost singurele lucruri pe care le-am învățat de la nea Costică.
Ne explica limita în matematică, izbindu-se violent cu umărul de tocul ușii.
- Limita e asta, toa'și ! Nu-mi dă voie să trec mai departe ! Uite, asta e !
Și se repezea ca nebunul în ușă, bubuind de credea tot liceul că ne-am apucat să demolăm.
 Abstracțiunile le elucida într-un mod straniu.
- Să zicem că x e Ion și y e Gheorghe. 2x înseamnă de două ori Ion și 3y de trei ori Gheorghe.
Și îi lua pe numiții Ion și Gheorghe și îi scutura și îi învârtea și îi amesteca până ne năucea pe toți !
- Băi, i-am anunțat pe colegi într-o zi, știți că nea Costică a scos o carte ?
- Ești nebun ? Ce carte ? au sărit ceilalți.
- Ion și Gheorghe. Culegere de exerciții și probleme.
Lecția se încheia invariabil cu aceleași cuvinte :
- Pentru acasă mai frământați problema de pe tablă, luați de citit următorul capitol și de scris primele treizeci de probleme.
- Păi, le-am făcut, dom' profesor, mințeam eu, sastisit.
- Atunci făceți-le de la sfârșit către început !
- Le-am făcut și așa, pulsam eu.
- Nu-i nimic, rezolvați-le din cinci în cinci !
Avea informatori și îi teroriza pe cei care își exprimau îndoielile în legătură cu capacitățile sale științifice. În mod neașteptat, de la o vreme am început să fiu răsfățat de nea Costică. Îmi băteam joc de el, dar o făceam într-un mod ironic, lăudându-l.
- Bă, al dracu prost, nea Costică ăsta ! Nimic nu știe, a spus un coleg, oprindu-se lângă banca mea, după o oră de matematică.
Rămăsesem așezat, încercând să-mi adun gândurile, după ce îmi dădusem seama că nu voi învăța niciodată matematică de la nea Costică.
- Ba e foarte deștept, am spus eu în bătaie de joc. N-ai văzut câtă filosofie are în cap ?
Chiar de a doua zi, colegul a început să fie dumicat mărunt, în timp ce mie, dacă ridicam o dată mâna, nea Costică îmi punea 10 ( el care nu dădea note peste 8, dacă nu făceai meditație cu el ! ) și preciza :
- Ăsta nu e un tembel ca voi, ceilalți ! E un element eminent și va ajunge departe ! Este exponentul vostru !
Am întrebat cu voce tare, într-o pauză, dacă știe cineva de ce l-a cuprins pe nea Costică dragostea față de mine. Și atunci s-a apropiat o fată și mi-a mărturisit că e nepoată-sa și că i-a povestit zbirului că îl laud la tot pasul !
Într-un rând s-a îmbolnăvit și câteva săptămâni a venit, în locul lui, o doamnă drăguță, micuță, blondă. Se numea Cornelia Neagu. În prima oră cu noua noastră profesoară am dat teză. Așa era planificată. Am luat, ca de obicei, cea mai mare notă din clasă : un 5 glorios, în condițiile în care nimeni nu depășise nivelul lui 2. A fost singurul 5 din cariera mea de elev.
Cornelia Neagu explica lecția în zece minute și mi se părea că matematica era cea mai frumoasă și cea mai ușoară disciplină. Era fascinație pură. Probabil că dacă aș fi făcut cu ea matematica, aș fi ajuns un alt Grigore Moisil ! Glumesc, desigur. Într-o zi mi-am uitat caietul de teme acasă și, întâmplător, am fost scos la tablă. Fără să stau prea mult timp pe gânduri, am înhățat caietul unui coleg și l-am prezentat ca fiind al meu. Profesoara ne dădea fix două probleme și în ziua următoare ne punea să le rezolvăm la tablă. În paralel, corecta și caietul. Am făcut imediat problemele, numai că lucrasem după o altă metodă decât cea utilizată de proprietarul caietului.
- Să vedeți că-l prinde pe Gigi cu cioara vopsită, și-au dat cu părerea cei din bănci.
Cornelia Neagu a terminat de examinat tema și și-a aruncat ochii pe tablă.
- Se vede că știi matematică, a zis ea. Poți să lucrezi problemele după metode variate. Zece, mulțumesc !
Am făcut umanul și din clasa a XI-a n-am mai dat ochii cu nea Costică.
Voi încheia cu două scene petrecute mulți ani mai târziu, cum ar spune Marquez.
Fostul elev P. Nicolae, devenit între timp un profesor de matematică foarte apreciat, l-a văzut la o coadă, în București, pe bătrânul dascăl nea Costică, ieșit la pensie și dornic să apuce niște adidași, cum li se spunea picioarelor de porc. P. Nicolae s-a apropiat de moșneag plin de respect și l-a salutat, înclinându-se până la pământ.
- Salut, a răspuns cu acreală nea Costică, întorcând capul în altă direcție.
- Dom' profesor, nu știu dacă mă recunoașteți, dar eu..
- Nu te cunosc, i-a tăiat-o, scurt, boșorogul.
-...dar eu sunt un fost elev de-al dumneavoastră...
- Și ? Ce e cu asta ? Vrei să-ți dau ceva ? Vax albina !
- Nu, nu, vreau să vă spun că datorită faptului că ați fost un profesor extraordinar și m-ați învățat matematică, am ajuns și eu profesor de aceeași materie !
- Rahat cu apă rece ! a zis băboiul didactic. Ce mare brânză e că ai ajuns și  tu profesor ? Ehe, unii dintre elevii mei au ajuns și inspectori, să știi !
Și i-a întors spatele discipolului său.
Prin 92 am văzut la tv o scenă care m-a făcut să tresar. Un bătrân, în care am recunoscut pe nea Costică, bestecăia din mâini și se agita pe o arătură. Era autorul unei invenții nemaiauzite, spunea reporterul. Desființase gardul dintre gradina sa și gospodăria  fratelui său, iar în spațiul respectiv putea să mai cultive două rânduri de ardei ! Epocală contribuție la dezvoltarea legumiculturii !
Mare om a fost nea Costică, Dumnezeu să-l ierte !  Dar eu, un prost incurabil, n-am reușit să învăț niciun pic de matematică de la el.

P.S. Același personaj apare în articolul Cu tristețe, despre mandalaci.

16 comentarii:

Invizibilul spunea...

Milioane de nea Costica formau fundatia pe care se cladea comunismul. Rezultatul il stim.

Şerban Tomşa spunea...

Invizibilul,
sunt mirat când văd că învățământului de odinioară i se găsesc numai calități. Am făcut gimnaziul aproape numai cu suplinitori care citeau și ei lecția acasă înainte de a ne-o preda la școală. Dar, de frică, elevii învățau.
Iar nea Costică era iubitor de festivități, discursuri, ceremonii. Deși nu era în stare să țină o lecție ca lumea, fiind o adevărată bătaie de joc la adresa pedagogiei, nea Costică a fost foarte mult timp directorul liceului ! Nu am spus asta în articol, pentru a nu se înțelege că mă refer la cineva de azi. Unii s-au specializat în a se recunoaște în texte( scrise de mine ) care n-au nicio legătură cu ei !

Scorchfield spunea...

Sigur, diletanţi în această artă vor fi tot timpul, tocmai că "pedagogia" nu este recunoscută ca artă face ca din cei ce o practică, o parte să chiuie fals, sau să zgârâie aiurea.

Am avut profesori buni, mai primeam şi scatoalce, erau alte vremuri, sunt şi acum alte vremuri, habar n-am cu ar fi bine!

Invizibilul spunea...

Avea si parti bune invatamantul de atunci. Profesorii erau respectati, probabil dadea mai multi oameni destepti decat acum. Un alt lucru bun era ca cei de la sate aveau sanse mai mari decat acum. Dar asta nu inseamna ca trebuie ridicat in slavi, e clar.

Şerban Tomşa spunea...

Scorchfield,
acum, tânăr fiind, te faci profesor dacă ești pasionat de meserie până la inconștiență ori nu ești în stare de nimic altceva. Poate că acum nu mai sunt specialiștii de ieri, dar este eliminată și posibilitatea comiterii unor abuzuri.
Multe lucruri bune erau în învțământul de atunci, foarte puține acum...

Şerban Tomşa spunea...

Invizibilul,
în același liceu am avut și profesori minunați : Ana Șerban ( literatură), Ioana Și Neculai Șandru ( română și istorie ), Constantin Bărbuță ( istorie ). Mai aveam pe doamna Hălmăgeanu ( chimie ), Vișan ( fizică ) și o doamnă foarte frumoasă, de franceză, al cărei nume nu mi-l mai amintesc. Buni erau și profesorii Jean Florescu, nea Jean, cum îi spuneam noi, Cocoș ( amândoi de filosofie ) și Radu Ivan, de educație fizică...
Pe atunci erau profesori mai valoroși. Acum sunt hârtii și activități extrașcolare ( care nu folosesc la nimic ) mai numeroase...

Şerban Tomşa spunea...

Invizibilul,
dar și atunci tot mâncătorii de căcat, de felul lui nea Costică, erau promovați și plătiți mai bine...

Şerban Tomşa spunea...

Scorchfield,
evident că s-ar puteasă mă înșel. Cert e că profesorii erau respectați atunci și sunt ridiculizați acum...

Scorchfield spunea...

Am înţeles bine cele scrise, am prieteni care au alergie la istorie; să le strâng gâtul, nu-i vina lor, să le caut profesorul de istorie, n-am timp :)

Şerban Tomşa spunea...

Scorchfield,
ce am omis să spun este că nea Costică era cel mai mare bălăcăritor pe care l-am văzut în viața mea. Cu strâmbături, interjecții, țopăieli, strigăte... Mircea Badea e un copil pe lângă ăla !
În facultate, am avut ca profesori, adevărate legende : Zoe Dumitrescu-Bușulenga, Paul Cornea, Silvian Iosifescu, Coman Lupu, Al. Piru, Ion Coteanu, Florin Manolescu, Anca Giurescu, Ștefan Cazimir,Antoaneta Tănăsescu, Gigi Frâncu, Traian Podgoreanu, George Gană. I-am ascultat și pe Eugen Simion, Ion Rotaru, Silviu Angelescu, Pavel Ruxăndoiu. Pe N. Manolescu, nu, dar chiuleam de la cursurile de istorie a limbii, ținute de Liviu Onu, pentru a asista la prelegerile marelui critic.
Am avut și comici vestiți ai amfiteatrelor, dar pe ei nu-i pomenesc.

xia spunea...

La franceza Elena Zitti? sau Batranu olguta?
:))

Şerban Tomşa spunea...

Xia,
Elena Zitti.
Ce s-o fi ales de ea ?

xia spunea...

Am revazut-o acum vreo doi ani, e frumoasa inca si parca mai raraita...Ileana Z. mi-a fost chiar diriginta :)

Şerban Tomşa spunea...

Xia,
aș vrea să o revăd și eu.
Ani Șerban ( Zambilica), neuitata mea profesoară de română, o mai fi trăind ?

xia spunea...

Am sa incerc sa aflu si iti dau de veste. Mie, sincer, mi-e dor de sotii Sandru... ne mai auzim la telefon dar nu i-am mai vazut de multi ani... Ce naiba o fi cu noi? Gasim atatea scuze sa revedem prieteni dragi si amanam, amanam, amanam...

Şerban Tomşa spunea...

Xia,
în ultima vreme am avut multe necazuri și nici chiar eu n-am mai vorbit de un an-doi cu soții Șandru. Știu că sunt retrași la Bulbucata, iar el are, de câtăva vreme, cancer la prostată. Mi-e și teamă să-i mai caut. De când am avut depresia aia, nu mai suport anumite evenimente și imagini.Dă-mi e-mail-ul tău, să-ți trimit numărul lor de telefon.