duminică, 4 septembrie 2011

Părinți și copii

Olandezii vor și ridice un munte artificial și mai mult ca sigur că îl vom vedea cu ochii noștri ! În schimb, noi avem regi ai asfaltului și nu reușim să astupăm trei gropi. Mai suntem binecuvântați cu șmecheri ai energiei și campioni ai capsomaniei. Se pot lăuda ăia cu așa ceva ? Spitalele au ajuns focare de infecție, iar școlile țarcuri pentru bătăuși. Extrasele din lucrările de la bacalaureat mă înfioară, pur și simplu.
În acest timp, în țările de interes strategic, evenimentele se desfășoară după un scenariu tras la indigo : o superputere s-a săturat de dictatorul care nu prea îi mai ascultă ordinele și îl pune pe fugă sau îl omoară. Trujillo, Noriega, Saddam, Mubarak au devenit trecut. Nu sunt sigur dacă regele Hussein al Iordaniei n-a fost și el ajutat să elibereze mai repede tronul. Inspirat de Goya, un comentator politic a găsit imaginea potrivită : Saturn devorându-și copiii. Acum a venit rândul lui Gaddafi. M-a surprins să aflu că libianul a studiat la Atena și în Marea Britanie. Cu alte cuvinte, n-a fost chiar un sălbatic ! Și atunci de unde lăcomia asta atavică ( vizibilă și la alți lideri africani sau arabi ) care l-a făcut să strângă miliarde de dolari și îl împiedică să renunțe la putere, după 42 de ani de autocrație, timp în care a făcut tot ce i-a trecut prin cap ? În Occident, un om ocupă câțiva ani o funcție , apoi se dă cu decență la o parte, iar viața își urmează cursul. Universitățile înființate aici de sute de ani și-au pus și ele amprenta asupra comportamentului uman. În Orient, demnitarii nu mai pot fi dați jos decât cu pușca !
Care este explicația ? Gaddafi este fiu de beduin și a trăit într-o țară de tip sclavagist-medieval. A fost o slugă care a uzurpat tronul. Dar acolo stăpânii și supușii nu-și schimbă atât de ușor locurile.  Educația lui s-a făcut în deșert și asta se vede.

P.S. Văd, într-o statistică făcută ireproșabil, că Teleorman și Giurgiu sunt județele cu cea mai ridicată rată a mortalității ! Aici mor aproape de două ori mai mulți oameni, la mia de locuitori, decât în Sibiu, Constanța, Bistrița-Năsăud, Suceava și Iași ! Uite că suntem și noi primii într-un domeniu !

2 comentarii:

Scorchfield spunea...

Saturn - Cronos a înţeles că odată înlăturat, timpul va curge în defavoarea oamenilor - chiar primitivi fiind, aceştia vor resimţi evenimentul mult mai târziu.

Cronos nu va scăpa niciodată din Tartar, liberatea sa va însemna oprirea timpului, originea intrauniversală, mai departe în zona contemporană trebuie folosit timpul celor care l-au adunat.

Banii lui Ceauşescu, milardele lui Saddam şi ai lui Gadhafi alimentează un Occident flămând continuu; odată începută spirala: migraţia estului îndepărtat (financiar de data aceasta), amintirea popoarelor migratoare va reaşeza valoarea umană la locul ei.

Nu am nici o problemă cu dictatorii, moartea lor înseamnă limba pe care au folosit-o, am o problemă cu distrugerile pe care un Occident le provoacă, ca mai apoi să-l deplângă în reconstrucţia banilor plătiţi tot de cei ce au suferit.

Se pare că am cam divagat!

Şerban Tomşa spunea...

Scorchfield,
este extraordinar de interesant ce afirmi. Și adevărat. Se poate dezvolta un eseu strălucit pe tema asta.