Aveam ideea fixă că oamenii nu se schimbă mai niciodată în bine. Totdeauna în rău. Dar mi-am dat seama că mă înșelam. În minunata lume în care trăim, chiar și demnitarii își corectează reperele morale și devin mai buni și mai toleranți.
De pildă, Ion Iliescu declara la tot pasul, oricui voia să-l asculte, că e liber-cugetător. Iată că a trecut timpul, Iliescu a scris o grămadă de cărți, a început să se arate smerit, să se închine și să arate respect valorilor creștine. În plus, Iliescu este azi unul dintre admiratorii regelui Mihai , după ce, cu mulți ani în urmă, îl fugărea și îl vâna pe fostul suveran, dintr-o teamă pe care n-am înțeles-o.
Și cine uită cum l-a adus Emil Constantinescu pe călugărul Vasile în politică ?
Totuși, nimic nu m-a surprins mai mult decât gestul lui Traian Băsescu de a-i aduce un omagiu Mitropolitului Andrei Șaguna.
Se știe că Zoe Dumitrescu-Bușulenga, o personalitate culturală importantă, s-a călugărit în ultimii ani de viață și a murit, prin înfometare, la Văratec, în 2006. Aș vrea să trăiesc clipa când îl voi vedea pe primul politician român cum îmbracă rasa călugărească și se retrage într-o mănăstire, pentru a-și ispăși păcatele. Pe cine să pariez ?
Dar poate că visez prea mult.
10 comentarii:
Doamne! Cum, adică, a murit prin înfometare???
:(
Cât priveşte pariul, eu zic că, înainte de orice, ar trebui să te înarmezi cu multă răbdare.
Dacă ar fi s-o fac, eu aş paria pe actualul premier. Da' nu-ş de ce.
:))
Doar politica si interese in atragerea capitalului politic. Regele nu mai este acum, la 90 de ani un pericol eminent pentru
Iliescu sau Basescu asa ca fiecare in felul sau incearca sa profite camumflati cameleonic in incercarea disperata de a atrage electori. Ce nu realizeaza aceste soparle politico-demagogice este ca nici ei nu mai pot reprezenta vreun pericol pentru tara asta odata ce raul a fost deja facut.
Blue,
n-a mai mâncat nimic și a făcut hemoragie digestivă.
Ștefan cel Mare s-a călugărit înainte de moarte. Ăla era impulsiv, dar avea și conștiință creștină. Numai un mare intelectual ar putea face gestul acum. (Vezi Steinhardt. ) Poate Liiceanu, poate Patapievici. Dintre ceilalți, aș paria pe Becali, dar el nu prea este om politic.
Gabi,
aveți dreptate. Din păcate, politicienii nu se implică deloc în modelarea electoratului și se dau totdeauna după acesta. Ei joacă un fel de comedie nesărată. Pentru câteva voturi, i-ar pupa și mâna regelui. Ba chiar s-ar repezi fără rușine și la alte organea. E necrezut ce a făcut un oarecare Zvonea, care i-a smuls din mână monarhului o distincție ( Pe care tot el i-o dăduse ), pentru a-și trage o poză cu prețiosul obiect ! De ce credeți că fostul secretar de partid ( e drept, numai în cadrul Universității ) Emil Constantinescu se ascundea după rasa călugărului Vasile ? Din pioșenie ? Văd că acum a lăsat în locul său pe un fel de Nastratin, numit Mugur Ciuvică, un om care terfelește orice temă de discuție, coborându-o în derizoriu. E drept, că omul nu are nici pe cine să laude. Toată lumea face numai lucruri de râs. Inclusiv Crin Antonescu...
"Am socotit - explica Zoe Dumitrescu-Buşulenga lui Grigore Ilisei, într-un interviu publicat, că un creştin intelectual trebuie să-şi petreacă ultimii ani ai vieţii aşa cum se făcea pe vremuri, şi mai cu seamă soţiile care rămâneau singure, se retrăgeau la mânăstiri. Era o frumoasă obişnuinţă, mai ales în lumea boierească." A murit impacata cu ea insasi.
E posibil ca unii- puţini ce-i drept- să se mai schimbe şi în bine.:)
Amintiţii fac parte însă din categoria Struţocămilei, specie cameleonică, spumos descrisă de Cantemir.
În ce o priveşte pe doamna profesoară, Zoe Dumitrescu Buşulenga nici unul din personajele invocate nu are cum să ajungă la astfel de introspecţii pe care draga profesoară de literatură universală le-a exersat în ultimii ani de viaţă. Să ne amintim şi ce spunea la cursul domniei sale despre Biblie...
Karina,
Zoe Dumitrescu-Bușulenga a fost un mare intelectual și avea un nivel înalt de înțegere a lumii. Mi-a fost profesor de literatură comparată.
Catia,
mai sunt și oameni care se schimbă în bine.
Nu suport aroganța prostească și ipocrizia urât mirositoare, dar încerc să nu judec pe nimeni.
Prin politicieni vedem ca prin niște ferestre. Ce e în interiorul lor nu se poate descrie în cuvinte obișnuite.
Ca şi "Blue Freedom" eu aş paria tot pe Boc. Ăsta are "antecedente" ... A stat el pe vremea studenţiei într-un par (deci cam ca un stâlpnic !), întrecându-i pe toţi care au încercat să facă la fel ? .. Păi da, a stat câteva ore .. ăilalţi erau de mult jos de pe stâlpii lor, dar el tot stătea acolo, să se uite lumea la el ca la Discobol .. dar mai ales ca să demonstreze "voinţă şi caracter" ... şi a fost "mântuit" ... A free trip to Costineşti !...
În ultimii 3 ani nu s-a retras el la Palatul Victoria ? .. dar nu oricum. Trebuind să facă mătănii zi şi noapte în faţa unui vajnic consumator de whiskey ...
-----
Si eu am cunoscut oameni care "călcau peste cadavre", despre care nu credeam că pot face ceva bun, dar care pe urmă au devenit un pic mai zâmbitori, mai relaxaţi, mai dispuşi la a asculta necazurile unora .. au început "bătaia de cruci" şi să spună vorbe în care cuvântul "Dumnezeu" apare din ce în ce mai des (.. aferim smereală sau toleranţă).
Totul cu o singură condiţie : să nu-i întrebi cum au făcut primele 10 miliarde de lei vechi !!..
Oamenii se schimbă. Unii "zice" că numai proştii nu se schimbă (e greu de spus ce înseamnă asta : că apa e udă, că focul arde ..).
Eu de pildă m-am schimbat azi noapte ... nu mă mai recunosc. Az' noapte eram în pat cu două tipe : Kylie Minogue şi Alina Plugaru. Lu' "arătura" aia i-am zis : "Zââât !" ... şi am rămas doar cu ailaltă, australianca ... Acuma am rămas fără niciuna şi mi-am schimbat concepţia despre Univers şi freudism ...
-----
Mi-aduc aminte de o amintire (sic) .. din clasa a 8-a, când ne-aţi zis dom' profesor că "noi ce de azi nu mai suntem cei de ieri ... celulele de ieri de pe obrazul meu nu mai sunt astea de acum ..." (şi multe alte lucruri tare frumoase, dar nu mai ţin minte toată expunerea la care noi, toţi elevii, fără deosebire de rasă sau inteligenţă, sorbeam toate cuvintele ce le auzeam ... În ce mă priveşte, când suna clopoţelul, mă apucau nişte furii cumplite, că se termina ora dumneavoastră ... Știți că nu e linguşeală, că doar mă cunoaşteţi bine de tot ...
Aşa că pot să spun şi eu că am avut măcar un profesor "adevărat" ... Am auzit că acum se foloseşte o expresie : "gen" .. dar nu am înţeles bine la ce se referă - parcă la sfârşit de fraze în care se exprimă admiraţia, dar nu sunt sigur ... chiar am întrebat pe alţii .. dar nu mi s-a explicat .. Aşa că sper să nu greşesc cumva .. )
PS. Citesc pe Internet că ar fi vorba pe DEX-uri mai noi că : "In limbaj comun, chiar argou, expresia "Gen" poate fi folosita la finele sau in mijlocul unei propozitii, de catre interlocutorul incapabil a se exprima complet".
Ei, eu mi-am exprimat binişor "my point"...
Iulian,
comentariul tău e tare de tot ! Face toți banii ! E o capadoperă de ironie și de bășcălie intelectuală.
Nu pot să adaug nimic, pentru a nu-i strica farmecul inefabil.
Îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase. Cu așa prieteni, mă simt în siguranță. :)
Trimiteți un comentariu