Regret sincer că niciun român n-a primit până acum Premiul Nobel pentru literatură. Sunt mai mulți care îl merită. Pe lista mea sunt vreo 19 poeți și 17 prozatori, dar nu le dau numele pentru a nu-i supăra pe confrații lor. Nu uit să precizez că unii dintre favoriții mei scriu, cu egală strălucire, poeme, proză și piese de teatru.
Cinstit vorbind, cred că nici noi nu vrem să luăm un Nobel. Pentru că, dacă am dori asta, rețeta succesului ar fi simplă. Se știe că nu primești această înaltă distincție dacă toată lumea te laudă. Nordicii sunt cei mai civilizați oameni din lume și sar totdeauna în apărarea celor năpăstuiți. De aceea va fi luat în vizor un scriitor bun, nu neapărat genial, care va fi supus unor persecuții și abuzuri crâncene. Autorul nostru va fi discriminat politic, religios și sexual. Va fi înjunghiat. I se vor deschide două sute de procese. Familia sa va primi telefoane de amenințare. Va fi insultat, scuipat, anatemizat, îmbrâncit și tocat cu cu bâta pe toate canalele de televiziune. În sfârșit, va fi schilodit și transformat într-un handicapat.
Abia atunci vom avea un octombrie fericit.
P.S. Le cer scuze celor care mi-au trimis mesaje și cărora nu le-am putut răspunde. De sâmbătă dimineața până acum, nu am avut net.
Constat că mi-a fost spart din nou contul pe Facebook și nu pot intra pentru a răspunde prietenilor care îmi fac urări.
10 comentarii:
http://www.ziare.com/diaspora/romani-strainatate/mancatorii-de-sobolani-saluta-decaderea-europei-1125491
NORDICII?!
Premiul Nobel este un premiu fals, a devenit aşa datorită politicii duse de capitalismul vestic, este o invazie culturală, ne cam dau ei lecţii despre ce trebuie citit ...
Cât despre ai noştrii, cred că încă nu au atins apogeul în a imita decadenţa europeană.
Scorchfield,
s-ar părea că, din păcate, au dreptate în ceea ce privește premiul. Când era onorat Thomas Mann, era ceva. Acum mulți scriitori mari nici nu sunt băgați în seamă.
Am însă altă opinie în legătură cu scriitorii noștri. Poate că sunt subiectiv cu prozatorii și îi văd mai mari decât sunt, dar în mod cert avem mai mulți poeți de Nobel. Gellu Naum și Petre Stoica au murit, dar azi scriu în românește poeți geniali, unii dintre ei tineri.
Dacă poeţii actuali români sunt aşa de geniali, de ce nu compun poezii în franceză, cum făcea Iulia Haşdeu, şi o făcea bine de tot. Sau cum alţi scriitori, ca Panait Istrati, care şi-au tradus singuri scrierile din franceză în română. Este adevărat că nu putem intra în universalitatea literaturii pe uşa din faţă, dar nici nu o încercăm pe cea din dos.
Dacă domnul Cărtărescu doreşte să scrie "Romanul Universal" îi recomand limba germană (o cunoaşte foarte bine), apoi tot dumnealui să-l scrie şi pentru noi românii în limba română. Asta ar fi pentru dumnealui o reţetă de Nobel (şi-am promis că nu mai scriu nimic de premiul ăsta :) )
Scorchfield,
s-ar părea că atât de expresiva limbă română este o barieră în calea Nobel-ului.
Eu cred că tot vom lua acest premiu, chiar scriind în valahă. :)
Herta Muller, din tata nazist a avut sansa sa traiasca si sa supravietuiasca intr-o tara primitoare care a gazduit-o pentru a-i accepta la final, drept multumire injuraturile ei de dezradacinata. In scrierile ei, vizavi de obiceiurile si traditiile poporului langa care a crescut nutreste o ura nemarginita, pana si cuvantul dor sau doina in viziunea ei au semnificatii barbare sau
malefice. Nu stiam ca acest Nobel a fost inventat pentru a rasplati si ura patologica a unei isterice care, dupa ce a hulit tot romanismul se intoarce pe aceleasi plaiuri mioritice fiind primita cu paine si cu sare, iar basca, dupa traducerea si publicarea injuratuilor ei in limba noastra de barbari i se mai baga suplimentar si niscava parale in tescherea . Poate sunt subiectiv dar am avut nesansa sa ii citesc "romanele" sau mai bine zis "poemele" in proza dupa ce citisem adevarati titani ai literaturii
universale: Marquez, Llosa, Soljenitin...Cum bine ai spus si eu regret ca nici un roman nu a primit Nobelul dar mai ales regret faptul ca am primit prin Herta Muller un premiu antiromanesc.
La multi ani fericiti !
>:D<
Gabi,
interesant ce spui. N-am citit-o pe Herta Muller și nu mă pot pronunța.
Da, laureații din trecut aveau o operă mai consistentă. De asta sunt și eu convins.
Nima,
îți mulțumesc și îți întorc în miit urările. Într-adevăr, sunt născut pe 10 octombrie, dar în acte sunt trecut pe 12.
Multa sanatate si spor la toate!
Gabi,
îți mulțumesc mult și îți întorc înmiit urările !
Trimiteți un comentariu