luni, 3 octombrie 2011

Târla lui Gigi

Echipa Steaua a ajuns un fel de târlă a lui Becali. Omul vinde și cumpără oi, le tunde, le mulge, le batjocorește și le schimbă ciobanii. Când vrea el ori când își iese din pepeni.
De ce spă ne mirăm ? La noi, totul funcționează după modelul târlei. Fiecare localitate sau instituție este o târlă.
Partidele politice sunt târlele unor lideri cu minte puțină, dar cu multe fumuri.  Conflictul din PSD confirmă această idee. Chiar scumpa noastră patrie este târla urât mirositoare a cuiva. Nu mă interesează a cui. Știu doar că sunt un animal care se târăște printr-un bălegar unsuros.
Oamenii sunt de două feluri. Unii încearcă să-i transforme pe ceilalți într-un fel de șeptel și să-i exploateze fără milă în folosul buzunarelor și mădularelor lor. Alții, puțini, se pliază pe niște idei trimise de zei și încearcă să le facă fericite pe vietățile închise în țarc.
Ce s-ar fi întâmplat dacă Fleming, Edison, Graham Bell și Leonardo da Vinci ar fi avut apucături de proprietari de stână ? Probabil că numai nepoții lor și-ar fi iluminat casele cu becuri, ar fi vorbit la telefon, s-ar fi tratat cu antibiotice, ar fi știut ce este frumosul și și-ar fi adus uneori aminte că sunt oameni .
Dar nu sunt prea sigur. Dacă numai câțiva umanoizi ar fi avut atâtea lucruri, e posibil ca omenia să fi devenit un element de prisos.

6 comentarii:

Scorchfield spunea...

De ce nu este ceva normal?
Generalii armatei române l-au propulsat pe acest individ, felul în care au vândut terenuri poate fi "numit trădare de ţară".

Tot timpul ne întoarcem la ceea ce nici măcar nu am început: stabilirea felului în care suntem români!
Acum în barca noastră şubredă plutesc şi alţii!

Augustin Radescu spunea...

Trist, dar adevarat. Cu observatia, daca-mi permiti o contributie “constructiva”, ca eu as fi pus titlul "Tirla lui Beecali".
P.S. Tirla, - si nu Târla - fiindca nu sint de acord, in ruptul capului, cu scrierea cu î din a. Si, fiindca veni vorba, as fi foarte interesat sa aflu parerea ta avizata cu privire la o problema ce-ti este, fara indoiala, familiara, si pe care am abordat-o in postarea mea http://augustinradescu.blogspot.com/2010/02/de-ce-scriu-cu-i-din-i.html

Şerban Tomşa spunea...

Scorchfield,
de la generali începe totul. În armată se știa că omul este cu atât mai prost, cu cât este mai mare în grad. De la maiori în sus erau numai catastrofe nucleare.
Glumesc, desigur, dar în România funcionează această regulă : pentru proști se găsesc totdeauna posturi de conducere bine plătite.

Şerban Tomşa spunea...

Augustin,
am citit, sunt de acord cu tine. Am încercat o mare satisfacție când am văzut că și Horia Gârbea spune că ești un băiat deștept. Ai dreptate. Eu sunt obligat, din păcate, să scriu cu „â”, fiindcă sunt profesor de gramatică și literatură. Ca să-mi pot păstra postul, trebuie să fac pe prostul. Numai să nu mă confund cu rolul și să mă tâmpesc de-a binelea !
Ehe, câte nebunii n-aș fi făcut eu, dacă n-aș fi fost dascăl !

gabi c. spunea...

Bişniţarii şi escrocii de ieri, parlamentarii de azi.Stau şi mă întreb ce vor face când nu vor mai avea ce distruge furând?

Şerban Tomşa spunea...

Gabi,
probabil că vor fugi prin ținuturi exotice și își vor petrece restul vieții în „băi, mâncăruri și petreceri”, după expresia unui prieten, poet foarte talentat.