miercuri, 22 februarie 2012

De ce îl iubesc pe Kevin Costner

Într-o lume în care vedetele sunt confecţionate din hârtie, din plastic şi din silicon, Kevin Costner face figura unui lup singuratic, îmblânzit de o femeie frumoasă care a plecat să-şi cumpere o eşarfă şi nu s-a mai întors. Acum el stă în poarta casei de adopţie şi o aşteaptă. Calm, fidel, cu răbdare.
Când atâtea filme sunt infestate cu violenţă şi sete de răzbunare, Kevin Costner umple ecranul cu o umanitate adâncă, tulburătoare. El întruchipează un unic personaj, puternic şi fragil, timid şi curajos, sentimental şi dur,  cu o discreţie care mă lasă mut. Totuşi, poate că el nu şi-a găsit încă regizorul potrivit care să-l distribuie în roluri convenabile.
De câte ori îl văd pe Costner pe genericul unui film, o linişte ciudată mă cuprinde, fiindcă ştiu că voi lua contact cu întâmplări şi personaje care mă duc cu gândul la poienile copilăriei, acoperite cu flori de lavandă.
Numai Richard Gere îmi trezeşte un sentiment asemănător.

18 comentarii:

Anonim spunea...

La mine este Morgan Freeman. :)

Scorchfield spunea...

Este un film de cacao, produs, regizat, jucat etc. de Kevin Costea, se numește Waterworld : http://www.imdb.com/title/tt0114898/

jalnic, patetic, dărâmător!

Cel cu lupul, este mai devreme, când lupului îi era foame și muncea pentru prada lui.

gabi c. spunea...

Dupa interviul de mai jos o sa il iubesti si mai mult pentru modestia, cultura si bunul simt de care da dovada. E fascinant.
http://www.realitatea.net/interviu-exclusiv-cu-kevin-costner_890455.html

Anonim spunea...

textul e la misto?

Radu spunea...

Sunt justificate sentimentele tale , Serban ! Ma uit in gradina noastra .Sunt actori care ne incalzesc inima intr-un mod asemanator . Maestrul Beligan , Piersic , Albulescu ...Ce zici ?

silvana spunea...

Îți împărtășesc impresiile. Cu toate că tare aș vrea să-i văd pe sus-numiții live, jucînd un rol de teatru. T.

Anonim spunea...

:)
Da, aşa îl percep şi eu. Cred că ne-am cam plictisit de super-eroii din filme, nu? Prea mult superlativ sfârşeşte prin a ne îngreţoşa.
Pe mine m-a impresionat cum a jucat în Bodyguard. Filmul, în sine, nu-i vreo mare realizare. De fapt, ar fi submediocru fără muzica lui Whitney Houston şi interpretarea lui Kevin Costner.

Şerban Tomşa spunea...

Condeera,
Morgan Freeman e uriaş ! Mai mare decât toţi !

Şerban Tomşa spunea...

Scorchfield,
m-am referit la actorul şi omul Kevin Costner, aşa cum îl percep eu, dincolo de orice considerent legat de valoare. N-am făcut referiri la filmele în care a jucat, unele deloc rele. Parcă a luat şi două Oscar-uri. Dar la exigenţele noastre, n-are nicio şansă să se afirme pe aici ! :)

Şerban Tomşa spunea...

Gabi,
da, exact ăsta e cuvântul : modest şi cu bun simţ. :)

Scorchfield spunea...

:)
Alo, domnu' Șerban, am înțeles că io mi-s durul, matale de ce ești așa de dur?! că Kevin Costea nu mai este dur de-n veac, numa nouă ni se pare ca au trecut doar ceva ani!

Cred că am să-l includ pe Kevin în categoria Chuck Noris!

”Știți că Chuck Noris nici în soarele cel mai necruțător nu are umbră? Pentru că până și umbra se sperie de Chuck Noris.”

În Waterworld există secvență în care se vede scafandrul-cameraman (asta este adevărată). Dar știți de ce ? Era Kevin Costea, juca rol dublu! :)

Şerban Tomşa spunea...

Radu,
Radu Beligan, Ştefan Iordache, Victor Rebengiuc, Caramitru, Marcel Iureş, Adrian Pintea, Mircea Diaconu, Horaţiu Mălăele, Ovidiu Iuliu Moldovan, George Constantin, Costel Caşcaval, Dem Rădulescu, Marin Moraru, George Motoi, Octavian Cotescu, Toma Caragiu, Florin Piersic jr. şi atâţia alţii. Suntem bogaţi în actori, dar nu ştim să-i preţuim.

Şerban Tomşa spunea...

Silvana,
marii actori sunt, într-adevăr, cei de teatru. Vezi Olvier sau Richard Burton. Cei de cinema nu mizează pe voce, sunt mai decorativi. Acolo viziunea cinematografică este mai importantă.

Şerban Tomşa spunea...

Iris,
da, el nu este erou. e doar un om, dar unul adevărat. S-ar putea să mă înşel eu, dar aşa mi se pare.

Şerban Tomşa spunea...

Nechayev,
nu, n-am scris la mişto. :)

Anonim spunea...

Cred că - oricare ar fi adevărul în privinţa lui Kevin Costner - omul şi actorul, perspectivele noastre coincid.
:))

Şerban Tomşa spunea...

Scorchfield,
:)
Prietene, ştiu de ce eşti aşa de pornit împotriva bietului american. Ţi-ai adus aminte că nu ţi-am îmopărtăşit admiraţia pentru Lizi cea cu gaura mare, aia care l-a ţinut pe Richard Burton. Eu n-am încercat să m c... în gustul tău, tu de ce o faci ?
De ce te revolţi ? Mircea Eliade spunea că Dumitru Micu este cel mai mare critic literar român şi nimeni nu i-a dat cu tifla.
Ştiu că industria americană de film e de rahat în comparaţie cu filmele ruseşti şi poloneze, dar uite că m-a împins păcatul să-mi exprim niscai sentimente pentru u actor care nu e apreciat în unanimitate, în ţara asta care, deşi nu are decât câteva pelicule notabile, e plină de cineaşti. :)

Şerban Tomşa spunea...

Iris,
Kevin Costner e un actor bun, fără nicio îndoială. :)