duminică, 5 februarie 2012

Incultura noastră cea de toate zilele

Învăţământul românesc a fost distrus iremediabil, iar cultura se află azi într-o situaţie mai rea decât în timpul lui Ceauşescu, când oamenii cu carte erau respectaţi şi recompensaţi pentru munca lor. Cu cea mai mică sumă încasată pe o carte se putea cumpăra o Dacie ! În schimb, după Revoluţie au fost poeţi care au murit, la propriu, de foame. Aşa s-a întâmplat cu Cristian Şişman.
Ar merita să facem o discuţie specială, pe marginea prezenţei emisiunilor culturale în grila de programe a  canalelor de televiziune. Exceptând TVR CULTURAL, care beneficiază de serviciile unor adevăraţi experţi în domeniu, celelalte televiziuni se comportă ca şi cum am trăi într-o ţară de troglodiţi. Nu i-am văzut de zeci de ani, pe sticlă, pe Emil Brumaru, Radu Aldulescu sau Constantin Ţoiu.  Creatorii relativ tineri n-au apărut niciodată în în faţa telespectatorilor şi dacă n-ar exista Facebook-ul, nici n-am şti cum arată ! În schimb ni se vâră pe gât Ogică, Bianca lui Bote, Adelina şi alte produse cu termen de valabilitate foarte scurt. Totuşi, unele posturi promovează nişte show-uri care conţin simulacre de cultură. (Aici ar fi de discutat cât de instruiţi trebuie să fie gazetarii şi realizatorii tv. ) Tot torturând telecomanda pentru a căuta ceva mai de Doamne ajută,  am dat într-o seară peste o ciulama făcută de un om în legătură cu care mă abţin să-mi dau cu părerea. De obicei, când îl văd, mi se face rău şi trec repede în altă curte. De data asta am rămas numai fiindcă întrebarea pusă concurentului era interesantă : Cine a scris romanul Cartea Milionarului ?
Variantele de răspuns erau :
a. Ştefan Bănulescu
b. Andrei Pleşu
c. Lucian Blaga
d. Radu Cosaşu
Iată şi raţionamentul celui care a răspuns, după ce mărturisise că auzise de carte, dar nu o citise : " Blaga pică din start... era poet... n-avea treabă cu chestii d-astea..."
" Sigur ? "a întrebat încruntat, dar, nu se ştie de ce, foarte mulţumit de sine, amfitrionul emisiunii.
" Sigur ", a răspuns nesigur omul care câştigase până atunci o sumă frumoasă de bani. " La fel Andrei Pleşu...El e prea filozof... Nu e preocupat de chestii d-astea băneşti...Fiindcă bănuiesc că romanul e comercial şi vorbeşte despre afaceri şi succes... Îl scoatem şi pe Pleşu..."
Până la urmă, bărbatul a renunţat să meargă mai departe, dar a optat, în afara concursului, pentru Cosaşu, căci Bănulescu nu-i " spunea nimic" !
Când s-a dat răspunsul corect, gazda a strigat : " Bănulescu, de la... " şi şi-a frecat degetele mâinii drepte, ca şi cum ar fi numărat nişte bani .
Doamne-Dumnezeule ! Cartea Milionarului era considerată un volum de doi lei, despre succes şi îmbogăţiţi ! Iar numele lui Bănulescu nu le spunea nimic ! Şi băieţii ăia erau trecuţi prin şcoli şi participau la o emisiune de aşa-zisă cultură !
Reamintesc  că Ştefan Bănulescu a intrat în manuale după prima carte de nuvele, Iarna bărbaţilor, Editura pentru Literatură, Bucureşti, 1965, Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor. Cine l-a scos de acolo ? De ce ? Cartea Milionarului, din care autorul a publicat numai primul volum, din patru, câte fuseseră proiectate,  este o operă-unicat, poate cea mai valoroasă din literatura română. Multe personalităţi, printre care şi Eugène Ionesco şi Constantin Ţoiu, au considerat că prozatorul român ar merita cu prisosinţă un Nobel. Dar a murit sărac şi anonim, într-o ţară în care politicienii, ignoranţi şi aroganţi, consideră că nu au nevoie de valori.

P.S.1. Dacă veţi tasta pe Google ştefan băn..., vă va apărea imediat Şefan Bănică jr. ! Cântăreţii încă n-au fost marginalizaţi precum alţi artişti !
      3. Se anunţă viscol şi e posibil să rămân fără curent electric şi fără net. Cu alte vorbe, voi lipsi mai mult timp de aici. :)

20 de comentarii:

pantacruel spunea...

ha,
am vazut si eu ieri emisiunea si chiar ma intrebam daca te uiti si tu! exact, banulescu de la bani :)) atat ii duce capul pe sarmanii nostri compatrioti.

ps
concurentul cu banulescu a fost oricum (si de departe) unul dintre cei mai nesuferiti oameni (un fanfaron si un ingamfat si un cabotin si un deplorabil 'functionar inalt', la cravata, cum nu gasesti, poate, decat in romanele lui gogol) pe care i-am vazut in ultima vreme la tv. (nu zic nimic de realizator, ai spus tu destule :)

silvia spunea...

Vorba românului, prostul nu e prost destul, dacă nu e şi fudul...

Bianca Dobrescu spunea...

" Îmi plac vechii greci, care erau superiori, de exemplu, romanilor, pentru că erau capabili să râdă şi de ei înşişi. Spuneam unui coleg că oamenii care se supără din pricina unei glume sunt vanitoşi şi, din această cauză, dificili. " "

Bine spus!
E trist, e trist câtă incultură există...

Şerban Tomşa spunea...

Panta,
e de râs, dacă n-ar fi de plâns ! Ignoranţa înseamnă incompetenţă şi ruină. Şi chiar acolo am ajuns ! E lăudabil că Băsescu îl citeşte pe Cărtărescu şi ar fi fost necesar ca atunci când mai avea credibilitate, să-i fi îndemnat pe toţi românii să mai deschidă câte un op !
Lăudabil este că în programa de limba şi literatura română s-au introdus, începând cu acest an, ore obligatorii de lectură !

Şerban Tomşa spunea...

Silvia,
şi ce fudulie ! Unii ajung să-ţi poarte pică fiindcă ai citit câte ceva, deşi nu ai nimic de împărţit cu ei ! Ai observat că liderii de partid se înconjoară numai de lingăi ( care, altminteri, sunt satrapi cu subordonaţii lor ! ) ? vezi vreo valoare pe lângă liderii lu' peşte ? Fiindcă ignorantul are o viziune animalică asupra vieţii : numai el are dreptul să trăiască ! Ceilalţi ar face bine să dispară !

Şerban Tomşa spunea...

Bianca,
când faci o glumă, nu-l descalifici pe cel vizat ! numai ghiolbanul înţelege altfel ! Iar literatura, chiar dacă are personaje de tot felul, nu râde şi nu satirizează pe nimeni. E bucuria de a trăi şi în paginile unei cărţi caîn cea mai pipăibilă realitate.

Ryanna Pop spunea...

Şerban,încep cu p.s.-ul:)..halal ţară în care un viscol paralizează localităţi întregi iar autorităţile stau în "buncăre"...nu am crezut că pot trece zeci de ani şi unii oameni să trăiască în vremea apusă a opaiţului....
în ce priveşte televiziunile....ce poţi să spui când ratingul lor scade când aduc oameni de valoare în studio,iar cum apare una în chiloţi "felinarele"se aprind..oare nu poporul cel"cultivat"e mai de vină decât cei care prezintă emisiuni?..mai scap şi eu telecomanda pe emisiuni de divertisment şi sesizez dispreţul tânărului redactor faţă de ce prezintă[bine exceptând seriozitatea lui Dan Diaconescu ,cel care de fapt a făcut primul pas în a aduna mahalaua şi "vedetele"majoritare amintite mai sus]..sigur şi politica a distrus de 20 de ani sistematic ,ce începuseră comuniştii să facă înainte de 89 ,educaţia şi sănătatea..mai există şi multă informaţie acum căreia omul în graba lui ptr.a-şi asigura supravieţuirea nu mai selectează ci cumpără în grabă o revistucă de un leu cu integrame sau cele cu poveşti şi alte subiecte!că atât îi permite buzunarul..şi de lăudat iniţiativa unor editoriale în a scoate opere valoroase la vânzare cu ziarul la preţuri accesibile]..pe vremea lui Ceauşescu existau câteva edituri,cultura era controlată şi nici atunci nu era uşor să fie toate valorile recunoscute..bine era respectul,asta da,însă mulţi s-au ridicat şi datorită talentului de a scrie osanale conducătorului iubit...
am vorbit mult..scuză-mă!
ce voiam să spun este că de regulă cum bine spunea o personalitate avem ce merităm..aşa politicieni,aşa popor!..în rest sunt doar excepţii..şi în particular şi,în politică şi în cultură..
să ai o parte de soare atât d.p.d.v.d.meteo cât şi spiritual!:)

Şerban Tomşa spunea...

Rzanna,
uite că încă n-a căzut curentul electric. Cine se gândea că nenorociţii ăştia ne vor aduce aici ? Iliescu s-a bucurat de o credibilitate fără precedent, iar el n-a făcut decât să-şi aducă toţi păolitrucii de mâna a zecea pentru a construi capitalismul ! Omul fără cultură e mai rău decât animalul, fiindcă ăla se hrăneşte, se înmulţeşte şi se linişteşte. Omul este o fiinţa a dracului care nu are măsură în relele pe care le face. Cristian Tudor Popescu spunea, pe bună dreptate, că nu se face gazetărie şi informaţie, aducând în emisiune curve şi dezbrăcându-le ori vânând toate mizeriile omeneşti. De astea se ocupă ţaţele de pe şanţ. Dar televiziunile s-au substituit mâncătorilor de rahat şi de aceea au audienţă numai când fac emisiuni de tot râsul. Ca să nu ne tâmpin toţi, ar trebui să se dea totul cu porţia : la un fund gol, telespectatorul să fie obligat să asculte şi o poezie ori o recenzie literară. Poate prinde gustul cititului, mai ştii ?
Ştii cum făcea Dinescu atunci când îşi vindea vinul. Pe sticlă era câte o poezie : cine bea licoarea citea şi poemul ! :)
Mă pregătesc de o perioadă grea.

Liviu Drugă spunea...

Din cate am inteles, toate televiziunile ar fi obligate, prin lege, sa aiba emisiuni culturale anul acesta.

Poate fi un inceput bun pentru popularizarea artistilor

Karina spunea...

eu ma abtin de la critici, pentru ca am luat masura radicala de a nu ma mai uita la emisiuni. televizorul este bun doar pentru starea vremii.

Scorchfield spunea...

Sincer, eu n-am știut de cartea asta, eu aș fi răspuns nu știu! :)

A ciripit cineva despre greci ceva?

Karina spunea...

http://karina-lumeanoastra.blogspot.com/2012/02/incultura-noastra-cea-de-toate-zilele.html

Şerban Tomşa spunea...

Liviu,
e un început. Să sperăm însă că realizatorii vor înţelege în felul lor noţiunea de cultură. :)

Şerban Tomşa spunea...

Karina,
minunat ! Asta intenţionez să fac şi eu !

Şerban Tomşa spunea...

Scorchfield,
în materie de greci, ai oricând întâietate. Eşti specialistul prin excelenţă.
Cât despre Cartea Milionarului, m-ar interesa ce părere ai. Mie nici nu-mi vine să cred că un român a putut să scrie o asemenea carte. E o capodoperă ! La apariţie, a fost oarecum superelogiată, dar i s-a căutat şi nod în papură. Nicolae Manolescu a analizat-o frumos în Arca lui Noe, iar Nicolae Balotă a scris, reproducând cuvintele lui Ion Barbu despre Craii de Curtea-Veche : "prostescul nostru scris se căftăni. " Caut-o neapărat ! Merită.
Bănulescu a murit ca un om de rând, la Spitalul Panduri ( sau Pantelimon ? ), în urma unei crize renale. Nu cu mult timp în urmă spusese, într-un interviu : "M-a prins istoria pe jos."

Şerban Tomşa spunea...

Karina,
:)

Scorchfield spunea...

Am să o caut, respect alegerea ta!

Anonim spunea...

Un alt exemplu al lipsei de cultura camuflate de aroganta si de tupeu. Nu am vazut emisiunea dar sunt dezamagita, intrucat pe Virgil Iantu il consideram educat, elegant si cu picioarele pe pamant. Guess I was wrong. :(

Şerban Tomşa spunea...

Scorchfield,
e o carte uluitoare. Călin Mihăilescu, profesor universitar în Ontario, Canada, mi-a comunicat în primăvara lui 2009 că moştenitorii lui Bănulescu sunt în posesia manuscriselor celorlalte trei volume anunţate, dar cer bani mulţi pe ele. Dacă vor fi publicate vreodată, va întregi cel mai strălucit proiect literar din cultura noastră.

Şerban Tomşa spunea...

Condeera,
da, Ianţu este elegant, dar nu are sinţul umorului şi ăsta e un păcat capital.