Profitând de confuzia creată de subiectul controversat de la Testele Naţiuonale, au apărut şi pleşcarii. De ce subordonata respectivă să nu fie şi atributivă şi să nu obţină şi copiii lor cele şase puncte ? În definitiv, dacă sunt considerate corecte două răspunsuri diferite, se încalcă metodologia !
Printr-o chichiţă, nişte oameni vor să obţină un punctaj nemeritat. Ei au impresia că este vorba de o pomană. Ei, bine, nu !
1. Cine a răspuns că subordonata este predicativă ori subiectivă posedă certe cunoştinţe de gramatică. Mai ales cei care au mers pe varianta predicativei ! Curios este că oamenii competenţi au fost consultaţi târziu pentru stabilirea adevărului. A fost nevoie să se pronunţe Gabriela Pană-Dindelegan, cel mai mare specialist în sintaxa limbii române, ca ambele variante să fie considerate valabile. Vă asigur că dacă Doamna Pană-Dindelegan a spus că subordonata este deopotrivă predicativă şi subiectivă, lucrurile stau întocmai. Este o onoare să mă potrivesc în păreri cu această unică profesoară.
2. Elevii care au scris că propoziţia este atributivă nu ştiu gramatică. Chiar dacă o mie de profesori vor spune că şi acesta este un răspuns bun, le pot demonstra că nu au dreptate. Este însă demnă de plâns specularea unei asemenea oportunităţi, în scopul obţinerii unui avantaj infim.
P.S.Culmea absurdului este că în urmă cu 32 de ani, când am ieşit profesor, dar şi zece ani mai târziu, subordonata era curat atributivă ! Actualul pronume relativ compus "ceea ce" se descompunea în pronumele demonstrativ "ceea " ( devenit termen regent pentru subordonata atributivă ! ) şi pronumele relativ "ce", care introducea atributiva ce mă jenează ! Acum soluţia nu mai este valabilă : "ceea ce" nu se mai descompune, fiindcă este perceput unitar din punct de vedere semantic. Cum naiba au ales idioţii ăştia tocmai fraza respectivă ca să o dea la examen e un lucru de mare mirare !
Timpul trece şi toate se schimbă, inclusiv gramatica. Tocmai am fost la o nuntă. Unuia dintre socri i-am fost diriginte pe vremea când...subiectiva era atributivă !
2 comentarii:
da, e momentul sa isi ceara drepturile taman cine nu trebuie.
s-ar putea salva cu aceasta atributiva, pentru ca exista precedente.
daca s-ar fi impus de la bun inceput, strict, ce subordonata este, fara drept la replica...
Anca,
ştii care e culmea absurdului ? Că în urmă cu 32 de ani, când am ieşit profesor, subordonata era curat atributivă ! Actualul pronume relativ compus "ceea ce" se descompunea în pronumele demonstrativ "ceea " ( devenit termen regent pentru subordonata atributivă ! ) şi pronumele relativ "ce", care introducea atributiva ! Acum soluţia nu mai este valabilă : "ceea ce" nu se mai descompune. Cum naiba au ales idioţii ăştia tocmai fraza respectivă ca să o dea la examen e un lucru de mare mirare !
Trimiteți un comentariu