miercuri, 11 septembrie 2013

Întrebări

Ce caută Piţurcă la echipa naţională ?
Ce caută Stancu, Marica şi încă vreo doi jucători în reprezentativa noastră ?
De ce nu se retrag, în sfârşit, Sandu Şpriţaru şi Mitică Mititică ?
Când vom avea şi noi un selecţionar care ştie ce face ? După cum arată şi numele, Piţurcă este specialist în ţurcă. Echipa lui - că a noastră nu mai este de mult timp - joacă o cacealma de care ne-am săturat. Fără relaţii şi idei de joc, fără strategie, fără nimic. Totul e la voia întâmplării. Improvizaţii de jucător de cărţi. Pokerist de vocaţie, Piţi joacă la noroc. Numai că în loc să pupe icoanele, precum Iordănescu, ăsta îţi mângâie, prin buzunar, birlicul descântat.  (M-a mai lăsat unul cu gura căscată, cu ani în urmă. Se numea Stoica, înfiinţase Caritas-ul şi făcea contabilitate cu ajutorul lui Dumnezeu.)
De ce ne mai uităm la porcăriile numite meciuri ale Naţionalei ?
De ce, în definitiv, privim bătaia asta de joc ?
Fiindcă am uitat că Piţi are obiective abia prin 2054. Până atunci, el se poate plimba patruzeci de ani prin pustie, precum legendarul Moise, prefăcându-se că mai joacă aşa, la mişto, câte un meci şi distrugând mai multe generaţii de fotbalişti. De ce naiba n-o transformă într-o naţională de şeptic, nu ştiu. Am fi avut infinit mai multe şanse să câştigăm ceva.
Iar noi putem muri liniştiţi, pentru a ne trezi peste o sută de ani, când Sandu şi Mitică încă vor conduce  destinele fotbalului românesc, chiar dacă vor fi mumificaţi şi eternizaţi în Mausoleul Hoţiei Naţionale.

P. S. Colac peste pupăză, comentatorii meciului o luaseră razna şi vedeau, urlând, henţuri inexistente şi penalty-uri la centrul terenului.
        Turcia are o echipă bună, dar nu cine ştie ce. Terim intenţionează să demisioneze după victoria obţinută în faţa românilor. Piţurcă mai cere două mandate chiar şi la înfrângere. Toţi românii care ajung într-o slujbă bine plătită nu pot fi daţi jos de acolo nici cu puşca. Singura soluţie este să fie băgaţi direct în puşcărie. Să zic că Piţi are dosar penal ? De demisie nu s-a pomenit pe plaiurile noastre. O excepţie există, totuşi : Adrian Cioroianu.

2 comentarii:

Vasile Dumitru spunea...

imi e aproape teama sa comentez!
Sunt "expert" in fotbal, ca si in politica sau agricultura, ca de-aia-s roman!
Dar am apreciat ambele articole piturciene si am si o intrebare suplimentara!
Mie mi s-a parut Maxim aiurea la maxim! O fi fost bun un meci dar cu Ungaria nu a facut decat sa incurce schemele, daca or fi fost, iar cu Turcia a stralucit la capitolul "vai, mama mea"!
Sunt stelist de cand ma stiu dar in aceeasi categorie maximista a jucat Tanase tot sezonul trecut, la echipa si la nationala!
Cu respect!

Şerban Tomşa spunea...

Vasile Dumitru,
vă pricepeţi la fotbal mai bine decât mine. Sunteţi mai aproape de fenomen, probabil încă jucaţi în timpul liber. Şi cred că aveţi dreptate în legătură cu Maxim şi Tănase.
Vă felicit că ţineţi cu Steaua, echipa noastră cea mai performantă din toate timpurile. În logica lucrurilor, ar fi trebuit să fiu şi eu tot stelist, aşa cum sunt fan al Barcelonei. Steaua a jucat totdeauna mai artistic decât Dinamo, aşa um catalanii au un stil mai frumos decât madrilenii. Dar s-a nimerit să ţin cu Dinamo de când eram copil. În mod surprinzător, am observat că foarte mulţi stelişti sunt de partea Realului, atunci când echipa din Madrid se confruntă cu Barcelona.