sâmbătă, 30 noiembrie 2013

Ceva este, la noi, în veşnică aşteptare

Iată o informaţie de pe net : 
"Am intrat cu un prieten într-o cafenea mică din Belgia şi am comandat. În timp ce ne îndreptam spre masa noastră, doi oameni au ajuns şi s-au apropiat de bar. „Cinci cafele, vă rog. Două pentru noi și 3 în aşteptare”. Au plătit, şi-au luat cele 2 cafele şi au plecat. Mi-am întrebat prietenul „ Ce înseamnă cafele în aşteptare?” Prietenul mi-a răspuns „ Aşteaptă şi-o să vezi.” Au mai intrat câţiva oameni. Două fete au cerut câte o cafea pentru fiecare, au plătit şi au plecat. Comanda următoare a constat în 7 cafele şi a fost făcută de 3 avocaţi- trei pentru ei și 4 „ în aşteptare”. În timp ce încă mă întrebam ce înseamnă „ cafelele în aşteptare”, aceştia pleacă. Deodată, un om îmbrăcat cu haine vechi, care semăna cu un cerşetor, ajunge la bar și întreabă binevoitor : „ Aveţi o cafea în aşteptare?” Şi chelnerul îi serveşte o cafea. Recapitulare : oamenii plăteau de dinainte o cafea care urma să fie servită unei persoane aflată în imposibilitatea de a-şi plăti o băutură caldă! Această tradiţie a început la Napoli, dar a fost răspândită în toată lumea şi în câteva locuri este posibil să comanzi nu numai „ cafele în aşteptare” dar și un sendviş sau o masă completă...faceţi ca această idee frumoasă să fie publicată în toată lumea! Ar fi minunat ca acest lucru chiar să se realizeze."
Mă gândesc la ce s-ar putea întâmpla în România dacă unii cetăţeni ar fi atât de milostivi încât să plătescă mese calde şi cafele "în aşteptare".  Ar fi câteva posibilităţi :
1. Banii ar fi însuşiţi, fără ezitare, direct de barmanul care a primit comanda.
2. O parte din valoarea comenzii ar fi înhăţată de şeful de sală.
3. Ar apărea intermediarii şi profitorii. 
4. Cum n-avem respect pentru muncă - aşa cum n-avem pentru nimic -, trei sferturi din populaţie s-ar deghiza în cerşetori, pentru a putea mânca şi bea gratis.Am văzut oameni veniţi din concediul petrecut în Bulgaria, cărând cu ei bidoane pline cu whisky, fiindcă acolo mâncarea şi băutura erau la discreţie. Să nu uităm că un fabulist român a inventat expresia "puţin la simţire ".
În toate situaţiile, adevăraţii săraci nu s-ar alege nici cu o ceaşcă de apă chioară.
Dau însă peste o altă ştire care mă luminează :
"Eugene McCarth, profesor la Universitatea din Georgia şi o somitate în lumea specialiştilor în animale-hibrid, propune o ipoteză care va zgudui întreaga comunitate ştiinţifică. Acesta susţine că specia umană ar fi apărut ca urmare a împerecherii dintre o femelă cimpanzeu şi un porc mascul."
Totuşi, ceva e neclar : de ce reprezentanţii unor popoare sunt mai mistreţi şi mai cimpanzei decât semenii lor din alte ţinuturi ?

6 comentarii:

Karina spunea...

magnifica postare!!!!

Vasile Dumitru spunea...

Bună dimineaţa!
Copleşitoare idee! Mă înclin în faţa ei şi zâmbesc trist la citirea analizei realiste...
Cum-necum, fac parte dintr-un cerc de pensionari... Unii au grijă să nu rămână nimic pe masă, la plecare, adică mere sau prăjituri... Aaaa, niciunul dintre noi nu e nevoiaş, ca să justifice, să zicem, gestul. Şi niciunul nu a fost de acord să îi ajutăm pe cei nevoiaşi!
Finalul e... pe sufletul meu! Adică povestea cu dacii şi romanii e doar o fabulă! Personajele REALE sunt cimpanzeii şi porcii! Mă întreb care sunt venetici!
Scuze pentru acest comentariu în ziua de 1 Decembrie dar pentru mine este o nebuloasă! În 1918 ardelenii au vrut să se unească cu Ţara, acum, aici, toată lumea înjură "regatul" dar umblă cu tricolorul în mână!
La mulţi ani, români!

Şerban Tomşa spunea...

Karina,
Mulţumesc. :)

Şerban Tomşa spunea...

Vasile Dumitru,
este excelent comentariul dumneavoastră. Vă mulţumesc. Nu am simţul posesiei şi din această pricină am fost deseori tras pe sfoară de cei cu care am colaborat.
Nedumerirea mea e legată de faptul că maimuţa a vrut să fie fecundată de un vier. Ar fi putut fugi. mai uşor ar fi fost ca un maimuţoi să fertilizeze o purcea. Mă rog, e o ipoteză interesantă. Savantul respectiv are argumente solide,legate de ADN.

Horia Gârbea spunea...

Așa, prin corcirea maimuță-porc, s-a născut neamul yahoo-ilor care în final a ocupat prin violență Tărîmul Cailor și ulterior a inventat portalul care-i poartă numele: yahoo.com, cu varianta mai nerușinată yahoo.ro.

*

Fără a cunoaște tradiția belgiană, eu am inventat această procedură, ca Boyle cu Mariotte. La alimentara de la parterul blocului las cîțiva lei de cafea pentru obișnuiții zonei pe care-i știu pe (pre)nume: X, Y, Z. Cînd vin pe acolo să-și ia pîine sau iaurt, dna Mihaela le oferă și cafeaua (cu o cinste absolută). Cred că și alți vecini procedează la fel, cu discreție. Deci nu pot să-mi revendic brevetul și nici nu țin.

Şerban Tomşa spunea...

Maestre Horia Gârbea,
E foarte frumoasă ideea ! Swift s-ar fi bucurat mult, văzând că are urmaşi cu o imaginaţie echivalentă cu a sa.
Există şi la noi caractere nobile, milostive, care se gândesc şi la necăjiţi. Mă bucur că vă număraţi printre altruişti.
Cineva mi-a scris pe mail că patronii tineri au o mentalitate superioară şi că ideea "cafelei în aşteptare" ar prinde rădăcini şi printre ei.
Vă mulţumesc pentru vizită.