sâmbătă, 16 noiembrie 2013

Regele Mitică a fost trădat !

      Istoria noastră este plină de trădări şi de aranjamente odioase. Pe lângă conducători obscuri, victimele acestui păcat etnic au fost mari eroi, precum Mihai Viteazul şi Vlad Ţepeş. Ultimul, răpus mişeleşte, este Mitică Mititică, fost rege la LPF.  ( De la o vreme avem atâţia regi, că am început să-i confundăm ! )E o tragedie naţională. Păi, câte fapte măreţe a săvârşit Mitică în interesul fotbalului românesc ? Ce sfori a tras el, câte milioane a pus deoparte şi câte legi a încălcat, fără să dea nimănui socoteală ? Cum îşi rotea el ochii în cap, cu viclenie, în timp ce debita enormităţi, iar reporterii îl ascultau cu gurile căscate ? Ce, întâmplător era numir Oracolul din Bălceşti ? Până şi minunaţii noştri ziarişti ajunseseră să creadă că Mitică e etern. Alături de alţii, Mitică al nostru a ridicat atât de mult sportul pe care îl păstoreşte, încât am ajuns să fim bătuţi măr de o echipă de doi lei, cum este cea a Greciei. Elenii s-au purtat cu stângăcie, fiindcă puteau să ne dea cinci-şase goluri, fără să se ostenească prea mult.  Dar nu-mi fac nicio iluzie că se va schimba ceva. Iar dacă Iorgulescu va deveni coleg de celulă cu Gigi, nu se va întoarce Mitică, triumfător, precum Vodă Lăpuşneanu ?  Sau urmează să fie sacrificaţi Piţică şi Săndică şi să asistăm la o adevărată epopee, o Mioriţă mai lăbărţată şi foarte veselă? La ultimul mandat, cartoforul n-a renunţat la funcţia de selecţioner decât după ce a încasat despăgubiri şi a fost ameninţat cu justiţia.
       În ţara cu tradiţii à la Suleiman, cei mai mulţi mai marii fotbalului românesc acţionează ca nişte mici feudali sau ca străvechii proprietari de sclavi. Când se urcă pe un scaun, ei au convingeri ferme :
1. Vor rămâne pe veci acolo.
2. Instituţia devine avutul lor, inalienabil şi va fi lăsat moştenire urmaşilor.
3. Ei, ca şefi, sunt obligaţi să lucreze exclusiv în interes propriu, fără să respecte nimic şi pe nimeni.
Proşti ar fi să facă altfel, din moment ce statul însuşi - dacă există aşa ceva în România- nu ţine cont de legile în vigoare ?
Nu ştiu dacă Mutu ar fi meritat să fie introdus în reprezentativa României. Dar Piţurcă nu l-a băgat nu pentru că rebelul n-ar fi în formă, ci fiindcă el s-ar fi culcat cu fosta amantă a antrenorului. Lobonţ nu joacă de ani de zile, nu mai ştie nici ce dimensiuni are poarta şi totuşi Piţi l-a onorat cu un loc în echipă, după principiul jocului de poker, unde norocul joacă un rol esenţial. S-a jucat la cacealma şi a ieşit o mascaradă. Echipa de fotbal a României nu ştie să joace fotbal. Face altceva, dar mi-e ruşine să spun ce.
       Aici, în activităţile din plan social se ţine prea mult cont de interese meschine şi de relaţii interpersonale. Există o povestire - a lui Borges, cred - în care un profesor universitar trebuie să recomande un tânăr asistent pentru o bursă importantă. Are de ales între câţiva aspiranţi merituoşi, dar unul dintre ei este mai şiret şi îl atacă pe profesor într-o revistă de specialitate. Ca să nu dea impresia că acţionează în funcţie de umorile sale de moment, bătrânul universitar îl alege, pentru promovare,tocmai pe denigratorul său.
       Mentalitatea profesională este unul dintre aspectele care ne aruncă în afara lumii civilizate.

P.S. E foarte posibil să le dăm două boabe grecilor, la Bucureşti, că n-au cine ştie ce echipă. Dar nici nu-mi prea doresc să ne calificăm. Mergem la Mondiale să ne punem toţi jucătorii pe linia porţii şi să-i distrăm pe brazilieni ? Mai bine să ne deplasăm acolo cu o trupă de teatru. Că mari actori avem, slavă Domnului.

8 comentarii:

Vasile Dumitru spunea...

Se vede că sunteți (și) scriitor! Povestirea debutează amplu, la nivel de epopee națională, ca să se ocupe de un mitică obișnuit în zilele noastre! Nici măcar nu e Mitică al lui nenea Iancu, la el mi-a fugit mintea când am văzut titlul! Am crezut că aduceți un elogiu omului obișnuit, lui Mitică de la berărie, cel care a rezistat sub monarhii, sub comunism și acum, sub... regele Mitică! Pentru că Mitică de la ligă este doar o clonă, e același cu Mitică de la partid, cu Mitică de la inspectorat, cu Mitică de primărie... Același caracter, același comportament, același titlu!
Să revenim la masa verde! Parcă vă ziceam de nulitatea Tănase, deși sunt stelist! Aseară a "strălucit" din nou! Nu e vina lui, e vina noastră, a miticilor de la berărie! Așa ne place, să avem idoli! Dă Tănase un gol? Toate ziarele îi fac temenele, mai ceva ca lui Suleiman! Face Tănase enșpe meciuri proaste? Lasă-l, domnule, are și el o zi proastă, ce, e om...
Vă reamintesc un caz proaspăt. Pantilimon apără două șuturi pe poartă! Imediat presa sportivă îl vede la națională, îi caută familia de talente sportive până prin vremea Ducăi vodă, dezbateri tv, toate jurnalele de știri începeau cu șuturile apărate, în comuna natală s-a turnat betonul pentru postamentul statuii, etc, etc...
Ce a zis presa sportivă din insulă? "În niciun caz Pantilimon nu este o soluție, trebuie căutat urgent alt portar"...
E clar, habar nu au de fotbal cei din bătrânul Albion!
Piți chiar este un mare jucător! Și-a aranjat cărțile pentru mulți ani!
Trăiască Mitică de la berărie!

Şerban Tomşa spunea...

Vasile Dumitru,
Este excelent comentariul dumneavoastră ! Subscriu, cum se spune, cu amândouă mâinile ! Mulţumesc.

Tora ! Tora ! Tora ! spunea...

''Ni-i dor din cand in cand de-o gara/ in care oamenii mai si ajung''

Unknown spunea...

O seară bună îți doresc.
S-o spun pe aia dreaptă, demult nu mai sunt interesat de acest sport numit fotbal. Dar din păcate toți sportivii români devin superîncrezuți după ce ridică puțin capul din anonimat. Pe semne e o boală contagioasă ce se răspândește repede.
De la bun început am fost convins că nu se vor califica la mondfiale. Parcă tot 1-3 au făcut și cu turcii, deși mai marii "folbalului" ziceau că meciul respectiv e floare la ureche, dar au uitat să spună pentru cine.
Așa că eu rămân mai departe decis să-mi văd de alte treburi... domestice.

Şerban Tomşa spunea...

Tora!Tora!Tora!,
:)

Şerban Tomşa spunea...

Dragul meu Liviu,
Faci foarte bine. În pustietatea asta, eu mai trag cu ochiul la câte un meci. Singur, cu un ceai de coada-şoricelului, amar, în faţă. Dar este, vorba ta, o pierdere de timp penibilă. Iar cei care pălăvrăgesc pe micul ecran, mai ales parlamentarii şi miniştrii, nu ştiu ce vorbesc. Am început, în schimb, să-i simpatizez pe Andreea Creţulescu şi Rareş Bogdan, fiindcă le mai dau peste nas nesimţiţilor. Să fie şi asta tot o pagubă în rezervele mele de ore ?

Augustin spunea...

Dragă Şerban, ce rost are să tranbalăm trupele de teatru în Brazilia. Putem participa, cum să zic, onorabil, cu Radu Mazăre şi fetele lui de la samba!...

Şerban Tomşa spunea...

Maestre DAD,
Că bine zici ! Mazăre îi taie pe toţi. E al treilea brand românesc, după Dracula şi frunza verde furată de pe goliciunea Evei.