luni, 19 decembrie 2011

Havel, Gogâie, Iliescu, Popescu și niște poșircă

Am trăit s-o văd și p-asta !  Cristian Tudor Popescu îl compară pe Havel cu... Iliescu !  Mă rog, am inversat  termenii.Cu bun-simț, chiar ultimul a arătat că nu e nicio legătură între fostul dramaturg și inginerul ajuns prim-secretar de partid. Cristian Tudor Popescu nu e numai un ziarist de calibru, foarte expresiv și  plin de idei, prinzând evenimentul la vârf. Aș spune mai mult : Cristian Tudor Popescu este un scriitor remarcabil. Ceea ce nu-l scuteşte uneori de mici erori. A-i reproșa lui Iliescu faptul că n-a făcut disidență de stradă e ca și cum ai avea pretenția ca Nicolae Ceaușescu să fi distribuit manifeste în care ar fi fost înjurat Partidul Comunist Român !
1. Dacă ne-am fi gândit la un echivalent românesc al lui Havel, am fi putut aduce în discuție numele lui Mircea Dinescu. E scriitor, e artist, are alte orizonturi și vede altfel ideea de libertate. În ciuda faptului că este un om cumsecade, Iliescu rămâne marcat de condiția sa de politruc. Și nu a fost el scara pe care s-au cățărat foștii care au furat țara asta, ducând-o pe marginea prăpastiei ? Același lucru a făcut Havel ?         
2.  Fiind la noi mai puțină cultură și civilizație decât în Cehia, represiunea politică  a fost mult mai puternică.  Ar fi fost imposibil ca un activist de partid de aici să se manifeste deschis, în public, împotriva propriului partid. Iar pe Dinescu, poet stralucit si foarte cunoscut al generatiei sale, puterea de atunci l-a inchis fara rusine intr-un cotet. Reproșul lui Popescu sună ca nuca-n perete. După logica ziaristului, ar trebui să-l  întrebăm pe un oarecare Mircea Dinutz de ce nu scrie precum Günter Grass. În definitiv, amândoi sunt scriitori.
Asta e soarta noastră, să ne mulțumim cu resturi, mizerii și false mituri. Săptămânal se produce la televizor un băiat care se scălămbăie și o ține într-un zbieret dement, ca o primată turbată. E actor și nu are pic de talent. Adevărata vocație teatrală o are Gogâie, un șofer care este prins adesea conducând mașina beat mort. Ultima dată a fost întrebat ce a băut.
- Niște poșircă, a răspuns uluitorul artist, făcând o grimasă de dezgust.
Replica asta mi s-a părut genială nu numai prin modul cum a fost articulată, ci și prin faptul că rezumă condiția noastră de muritori în România actualului început de mileniu.

P.S. Cineva m-a blestemat  rau de tot, fiindca mi s-a defectat computerul (  placa de baza  si windows-ul) si toata bucuria sarbatorilor s-a dus de rapa. Abia acum a pornit dupa ce un prieten ( fost elev al meu, acum student in Bucuresti ) s-a luptat cinci ore cu el si a rezolvat toate problemele. Specialistul local in calculatoare, ocupat pana peste cap, ma tot dusese cu vorba. Nu am insa programul cu diacritice. Le cer scuze prietenilor ca nu i-am putut felicita de sarbatori si ca n-am putut raspunde la comentariile lor.

26 de comentarii:

gabi c. spunea...

Gogâie nu a găsit apă şi a trebuit să bea poşircă, ce să+i faci, săracul atâta poate_
Ăstălalt, Cristian, istericul, nu+i nici ziarist, nici scriitor,nici poet, nici tenismen,... e un neica nimeni. Ăsta nici apa nu mai ştie să bea!

Anonim spunea...

Uff, câtă dreptate ai, deşi cel mai adesea, pentru a rezista "ignor" televizorul, ziarele.
O subliniere totuşi, apropo de posibile comparaţii între Havel şi vreun personaj autohton. Personal, nu cred că Havel s-ar putea aseamănă cu cineva de la noi, nici măcar- manifestând întreaga bunăvoinţa creştinească- cu poetul, bucătarul sau omul de afaceri, Mircea Dinescu. Personalităţile autohtone, mai mult sau mai puţin disidente, s-au îmbătat, lamentabil, cu poşirca de care aminteşti.
Revin însă la surâsul cotidian şi-ţi urez Sărbători Luminate!

Unknown spunea...

Noa serbus. Îi las la o parte şi pe unii şi pe alţii. Trec deci la treburi mai bune.

Moş Crăciun să te găsească sănătos. De sărbători să ai parte de linişte şi pace pentru a le petrece în tihnă alături de cei dragi. "LA MULŢI ANI", că doar vine şi Anul Nou pentru a ne îmbogăţi cu 366 de zile trântite în cârca noastră.

Karina spunea...

L-am vazut urcand pe cos cu tupeul lui de mos, bani, noroc si sanatate le avea in cos pe toate......Craciun fericit ! ! !

Augustin Radescu spunea...

La multi ani, Serbane! Sanatate si multe, multe bucurii!

Karina spunea...

Predau o leapsa:
http://karina-lumeanoastra.blogspot.com/2011/12/nu-este-totul-pierdut.html

gabi c. spunea...

Multa sanatate si inspiratie.

Karina spunea...

http://karina-lumeanoastra.blogspot.com/2011/12/blog-aniversar-2-ani_1712.html

Nima spunea...

La multi ani ! >:D<

Unknown spunea...

La Multi Ani cu sanatate - dumneavoastra si celor dragi!

Anul care vine sa va aduca succese, inspiratie si clipe pline de fericire!

Cu stima, Ionel Muscalu.

Invizibilul spunea...

La multi ani ! Un 2012 cat mai bun !

Scorchfield spunea...

La Mulți Ani!
Sănătate cu polonicu'
și multă dragoste cu ibricu'

:)

bricabrac spunea...

La multi ani, domnule Tomsa! Sa aveti un an mai bun!

Şerban Tomşa spunea...

Gabi,
frumos zis ! Totuși, Popescu are mult talent literar, iar ideile sale sunt mai tot timpul peste ale celorlalți ziariști. Să nu fim prea răi cu el. Oricine o mai ia pe arătură. :)

Şerban Tomşa spunea...

Catia,
așa e. Dar cred că nici Havel nu putea face prea multe în România.

Şerban Tomşa spunea...

Abbilbal,
mulțumesc frate, dar sărbătorile nu mi-au adus anul ăsta prea multe bucurii.

Şerban Tomşa spunea...

Nima,
și ție, și ție la fel ! :)

Şerban Tomşa spunea...

Karina,
mulțumesc frumos ! Te pup !

Şerban Tomşa spunea...

Augustin,
îți doresc aceleași lucruri frumoase la care te gândești ! :)

Şerban Tomşa spunea...

Gabi,
îți întorc urarea cu drag ! :)

Şerban Tomşa spunea...

Nima,
și ție foarte mulți ani fericiți !

Şerban Tomşa spunea...

Karina,
mulțumesc pentru acest frumos dar !

Şerban Tomşa spunea...

Ionel Muscalu,
vă mulțumesc pentru urări și vi le întorc cu dragoste. >)

Şerban Tomşa spunea...

Invizibilul,
să dea Dumnezeu să fie, dar nu-mi miroase a bine. :)

Şerban Tomşa spunea...

Scorchfield,
ha,ha,ha,ha !

Şerban Tomşa spunea...

Bricabrac,
vă doresc același lucru și sper să fiți norocos ! :)