joi, 12 aprilie 2012

Monstrul Spaghetelor Zburătoare a fugit dintre degetele lui IGOR URSENCO !




Pentru scriitorul și teoreticianul culturii Igor Ursenco se pare că 2012 nu este anul Dragonului de Apă, ci al „Monstrului Spaghetelor Zburătoare”! Urmîndu-și cu fidelitate „CV-ul Prosodic” din volumul său de debut („condamnat deja să port dintotdeauna, / în trupul // meu trecător, funcţiile // estetice şi // valoarea structuratoare // a cezurii”), basarabeanul naturalizat moroșean vrea să ne convingă că suspansul, jurnalul autentic, istoria alternativă, realitatea virtuală, literatura fantasy ori second life au aceeaşi „genealogie”: imaginaţia! Astfel, la Editura „Tracus Arte” a apărut, de curînd, volumul liric „Monstrul Spaghetelor Zburătoare”, o poezie despre care Ioan Es. Pop spunea că „şi-a citit autorul: la propriu şi la figurat”.  Volumul e structurat în cinci părți, intitulate după cum urmează: MEMENTO 1: „I am but Mad from North-North-West” (Hamlet’s monolog), MEMENTO 2: „Tat Tvam Asi” (Upanişadele), MEMENTO 3: „eu mousoi” (Socrate), MEMENTO 4: „All letters form absences” (Edmond Jabès), MEMENTO 5: „Nu ştii încă poemul care te va supravieţui” („Omnes vulnerant, Ultima necat”, text din volumul „apoptosium”). La finele volumului mai apar referinţe critice semnate de Traian T Coşovei, Robert Şerban, Răzvan Țupa și Marius Ştefan Aldea.
( text preluat de pe oradetimis.oradestiri.ro. )
De curând, la Editura Tracus Arte a apărut volumul de poezie „Monstrul Spaghetelor Zburătoare” de Igor Ursenco. „De azi înainte Biserica care propovăduiește oficial pe „Monstrul Zburător de Spaghete” va avea un emul serios în persoana „Monstrului Spaghetelor Zburătoare” care, iată-l, a ieșit cu „nota zece” din teascul tipografic al editurii bucureștene „Trakus Arte” și e mai palpabil ca niciodată. Am fost, se pare, un părinte responsabil, dovadă că Monstrulache are și o coloană vertebrală viguroasă ”, a scris autorul.

Igor Ursenco este un rebel temperat de raţiunea care – în cazul lui – nu exclude o sensibilitate remarcabilă. Versurile sale înfiorate şi dure îl aşează convingător în şeaua unei motociclete Harley Davidson alergînd nebuneşte pe autostrada de metafore numită, pînă la urmă, Ideal. Pentru că poemele adunate între cele două coperţi se disting nu­maidecît prin senzualitatea zgomotoasă ce-mi aminteşte de „trupa” de motociclişti rămasă în Istorie sub numele de Hell’s Angels. Trupă care – dacă memoria nu-mi joacă feste – a fost şi subiectul unui film ce a făcut vîlvă la vremea respectivă.
"Monstrul Spaghetelor zburătoare” este o carte care promite, po­etic vorbind, o revoluţie a dicteului suprarealist în formula postmoder­nă a aceluiaşi sentiment perpetuu (teamă, iubire, frică, dezamăgire şi încredere), dar într-o rebeliune totală faţă de formulele poetice deja osificate. Prin şansa acordată Istoriei alternative ca second life, volumul trezeşte la viaţă mumii şi entităţi virtuale dînd naştere unor piramide de spaimă şi îndoieli pe care numai poeţii autentici le trăiesc cuvînt cu cuvînt, piatră cu piatră în insomnia unui veac al „spaghetelor zburătoa­re”.
Igor Ursenco, bine ai venit în „clubul” nostru: cel al mîncătorilor de poezie şi de „spaghete zburătoare” necomestibile! La cea mai înaltă tensiune poetică!” (Traian T. Coşovei)

( text preluat de pe agentiadecarte.ro )

Niciun comentariu: