vineri, 18 ianuarie 2013

LA MULȚI ANI, KOCSIS FRANCISKO !

Astăzi este ziua de naștere a poetului, prozatorului, eseistului și traducătorului Kocsis Francisko. Îi doresc autorului să se bucure de sănătate și să ne încânte și de acum încolo cu minunatele sale cărți de poeme ! LA MULȚI ȘI LUMINOȘI ANI, KOCSIS FRANCISKO !

4 comentarii:

Unknown spunea...

Domnule Serban Tomsa,
felicitari pentru cele doua postari cu referire la Eminescu.
Felicitari si pentru notele din ,,subsolul" lor.
O noapte frumoasa va doresc!

Şerban Tomşa spunea...

Ștefan Dumitru,
vă mulțumesc. Sunt doar niște opinii. S-ar putea să fie greșite. Oricum, sunt de acord și cu ceea ce a scris Horia Gârbea. Așa e, Eminescu era neglijent și dezordonat, dar cu banii e mai complicat. Mă delimitez însă clar de opiniile exprimate de Paleologu și Maiorescu. Eminescu pierdea rar timpul la beții, în tovărășia prietenilor. Și nu e absurd să scrii că poetul n-avea griji materiale, fiindcă era sprijinit de tatăl său și ajutat de amici ?

Unknown spunea...

Despre Eminescu s-au spus multe...
Mie mi-a ramas la suflet un Craciun trist al lui Eminescu. Il citez pe Vlahuta:
,,Intr-o dimineata, era prin sarbatorile Craciunului, ma duceam la Eminescu. El sta in Stirbei-Voda intr-o casuta veche. Cum scoboram dinspre Episcopiei, pe langa otel Manu, il vad inaintea mea viind zgribulit, cu gulerul ridicat, cu palaria pleostita trasa pe ochi, cu mainile la piept, bagate in manecile unui paltonas cam subtirel (...) Il gonise frigul de-acasa si venea la cafenea sa se incalzeasca. (...) Imi intinse mana, ca sa vad cat e de rece, - imi spuse ca de doua zile nu s-a mai facut foc la el, ca toata noaptea a tremurat, ca e si cam umeda odaia lui, si ca multe sarbatori triste a avut el de cand face umbra pamantului, dar prin asa urata saracie si ganduri urate, ca de data asta, nu-si aduce aminte sa mai fi trecut."
Vlahuta se refera la Craciunul anului 1882... Eminescu facea referire la o ,,urata saracie".
Cel mai frumos suflet romanesc (dupa parerea mea) a avut ,,multe sarbatori triste". Si, cu siguranta, nu le-ar fi meritat.
O noapte frumoasa va doresc!

Şerban Tomşa spunea...

Ștefan Dumitru,
amintirea lui Vlahuță este edificatoare. Orice comentariu e de prisos.
„Multe sărbători triste”, „ urâtă sărăcie”. Expresii care nu trebuie să fie uitate.