duminică, 15 septembrie 2013

Viitorul trece prin comuna primitivă

                 Am petrecut vreo patru zile străbătând cu maşina acelaşi drum judeţean şi am văzut doar doi şoferi care respectau regulile de circulaţie. Ceilalţi era inconştienţi. Mergeau cu o sută de km prin localitate, depăşeau în curbe, în pante şi pe poduri, virau la stânga, tăind calea automobilelor care veneau din faţă, staţionau în intersecţii şi pe trecerile de pietoni, făceau triplări etc. Nu amenzile reprezintă soluţia pentru aceste încălcări criminale ale codului rutier, ci suspendarea permisului pe ani şi zeci de ani de acum înainte. Iresponsabilii n-au ce să caute la volanul maşinii. Şoseaua este din ce în ce mai aglomerată - tractoare cu remorci te ţin o veşnicie în spatele lor, în dreptul liniei continue, iar gropile din asfalt se înmulţesc şi se adâncesc peste noapte, de parcă drumul ar fi fost supus unor bombardamente. Parcări, ioc. Sunt atâtea de făcut în ţara asta, dar bravii noştri politicieni îşi fac partide personale şi se bălăcăresc între ei. La primăria capitalei candidase şi un om deosebit, însă a fost atât de puţin mediatizat şi votat, încât i s-a uitat şi numele. În schimb, popularul Sorin Oprescu - care, ca şi colegii săi întru mâncatul căcatului, nu se pricepe la nimic - a răzbit cu singura armă câştigătoare în faţa unui popor cuprins de tembelism : aroganţa muiată în trivial.
            Mai nou se vânează cu arma direct în centrul capitalei. Ghiolbanii împuşcă sau zdrobesc cu bâtele câinii, la voia întâmplării. Vor urma, la rând, oamenii. Când, în calitate de mentor sau de om care face legea, îi pui prostului parul în mână, fii sigur că niţel mai târziu o vei lua şi tu pe cocoaşă. Viitorul sună promiţător. O şoferiţă a descărcat deja pistolul în capul unui coleg de trafic.

5 comentarii:

Augustin spunea...

Dacă un om dintr-o ţară civilizată din lume citeşte articolul tău, dragă Şerban, zice că faci literatură proastă. Din păcate, tableta ta este o oglindă fidelă a României de azi. Viitorul nostru chiar cred că va fi de groază...

Şerban Tomşa spunea...

Maestre DAD,
ai perfectă dreptate. D-aia mă gândesc ori să las literatura şi să mă apuc de bătut obrazul şi taraba neruşinaţilor din lumea noastră, ori să rămân la literatură şi să-i las în plata Domnului, cu păcatele lor cu tot. Cum e târziu să mă apuc de ceva rentabil, voi târî de un serviciu amărât cât voi putea, îndulcindu-mi amărăciunea cu poveştile tale şi ale altor scriitori minunaţi.

Augustin spunea...

Hm! Fă-ţi şi slujba din care trăieşti, dar scrie-ţi romanele. Degeaba le baţi obrazul la...politicieni neobrăzaţi. Menirea ta e să scrii romane precum Gheţarul şi Călugărul Negru.

Şerban Tomşa spunea...

Maestre DAD,
necazul este că îmi rămâne foarte puţin timp pentru scris şi citit. Îţi mulţumesc pentru cuvintele frumoase. Părerea ta înseamnă enorm pentru mine. E un sprijin moral incalculabil. Te îmbrăţişez cu drag.

Radu spunea...

Te salut , Serban !
Era o vreme cand imi faceam zilnic numai ganduri negre si eram ingrijorat din pricina caderii libere a tot ce ma inconjura. Ma opuneam din toata puterea mea si nu realizam nimic altceva decat o afundare in depresie. Am iesit greu din butoiul cu melancolie blegoasa si am realizat ca bunul cel mai de pret este sanatatea. Poate sa se darame lumea in jurul meu ...nu-mi mai pasa. Politicienii sunt cele mai ipocrite fiinte umane. Peste tot, nu numai la noi. Numai ca aici se cade in continuare in mocirla comunei primitive de care spui ...Este un motiv de ingrijorare. Nu mai am nici un fel de asteptari. Incerc sa vad numai frumosul din jur, atat cat pot eu sa-l mai percep...