luni, 19 mai 2014

Călăi celebri

1.Louis Congo (colonia franceză Louisiana)
Louis Congo a devenit călăul statului Louisiana în 1725, acesta păstrându-şi ocupaţia timp de mai multe decenii. Metodele întrebuinţate de Congo nu erau doar spânzurarea, acesta fiind adeptul tragerii pe roată, a biciuiri până la moarte sau a ciopârţirii.
Numărul exact al persoanelor executate nu este cunoscut, însă unele surse istorice susţin că Louis Congo a ucis peste o sută de persoane.
2.Haji Abd Al-Nabi (Egipt)
Considerându-se un „mic Satana”, Al-Haji a fost călăul oficial al Egiptului. Încă de mic, egipteanul era pasionat de uciderea pisicilor şi câinilor, iar la maturitate acesta şi-a dorit să devină călău. Călăul magrebian a declarat că fost responsabil de aproape 800 de execuţii, susţinând, fără regrete, că şi-a iubit meseria.
3.Doamna Betty (Irlanda)
Istorisirile irlandeze amintesc de povestea doamnei Betty, o femeie condamnată la moarte la începutul secolului al-XVIII-lea după ce şi-a înjunghiat propriul fiu. Execuţia acesteia trebuia să aibă loc în acelaşi timp cu pedepsirea altor oameni condamnaţi la moarte, dar, potrivit legendei, călăul nu a apărut. Betty a ajuns la un compromis cu autorităţile locale prin care aceasta se angaja să-i execute pe cei vinovaţi, dar ea urma să fie cruţată.
4.Albert Pierrepoint (Marea Britanie)
Albert Pierrepont este unul din cei sângeroşi călăi britanici, acesta provenind dintr-o familie care se ocupa de zeci de ani cu execuţiile. „Debutul” său în calitate de călău a avut loc în 1932, iar retragerea în 1956. În acest interval, Pierrepoint susţine că a executat peste 400 de persoane.
5.Charles-Henri Sanson (Franţa)
Sansonii sunt probabil reprezentanţii cei mai celebri ai ocupaţiei de călău, timp de aproape 150 de ani fiind responsabili de administrarea pedepsei capitale în Franţa. Cel mai cunoscut reprezentant al acestora este Charles-Henri, călău care a executat aproape 3.000 de persoane în timpul lui Ludovic al XVI-lea şi al Revoluţiei franceze.
6.Franz Schmidt (oraşul Nurnberg)
Franz Schmidt a fost călăul oficial al oraşului Nurnberg în perioada 1578-1618, datele istorice atribuindu-i acestuia executarea a aproape 400 de oameni. Călăul german era portretizat drept un criminal brutal, sobru, care se ocupa de administrarea pedepsei capitale din cauza condiţiei sale sociale şi a nevoii de a continuă munca tatălui său, primul din familie care fusese călău.    
7.Johann Reichahart (Germania)
Germanul este unul din cei mai sângeroşi călăi ai istoriei secolului XX, acesta provenind dintr-o familie veche preocupată cu practicarea acestei ocupaţii, Johann fiind  reprezentantul celei de-a noua generaţii.
Primele sale execuţii au avut loc în 1924 în Bavarua, în timp ce ultimele au avut loc în 1946, în localitatea Landberg.
8.Souflikar (Imperiul Otoman)
Unul din mai faimoşi călăi otomani a fost Souflikar, activitatea sa desfăşurându-se mai ales în timpul conducerii Imperiului de Mehmet al IV-lea. Călăul turc este considerat responsabil de efectuarea a mai mult de 5.000 de execuţii în doar cinci ani. Potrivit informaţiilor istorice, Souflikar prefera să-şi ucidă viitoarele victime prin strangulare.
9.Vasili Blohin
Vasili Blohin este considerat călăul cu cele mai multe victime din istoria ultimilor 500 de ani. Potrivit datelor istorice, generalul sovietic a împuşcat mai mult de 10.000 de oameni în timpul epurărilor staliniste din anii 30 şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Moartea lui Stalin, în 1953, a însemnat şi „decăderea” lui Blohin, Hruşciov fiind acela care a decis ca fostului călău să-i fie retrase toate privilegiile. Situaţia din acel moment l-a afectat pe Blohin care a decis să se sinucidă.


4 comentarii:

Augustin spunea...

Dragă prietene, pune-l pe locul 10 pe marinarul veneric (sintagma îi aparţine lui Geo Bogza, în anii '30 prefigurându-l!) Traian Băsescu. El a ucis speranţele pe mulţi ani a multe milioane de români care vomită de scârbă pe străzi şi prin WC-uri publice!...
Abia de pe 11 încolo trece-i şi pe ceilalţi politicieni români...

Şerban Tomşa spunea...

Maestre DAD,
Ai punctat bine. Ne-a ucis speranţele. A politizat şi mersul la closet, distrugând totul. Un avocat tocmai mi-a sugerat să-mi imaginez ce s-ar fi întâmplat dacă inconştientul personaj ar fi avut puterea lui Putin.

Unknown spunea...

Există o continuitate a crimei,o evoluție spre rafinament,din preistorie până astăzi.Manualele de tortură medievale vin să confirme o experiență neîntreruptă de considerente morale sau religioase,ba chiar,de multe ori,justificată de acestea.Fascinația crimei pare de neoprit,personaje ridicate prin crimă încântând astăzi.Cred că mai vinovați sunt cei din umbră care iau decizia,care fac posibila necesitatea călăilor.

Şerban Tomşa spunea...

Mugurel,
foarte profundă observaţie! Crima ar fi una dintre principalele preocupări ale omului. O istorie a crimei - cu subcapitole, crima gratuită, crima amoroasă, crima politică etc - ar fi mai mult decât interesantă.