marți, 23 iunie 2015

Fără talent, nimic nu e. Jurnalul unui medic de țară

  Sunt tot mai intrigat de comportamentul celor cu care mă intersectez zilnic, mi-a spus prietenul meu, medicul de familie. Citeam undeva despre oportunismul lui Sadoveanu, care a ajuns să trimită la moarte, prin semnătura sa, oameni nevinovați. Pentru o pâine mai albă, scriitorul a trecut de la un partid la altul, a ocupat funcții de o importanță copleșitoare, s-a cățărat până în vârful unor loji masonice, a devenit carlist și, în final, după alungarea regelui, s-a pus în fruntea puterii populare. Privilegiile de care s-a bucurat sunt incredibile. Totuși, cei mai mulți confrați ai săi au preferat să îndure sărăcia sau temnița, în numele unor principii. Scriitorul fost un caracter de rahat. Mai multă onoare au avut oamenii simpli, datorită educației primite în familie.  Acum s-a dus și aia. Pacienții pe care-i consult ar fi în stare, într-o majoritate covârșitoare,  să mă ucidă pentru trei ouă. Sunt răi, invidioși, plini de resentimente, nu știu ce înseamnă rușinea și respectul pentru valori ori pentru oamenii mai în vârstă. S-a stricat lumea, neică, tineretul e într-o groapă fără niciun orizont. Sărăcia să fie de vină? Parcă n-aș crede.
   În timp ce Simona Halep nu-și schimbă deloc stilul de joc - fără finețuri, fără serviciu, fără multe altele -, dar își înlocuiește antrenorul, Alin Oprea încearcă să ne convingă, cu vocea lui frumoasă, că Talisman împlinește 18 ani. Pot spune doar atât : numai cu ambiție nu poți face mare lucru, iar fără Tavi Colen, Talisman nu mai e. Sau e doar pe jumătate.

P.S. Nu există teste care să depisteze talentul. Acesta există sau nu, prezența ori absența sa ținând de domeniul unei evidențe inefabile.

Niciun comentariu: