luni, 1 iunie 2015

Un studiu care ne pune pe gânduri

Iată o știre pe care o dau fără s-o comentez :

”Suntem bombardati zilnic cu mesajul care atrage atentia asupra consumului excesiv de alcool care dauneaza grav sanatatii dar nimeni nu ne atrage atentia asupra a ceea ce se intampla daca NU consumam deloc alcool.
Teoretic ar trebui sa reprezinte un element al unui stil de viata sanatos care sa iti asigure longevitate, insa un studiu releva exact contrarul.
Cei care NU consuma alcool deloc traiesc mai putin decat cei care il consuma cu moderatie. Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu ce a durat 20 de ani si in care au fost incluse 1824 de persoane, iar criteriile de includere in studiu au vizat asemanari pe multe planuri de viata, de la statutul socio-economic la programul de exercitii fizice si orientare nutritionala.
Varsta persoanelor incluse in studiu a fost de 55-65 de ani, urmand apoi a se observa efectele consumului de alcool pe termen lung.
Rezultatele sunt insa impresionante: cea mai mica rata de deces prematur s-a inregistrat la cei care consumau cu moderatie alcool, si anume 40%, comparativ cu procentul mult mai mare – 69% – pentru cei care nu gusta alcoolul.
Si mai suprisnzator este faptul ca cei care consuma alcool in cantitati mari, dependenti fiind – chiar si acestia au rata de deces prematur mai mica decat persoanele care nici nu gusta alcoolul, dar, desigur, rata de deces prematur este mai mare decat in cazul celor care consuma alcool cu moderatie.
Pe scurt, rezultatele au fost urmatoarele: riscul pentru deces prematur la persoanele care consuma cu moderatie alcool este de 40%, pentru cei care consuma exagerat alcool este 60%, iar pentru cei care nici nu gusta alcoolul – 69%.
CARE ESTE EXPLICATIA?

Specialistii sustin ca alcoolul stimuleaza peste 20 de arii la nivelul creierului, dar si receptorii dopaminici, cei care raspund, alaturi de multe alte functii, de starea de multumire si recompensa. Practic, acestea doua sunt unele dintre cele mai dorite stari, iar alcoolul le ofera.”
     http://caplimpede.ro/ce-se-intampla-cu-oamenii-care-nu-consuma-alcool-raspunsul-te-va-pune-pe-ganduri/

Niciun comentariu: