sâmbătă, 2 iunie 2012

Cristian Teodorescu şi drama intelighenţiei româneşti

Când comuniştii au venit la putere, intelighenţia românească a fost distrusă aproape în totalitate. Cei care au apucat să fugă au făcut cariere strălucite în Occident, însă cei rămaşi pe plaiurile mioritice au înfundat puşcăriile. Cei mai mulţi dintre ei şi-au lăsat acolo oasele. Dintre supravieţuitori, Alexandru Paleologu şi Constantin Noica au mai scris cărţi semnificative, dar Petre Ţuţea ajunsese doar umbra marelui om care fusese cândva.
Odată cu înscăunarea domnului Iliescu la Cotroceni, aceeaşi intelighenţie a mai pierdut un război. Urmaşii bolşevicilor de odinioară, nişte dinozauri pitici, au pus mâna pe toate posturile cheie şi pleava naţiunii s-a cocoţat din nou la putere. România a ajuns atât de rău, încât un extremist paranoic a fost pe punctul de a ajunge Preşedinte. Poate că, totuşi, era mai bine aşa, decât ceea ce a urmat după Iliescu.  Politicienii noştri de acum sunt foarte bogaţi şi foarte inculţi. Au foarte mult tupeu şi niciun pic de educaţie. În fine, nu-i suportă pe intelectuali. Nu-mi dau seama de ce mediocrităţile astea care ne bagă mâna în buzunar îi urăsc din răsputeri pe oamenii cu carte. Reflexul cărui devastator complex  este persecutarea valorilor ?
Pe vremea lui Ceauşescu, învăţaţilor li se băga pumnul în gură şi erau încarceraţi. Acum cetăţenii şcoliţi sunt înfometaţi şi ţinuţi în mizerie. Sunt încredinţat că ghiolbanii vor plăti cu vârf şi îndesat ceea ce fac acum. Istoria nu-i va ierta.
Cărţile sale îl recomandă pe Cristian Teodorescu ca pe un mare scriitor român de azi.  Pentru a putea trăi, el face publicistică şi apare în emisiuni televizate. Fufe de doi lei se bat pe burtă cu Domnia Sa şi îl recomandă scurt : " În platoul nostru se află şi publicistul Cristi Teodorescu. " De ce Cristi nu protestează şi nu le spune cine este cu adevărat reprezintă, pentru mine, un mister.
Astă-seară am prins finalul unei emisiuni în care un politruc oarecare, dar cu foncţii şi cu mulţi bani,  îl jignea pe publicistul nostru, care se sufoca de indignare. Teodorescu se pusese în poblic cu un mitocan şi era obligat să suporte jeturile de vomă ale pitecantropului.
Şi atunci mă întreb : ce trebuie să facă, în zilele noastre, o fiinţă umană instruită, pentru a trăi decent şi pentru a mai câştiga câte o bătălie cu rinocerii politici care vor sfârşi prin a proclama canibalismul ca politică de stat, după ce în cadrul partidelor îi aduc zilnic jertfe  ?

2 comentarii:

Karina spunea...

Politicienii au ramas la fel de retardati ca inainte de a face avere desi s-a varsat peste ei un ocean de cultura!!!! Din puctul meu de vedere, la ora actuala Romania nu are un politician care sa merite respectul nostru. Ma gandesc cu groaza la clipa cand vom fi condusi de Crin Antonescu. Parca-l si vad cu ochii bulbucati, zbierand, pentru ca a fost trezit din somn.

Şerban Tomşa spunea...

Karina,
chiar e o lege că nu poţi să prosperi decât dacă eşti redus mintal ?
Crin este un lătrău elegant, care i-a făcut pe ceilalţi, cum se spune, din cuvinte. Mă ia cu fiori când mă gândesc pe ce mâini a încăput doctrina liberală ! Lui Crin i s-a lungit râtul de pe acum, din perspetiva funcţiei pe care, probabil, o va ocupa. I le trec pe toate cu vederea, mai puţin lenea. Mi-e teamă că este o copie mai atent ambalată a ceea ce avem acum.