Îmi face o deosebită plăcere să prezint ultima apariţie a lui Dan Miron, romancier de vocaţie, publicat de cea mai importantă editură din România, comentat de Dan C. Mihăilescu, dar prea puţin mediatizat. Vinovat în parte de această situaţie este şi autorul, care, ca şi Faulkner, îşi petrece tot timpul scriindu-şi romanele, nefăcând nicio concesie altor forme de comunicare cu cititorii, cum ar fi Facebook-ul sau blogul.
Pata violetă, Polirom, 2013, este al treilea roman publicat de Dan Miron, după Aşteptarea Regelui Pescar, Nemira, 1995, şi Scândurica, Polirom, 2006.
Prozator de rasă, Dan Miron este în primul rând un arhitect strălucit, construind pe spaţii mari şi pe mai multe planuri, cu inteligenţă artistică, cu detalii semnificative şi un incontestabil suflu epic. Nimic nu este tras de păr în ramificatul scenariu romanesc propus de Miron, fiecare amănunt este pus la locul său cu o pricepre de expert. Marile bulevarde narative se prelungesc într-un labirint de străzi - adevărate capilare pline de viaţă - care dau în alte străzi, mari şi luminoase. Nu există nicio fundătură, niciun episod de prisos, într-un sistem de vase comunicante de o limpezime unică. Ficţiunea se prelungeşte în realitate şi se întoarce la sine - printre personaje, îi regăsim pe Hristos şi pe ucenicii acestuia, dar şi pe Andrei Pleşu, Nicolae Manolescu, Mircea Cărtărescu şi Mircea Dinescu ! - într-un joc a cărui miză sunt marile adevăruri umane. Pata violetă este de o mare bogăţie epică. E un roman de dragoste, epistolar, istoric, filosofic. Se ştie că un romancier trăieşte în primul rând prin personajele sale. La acest capitol, Dan Miron pare un maestru. Fiinţele sale pe hârtie sunt perfect conturate, complexe, incitante. În orice altă ţară, Pata violetă ar fi fost un succes răsunător, ecranizat şi comentat în toată presa.
P.S. Felicităm Polirom-ul pentru profesionalismul pe care îl etalează încă o dată. Nu găsim, în text, erori care fac fala altor edituri, iar autorul beneficiază de o foarte utilă prezentare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu