duminică, 16 august 2009

Nu trageţi în pisici !

O săptămână întreagă, anumite televiziuni au dat continuu pe post imagini cu nişte biete pisicuţe care furaseră de pe rafturile unui supermarket un pachet cu carne. Isterie, indignare, tămbălău, reclamaţii, controale, medici cu păreri catastrofice...Nici dacă ar fi apărut ciuma bubonică pe străzile capitalei, nu s-ar fi făcut atâta scandal ! Acum un isteţ a filmat o pisică într-un spital. Şi demenţii ştirilor au reînceput ! ( Fac eforturi supraomeneşti să nu jignesc pe nimeni, dar dacă sunt agresat verbal în repetate rânduri, reacţionez pe măsură. )Sigur că nu este bine ca o pisică să apară acolo, dar trebuie să spun că aceste fiinţe nu sunt atât de periculoase. Pisica nu a contaminat toată carnea ambalată din magazin şi nu a îmbolnăvit pe nimeni în spital. Reamintesc că eminentul muzician şi intelectual Iosif Sava a murit în mod absurd, fiindcă pereţii unui spital în care se operase erau "cultivaţi" cu microbi rezistenţi la cele mai puternice antibiotice. Dar agenţii patogeni nu fuseseră aduşi de pisici . Câteva lucruri vreau să subliniez.
În primul rând, felinele sunt printre cele mai graţioase şi mai afective fiinţe de pe planetă. Ca şi câinii, ele ar trebui să beneficieze de adăposturi speciale, să fie tratate şi adoptate. E normal şă le îngrijim şi să le iubim. Chiar dacă nu sunt comestibile ! A le privi cu oroare înseamnă a ne întoarce în Evul Mediu, când pisicile erau arse de vii.
În al doilea rând, informaţiile despre pisicile cu pricina reprezintă mostre de cum se face gazetăria în România. Nişte analfabeţi, lipsiţi de educaţie şi de ruşine, prind de coadă un filmuleţ sau un zvon şi nu-i mai slăbesc pe cititori sau telespectatori luni de zile. Le împuiază ochii şi urechile. Pe cei prinşi "cu mâţa-n sac" îi terorizează, pur şi simplu. Aşa se mănâncă o pâine ! Mai sunt aşa-zişii reporteri sportivi care îl stârnesc pe Gigi Becali, o ţaţă neîmbrobodită.
- Ce părere aveţi despre Cutare ? întreabă ei.
- Ăla ? se umflă în pene miliardarul. E un prost şi îmi pare bine că a fost înşelat de arbitri.
"Reporterii", superţaţe de cel mai mare calibru, fug îndată la acţionarul înjurat de Gigi.
- Domnul Becali v-a înjurat şi v-a făcut prost. Dumneavoastră ce ziceţi ?
- Despre Gigi ? Păi, ce să zic ? E ăsta sănătos la cap ? E un cretin !
Şi aşa mai departe. În felul acesta se face gazetăria în România. Cine s-a mai îmbătat, care s-a mai bătut... "Gazetarii" pun paie pe foc şi aţâţă conflicte, oamenii se aprind, iar publicul râde, în timp ce "băieţii deştepţi" dau tunuri, acoperiţi de zgomotul făcut de "popor". Media din România este un şanţ plin de zoaie, în care ne bălăcim de-a valma cu toţii.
Acum e sezonul pisicilor. Să ieşim, aşadar, la vânătoare !

P.S. E o boală - şi nu ştiu dacă numai românească! - aceea de a căuta vinovaţi pentru păcatele noastre. În accidentele rutiere, culpabili sunt morţii. În epidemii au fost judecate, condamnate şi executate cu multă cruzime găinile şi, în general, toate păsările de curte. Au venit la rând porcii şi pisicile... Ce mai urmează ?

2 comentarii:

Elvis spunea...

Foarte buna postare ! Aveti dreptate ! Iar despre Gigi ,ce sa spun ,pentru mine e un actor de comedie !Daca comediile bune le gasim doar cu greu si deseori in alte tari ,noi am ramas cu astfel de mascarici egocentrici !

Şerban Tomşa spunea...

Da, omul are bani şi consideră că îşi poate permite orice. Foarte frumos l-aţi definit : "măscărici egocentric".