sâmbătă, 2 octombrie 2010

Cehov despre frumusețea rusească

După gustul meu, rușii sunt unii dintre cei mai frumoși oameni care există pe planetă. Poate cei mai frumoși.
Dar să vedem și părerea unui personaj de-al lui Cehov despre frumusețea rusească :

La noi, în Rusia, fizicul unui bărbat nu joacă un prea mare rol nici măcar în ochii femeilor. El nu are importanță decât atunci când e vorba de feciori sau vizitii, care trebuie să fie arătoși.

Îmi și imaginez ce fericite erau femeile care aveau vizitii „arătoși” și bine înzestrați. Și ce invidioase erau prietenele lor care erau „servite” de slugi pocite, bătrâne și neputincioase...

Același personaj spune :

Nu poți cutreiera hotelurile și „lupta pentru idei” decât dacă ai plete.

Cu alte cuvinte, un bărbat care nu are părul vâlvoi nu poate face figură de anarhist, revoluționar sau, pur și simplu, rebel. Pentru asta îți trebuie plete, zulufi, mustață sau barbă, cum aveau Marx și Engels...
Dar Lenin, care a schimbat fața lumii ? Cu Lenin cum rămâne ?

Asta era pe vremea lui Cehov. Acum se pare că lucrurile stau tocmai invers : un om cu adevărat liber se descotorosește și de podoaba capilară...

P.S. Misterul din textul lui Cehov a fost dezlegat mai repede decât credeam : uitasem că Lenin avea mustață și barbișon... Nu cred că Lenin (1870-1924) și Cehov (1860-1904) s-au cunoscut, dar acest lucru s-ar fi putut întâmpla...

24 de comentarii:

karina spunea...

"Cu alte cuvinte, un chelios nu poate face figură de anarhist, revoluționar sau, pur și simplu, rebel" la ei...la rusi... ca la noi " un chelios" poate face orice:)) Avem unu' si bun:))

Şerban Tomşa spunea...

Karina,
nu numai cel la care te referi tu este de vină pentru ce ni se întâmplă... El, probabil, foarte puțin...
Și să știi că nu mă omor după alde Crinache Antonescu, care are ( sau a avut) plete, dar e atât de puturos că pute pământul sub el...
E adevărat că avusesem despre el o altă părere : o nouă conștiință politică, etc. Aiurea, e un chiulangiu ordinar, o țață bună de gură și meșteră la certurile de pe șanț... Dar omul a avut plete. :)

Light spunea...

Trecand peste frumusetea ruseasca ( estetica), care nu-i deloc de neglijat in cazul lui Vitalii Graciov ( Vitas ), desi mult efeminat pentru scena....:))
m-am oprit la registrul vocii sale care cuprinde cele 5 octave.
Nu are plete :)))

Serban, o duminica mumoasa :

http://www.youtube.com/watch?v=r3yfFOq_CFQ&feature=related

SOmeONE spunea...

Interesant! Tradus in cheie moderna, s-ar putea spune ca un rocker fara plete nu este unul veritabil. Totusi, in ambele cazuri, se dovedeste ca intelepciunea populara este profetica, caci "cainele care latra nu musca", ceea ce conduce automat la "in c---l mutului zace dracul"! :)
(Ma gandeam la Fredy Mercury, care, desi initial purta plete, a atins apogeul carierei sale in perioada "tunsa")
Lenin, fara discutie, un genial vizionar (facand abstractie de justetea sau otrava doctrinei sale), era insa un slab om politic. Astfel ca "hirsutii" cei cu mult par pe limba si pe stomac, l-au pus intr-o caseta de sticla si la propriu, dar mai ales la figurat, si-au facut mendrele, apoi l-au lasat posteritatii... sa se spele cu el pe cap! Ca sa ramanem in tonul postarii... :)

Anton spunea...

Eu zic că asta nu-i o problemă de plete sau de chelie ci de... POLI-tichie. Totuşi, bine că sunt mai multe tichii. Prostia şi ticăloşia sunt astfel distribuite democratic, deşi, indiferent de tichie, cum ajunge vreo scufiţă la putere, cum, moţ!, prostia şi ticăloşia ies mai abitir în evidenţă.
În rest, nu ştiu dacă ruşii sunt cei mai frumoşi oameni de pe planetă. În fond, vorba englezului, frumseţea-i în ochiul ce priveşte...

karina spunea...

Inteleg ce spui si sunt de acord...Insa la noi, un val lent, dar gros, de nepasare incepe sa invaluie constiinta de roman... Desigur, peste o suta de ani istoria va fi uitat multe aparente "marimi" ale acestei epoci...Existenta sociala de astazi a multor romani este viciata, deformata pana la hidosenie. Raman totusi la convingerea ca preponderenta raului de la noi a fost si este accidentala, temporara. Traiesc cu speranta...
Romanul trebuie sa invete sa munceasca iar statul sa invete sa-si respecte valorile.

Si..da. Rusii sunt oameni frumosi!!

Şerban Tomşa spunea...

Light,
îți mulțumesc... Ești minunată...
Să știi că nu am nimic nici cu pletoșii, nici cu ceilalți... :)

Şerban Tomşa spunea...

Sorin,
subtile observații...
Fidel avea barbă, Stalin avea mustață. Am putea întocmi un studiu de patologie politică pornind de la look-ul marilor revoluționari ?

Şerban Tomşa spunea...

Anton,
fabuloasă etimologie ! Ar merita o postare întreagă... Poate co poli-tichie e și posibilitatea unora de a purta, succesiv sau în același timp, mai multe tichii... :)

Şerban Tomşa spunea...

Karina,
ai dreptate.
Trăim vremuri foarte grele. Și eu le resimt din plin...
Treaba e că unii oameni politici, în loc să găsească și să propună niște soluții economice, transferă totul în plan personal ( ei, cinstiții !) și îl bălăcăresc pe cel despre care vorbeam...

SOmeONE spunea...

In ce ii priveste pe rusi, studiul nu cred ca ar avea prea mare relevanta "patologica". Barba si mustatile au facut mereu parte din cultura lor, un soi de ideal de frumusete masculina. In parte, aceasta li se trage de la ortodoxie, in parte de la caracterul lor din topor si grandoman. Fidel a trecut, in timp, de la favoritii stufosi la o, dealtfel, foarte prost ingrijita barba, dar cred ca doar din spirit emulativ. O mai are si acum si cred ca o mentine doar in speranta unei eventuale canonizari...
Nici el, nici Stalin nu merita numele de "revolutionari". Caci, daca asa ar fi, am face o mare nedreptate, uitandu-l pe unul care, desi ras "nemteste", aproape ca i-a depasit: Ceausescu!

Light spunea...

Acum se pare că lucrurile stau tocmai invers : un om cu adevărat liber se descotorosește și de podoaba capilară...
"

Nu consider ca descotorisirea de podoaba capilara ori inversul situatiei - calvitia, confera autentica libertate a unui spirit.
Pletele si barbisonul, apartineau modei din acele vremuri, stil mentinut si astazi; barbisonul da un plus de intelectualitate barbatului, estetic vorbind, caci circumvolutiunile creierului n-au nici in clin, nici in maneca cu pilozitatea, in sensul ca, nu cu cat esti mai paros esti mai destept sau mai dispus catre libertate ( spirituala sau de orice natura).
Lenin la varsta de 25 de ani avea barbison, mustata si carlionti la urechi, insa calvitia isi facuse casuta in partea frontala. Apoi si-a ras barbisonul.
Lenin, desi barbat rus, nici pe departe nu a fost un barbat frumos, nici macar estetic.
Cehov, de exemplu, da, a fost si ramane un barbat frumos atat estetic, cat si in spirit, un barbat pedant, inteligent, distins, cu o frunte senina, ochi visatori, scrutatori, ce presupune imaginatie doldora, buze conturate, ceea ce releva un om cu principii bine inradacinate.
Si ca sa-mi declar unul dintre gusturi, on-topic fiind, imi place nespus cum ii sta cu barbison : ))

Nu consider barbatii rusi ca fiind CEI MAI frumosi ( fizic vorbind), insa au dat un MARE contur lumii prin darurile culturale ( de politica nu ma ating ), desi nu-i singurul popor care sa fi amprentat lumea prin minti stralucite, daca ne gandim la "greii": englezi, greci, italieni, francezi, si nu in ultimul rand...romani.

Şerban Tomşa spunea...

Sorin,
mi-e teamă să intru în relații cu oameni tunși „nemțește”, care declară că nu beau și nu fumează...Când eram copil, dacă un tânăr își lăsa mustață sau perciuni, ieșea din rândul oamenilor. Comunitatea nu suportă ceea ce se abate de la conduita standard. De aceea bărboșii, ca și cei care se rad pe cap, sunt priviți chiorâș...

Şerban Tomşa spunea...

Light,
toată postarea e o glună... Sper că nu și prostească... Sigur că ai dreptate...
Nu știu dacă putem spune că rușii sunt cei mai frumoși oameni din punct de vedere fizic... Însă au de departe cel mai frumos suflet din lume...

karina spunea...

Matricea civilizatiei a fost si ramane cultura. Ea se intampla direct, fara niciun intermediu, in tainitele cele mai intime ale spiritului. De aceea niciun critic nu poate sa schimbe pararea cititorului daca acestuia ii place opera respectiva. Indiferent daca este animata sau nu de un personaj feminin.
Si inca ceva...Postarile tale nu sunt "glume". Ele vin din suflet, pentru suflet.
Rusii sunt oameni frumosi. Au o forta magica ce anima si natura lor dezgolita de vegetatie dintrun decor sterp. Asculta Ivan Rebroff:
http://www.youtube.com/watch?v=fkx9K2yOxys
si ai sa-ti simti sufletul trepidand...
* Nu trebuie sa te lasi influientat de comentariile noastre. Sa ai mereu originalitatea sa fii un om comun - oricat de evoluat intelectual si moral vei fi si sa dai frau liber pasiunii de a crea. Sa ramai mereu un om sincer, liber si demn asa cum esti acum. Aceasta va fi adevarata ta libertate spirituala cu care iti vei impodobi operele.

karina spunea...

Am uitat...


"...cultura contine un raport si o imbinare deosebit de intima cu frumusetea; la fiecare om cult nu presupunem numai o resimtire tare si agila a frumusetii ci si o reprezentare relativa a acesteia; se cere cel putin expres, ca in si pe el sa nu se prezinte nimic nefrumos, ba si imprejurul lui sa nu fie nimic, care sa vateme simtul estetic. Intrucat si pentru ca estetica vine la aplicare nu numai cu privire la arta, ci tocmai atata ba mai mult inca cu privire la frumusetea naturala a vietii si a simturilor, vom avea sa ne-ndreptam privirea noastra asupra culturei in legatura ei cu simtul frumosului"
Mihai Eminescu - Cultura si stiinta in vol. "Despre cultura si arta"

Light spunea...

Serban,

Frumusetea unui suflet, nu se masoara functie de zonele geografice, rasiale, etnice, religioase, fizice. Ar fi dureros sa-i punem granite, acestei frumuseti, sa o localizam voit sau nu.
Doar exista....ea fiind atat de libera de tiparele noastre de perceptie, depinde de noi, fiecare in parte, ce ferestre deschidem, din ce unghi al "casutei " fiintei noastre, de rezonanta, ca acceptare si disponibilitate.

O saptamana minunata ii doresc sufletului tau frumos :

http://www.youtube.com/watch?v=QZxUl5gxX6Q&feature=related

Şerban Tomşa spunea...

Karina,
din păcate, aici, la mine, nimeni nu simte nevoia de cultură... Și nici de prieteni. Ba chiar unii au o pică srașnică pe cei care au mai citit câte ceva... Pe ăștia cine îi mai mântuiește ?

Şerban Tomşa spunea...

Light,
evident că este așa cum zici tu... Dar frumusețea sufletească din ce în ce mai puțini oameni. E o mare criză de așa ceva. Mai cunosc câțiva oameni „frumoși”. Și am avea nevoie de frumusețe...

karina spunea...

Serban,
Secretul sta in puterea ta de a separa viata reala de cea artistica. Eu cand stau ore in sir intre peretii reci ai bisericilor, uit ca in lume exista rautate, invidie, barfa. La tine este prea multa comunicare, la mine lipseste cu desavarsire. Doar ingerii mi-s martori...Si totusi,
omul superior e lipsit de rautate. Rautatea este cea care nu-i lasa pe oameni sa se apropie, sa se inteleaga si sa se iubeasca. De aceea va fi mereu ceva in viata noastra care nu se va produce sincer, spontan, pasional.
Stiu ca la tine este mult mai greu... In lupta ta cu destinul sta totusi savoarea existentei, pe care nu o poate gusta decat omul care invata sa priveasca totul in devenire si nimic dat odata pentru totdeauna, nimic incremenit pentru vecie. Caldura umana lipseste intre semeni...

karina spunea...

Al cui este blogul: Cartile lui Serban Tomsa? Am vrut sa il vad si mi-a cerut autorizatie:((

Şerban Tomşa spunea...

Karina,
îl administrează cineva cu care sunt acum „certat”... Dar totul va trece...

karina spunea...

Pacat...
Pacat pentru faptul ca a facut un blog pentru a fi citit si l-a restrictionat...

Anonim spunea...

Literatura rusă e specială, chiar dacă "servim" borş, caşa şi piroşti:), filmele ruseşti de neegalat, rusoaicele, cele mai frumoase femei- chiar dacă după 35 de ani, frumuseţea lor se mai umbreşte, cazacii ruşi, modele de bărbăţie. Exemplele sunt numeroase şi nu e de omis nici perioada domniei ţarilor. Revin însă la literatură şi adaug că Tolstoi îmi pare cel mai cutremurător prozator pe care l-am citit vreodată. Cadavrul viu m-a făcut să tremur de emoţie.