joi, 28 octombrie 2010

Toamna, limba de argint a iernii...

Limba de argint a iernii strecurată în bârlogul bursucilor.
Oglindă pierdută de o domnișoară ( roșcată și grăbită ) și făcută fărâme de autobuzele timpului.
Vitralii vegetale, trezite din somn de cârpa de șters praful a brumei.
Iubiri alungate în pivnițele și podurile orașului.
Ne cad aripile, dar ne mai putem cățăra într-un lift defect, rămas între etaje. Sau într-un cuib de barză plecată în pețit.
Poate că acolo ne-a aruncat cineva cutia de scrisori. Doar îl vedem pe poștaș zburând în fiecare noapte prin aerul străveziu, cu tolba plină.
Poate că ne-am îndrăgostit de cineva și încă nu știm.
Și dacă a început războiul de o sută de ani al femeilor ?

34 de comentarii:

Anonim spunea...

Superb!
:)

xia spunea...

doar dorul de zapezi...el ti-a brumat gandurile...
doar el ne strange sufletul pana la lacrimi...

Träume von Rosen spunea...

ce bine ca mai exista Barbati! ca dvs...sigur ca ne indragostim, de gandurile noastre macar...sa ne indragostim ca murim repede. dupa aia nu mai e nimic. cei ramasi dupa noi vor zice ca am plecat undeva in cuiburi de berze vaduve... dar noi nu ne vom mai indragosti. niciodata:)
sa ne grabim in pivnite si poduri. felicitari pentru metafore, sunteti un mare talentat...

Light spunea...

Nicu Alifantis - Emotie de toamna -

http://www.youtube.com/watch?v=n2E2Y0d0ILU

:)

PTRUPTRUCEA spunea...

Domnu Tomsa!

Domnu Tomsa sa stiti ca razboiu de o suta da ani al femeilor a-nceput da ceva vreme da, o sa se termine tragic, doar cu cateva supravietuitoare centenare. Restu da femei, vor umbla noaptea calare pa maturi scriind anonime Bunului Mniezau. Deja umbla. Stiu io sigur! Doar îl vedem pe poștaș zburând în fiecare noapte prin aerul străveziu, cu tolba plină...

Nu po sa ma abtiu sa va spui ca mi-a placut tare. Ca tare mi-a placut! Talentu putea sa va sminteasca. Da sunteti un om cumsecade. Si ma suportati. Multumesc frumos!

Domnu Tomsa? Po'sa-ncerc un oooooo-off-topic? Pot, da? Bine atunci. Sa ma ierte Fridomu-albastru da sunt gura sparta si-am s-o dau in fapt. (Happy te rog io sa ma ierti da' uite, ca desi nu m-ai rugat, tocma incerc sa-ti rezolv problema). Happy are dar da la Mniezau. SCRIE FRUMOS, CU MIEZ, CU VIATA, CU TRAIRE SI CU DURERE. Da sa risipeste in dialoguri pa Blogosfera. Parerea mea!

Si-acuma faptilii:
Happy a marturisit ca sa pierde in fata dvs., ca desi sunteti un om bun si prevenitor si manierat, ea sa sperie si sa inhiba. Si da balbe. Cam asa zicea!(Happy te rog frumos sa nu stergi comentariu ala, ca pun Goagalu pa tine!)
Asta ca sa stiti ce le faceti la femei. :))) Sau cel putin lu'Happy. Acuma daca e fata dasteapta si este, slava Domnului, n-o sa sa supere pa mine, ca nici dvs. nu sunteti suparacios. Io am vazut.

Nu sunt fitiligiu, da am vrut s-o fac pa ea sa se simta bine in prezenta dvs. Ca io ma simt bine. Si-mi place sa vorbesc cu dvs. ca sunteti dastept si aveti maniere. Nu va perii. Sunteti foarte dastept, basca ca va mai pierdeti si timpu cu mine.

Ma gandeam, cam pana cand?...:)))

Gata! Am facut-o, am facut-o! Ce-o fi o fi! Ori la bal ori la spital. Da' trebuia s-o fac. Daca a iesit lata si nu ingusta cum am intentionat, io nu mai intru nici la ea si nici la dvs. pa blog, ca m-am facut da ras.
Sa-mi fie rusine! La revedere!

pantacruel spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
Liviu Drugă spunea...

Serban, esti enervant! :)) Nu pot sa aleg care imagine e mai frumoasa dintre toate cele care, cu talent si precizie, le aduni aici. Zic "le aduni", pentru ca ele existau, vietuiau in locurile prin care tu ai trecut si din care le-ai scos aici.

Si, fiindca, nu ma pot decide la "cea mai frumoasa", o voi alege pe cea mai "amenintatoare" : "razboiul de o suta de ani al femeilor" :))

P.S. Relaxant si solicitant inceput de zi, pentru mine, citindu-ti descoperirile pe care le-ai adunat aici, in coltul asta de lume virtuala.

P.P.S. O singura, mica, abatere de la adevar ai in insemnarile tale de aici. TU nu poti scrie "ne cad aripile". N-ai cum sa VEZI ceea a ce ai adunat in postarea asta decat daca DE SUS, din ZBOR, asa ca, desi iti inteleg atasamentul fata de nezburatoare, schimba persoana gramaticala a verbului "cad" :))

Inca o data: FRUMOS!

Şerban Tomşa spunea...

Blue,
mulțumesc... :) Mă bucur că îți place...

Şerban Tomşa spunea...

Xia,
ce mai faci ? Iti promit că te voi vizita... :)

Şerban Tomşa spunea...

Lola,
îți mulțumesc... Mă bucur pentru cuvintele frumoase... Adevărul e că femeile și bărbații de care merită să ne îndrăgostim sunt puțini... :(

Şerban Tomşa spunea...

Light,
mulțumesc...

Şerban Tomşa spunea...

Ptruptrucea,
îmi faceți o mare bucurie comentând pe blogul meu... E un timp câștigat... Intervențiile dumneavoastră sunt absolut demențiale. Mi-am dat seama că suntem amândoi „smintiți”... În cazul meu, nu e sigur că sminteala se datorează talentului... :)
Happy e talentată și scrie foarte frumos. O admir. Am mai scris că femeile se pricep mai bine la literatură decât bărbații și sunt mai talentate... Am câteva cititoare cu care mă mândresc...
Să știți că și eu mă pierd în fața doamnelor și domnișoarelor inteligente, talentate și frumoase... :)

Şerban Tomşa spunea...

LIviu,
îți mulțumesc mult... Ești fratele meu...
Apropo de enervare : nu mă suport deloc pe mine însumi, dar nu din cauza unor calități răscolitoare...
Te invidiez că l-ai văzut pe Petru Cimpoeșu. Aș vrea să-l cunosc și eu.
Chiar îmi cad aripile, să știi... Unele cititoare s-au supărat pe mine, altele n-au vrut să-mi dea e-mail-ul, bănuind că le-aș putea face propuneri... Voiam, de fapt, să vorbim despre niște bibliografii...:)

pantacruel spunea...

serban,
lavandian, celestian, aproape borgesian :)

Şerban Tomşa spunea...

Panta,
mulțumesc... Mi-e teamă să mă apropii prea mult de Borges, că poate mă roagă să-l trec strada... Și vezi și tu cum circulă ăștia, azi... :)

Liviu Drugă spunea...

Frate Serban, :) si eu mi-as dori sa il CUNOSC pe Cimpoesu. Din pacate eu l-am VAZUT doar de data asta. Poate data viitoare o fi mai mult...

Anton spunea...

Mult timp, pe vremea când eram şi eu un bursuc - da, da, am fost şi eu bursuc! -, auzeam cum vine şi timpul înfiorării frunzelor la sunetul limbii de argint a iernii izbită de marginea anului.
Adunam cioburile oglinzii domnişoarei celei roşcate şi le legam cu argintul brumelor în vitraliile ierburilor verii stinse. Apoi le duceam ba prin pivniţe, ba prin poduri şi mă prefăceam că le uit pe acolo.
Odată, într-un asemenea du-te-vin-o m-am întâlnit şi cu un înger mucalit ce-şi scosese aripile şi le peria frumos. Parcă-l chema Simion şi era moldovean...
Ba chiar şi poştaş am fost şi printre bolovanii ce-i duceam în tolbă se aflau şi pietre rotunde şi colorate cu care se construiau poduri între inimi. Duceam şi depeşe de pe frontul războiului de o sută de ani al femeilor. În fiecare zi, după prânz, răboiul ăsta se pornea, dar seara, cu toate ordinele generalilor, se sfârşea cu un sărut. Şi-n fiecare zi treceau o sută de ani de bătălii şi o seară de pace aurie şi înmiresmată.
Vă daţi seama cât de bătrân sunt?

Azi sunt doar un soarec cu blana sură şi mustăţi lungi. Stau în borta mea căptuşită cu poveşti ca să-mi ţină de cald dinaintea viscolului iernii ce va să vie.
Şi privesc cuminte la toamna aromitoare domnului Şerban Tomşa.

Anonim spunea...

Da, mi-a plăcut foarte mult ce aţi scris.
Şi nu, nu sunt supărată, ci tristă. Tristeţea decurge din incapacitatea mea de a pricepe la ce bun fac oamenii anumite lucruri. Nevoia lor de a complica, de a încâlci peste măsură situaţii simple şi, în general, uşor rezolvabile printr-o abordare sinceră.
Acum zâmbesc. Presupun că această doleanţă a mea are valoare de pretenţie exagerată.

Ryanna Pop spunea...

@Şerban,
eu nu-s de fel supărată pe tine,şi nici nu voi fi vreodată,doar că sunt foarte preocupată de războiul ăsta de care vorbeşti,şi tot îmi fac planuri,cum să ies eu vie din el peste o sută de ani:)))))))))..

Nima spunea...

"Iubiri alungate în pivnițele..." de "Pe strada Mantuleasa "( Eliade), ce-au impins fascinate poarta spre taramul preafericitilor ...

Şerban Tomşa spunea...

Frate Liviu,
și eu mă omor după romane cu „îngeri și moldoveni”. Cimpoeșu e un scriitor important care nu prea a fost băgat în seamă, vreo treizeci de ani, de „somnitățile” ( vorba unui țăran ) de la centru. Ca și Radu Aldulescu, e un lup singuratic... Trăiește departe de viața literară...

Şerban Tomşa spunea...

Anton,
ce frumos...
Cum ziceam, îmi place și mie moldoveanul ăla cu aripi de înger... oate la iarnă, de Crăciun, ne muiem mustățile în niscaiva vin și ascultăm viscolul de afară... Păcat că nu locuim mai aproape unii de alții. Ne-am reuni și cu Liviu și am petrece zilnic măcar o oră...

Şerban Tomşa spunea...

Blue,
și mie îmi place ce scrii. Sunt bucuros că cititoarele blogului meu sunt inteligente și talentate...

Şerban Tomşa spunea...

Ryanna,
cum să te superi pe mine ? Ai văzut ce am zis despre cititoarele blogului meu...
Până acum războiele au fost duse de bărbați, însă era ignorat războiul secret, de zece mii de ani, dus de femei ... :)

Şerban Tomşa spunea...

Nima,
ce proze extraordinare a putut să scrie Eliade... Strada Mântuleasa a intrat în veșnicie...
Din păcate, sexul a alungat iubirea și din cele mai ascunse unghere ale sufletelor tinerilor...

Dan Ioanitescu spunea...

Buna seara tuturor,
Buna seara Serban,

Ca de obicei vin si eu la spartul targului. Scuze n-am, chiar daca in ultimele zile am avut calculatorul stricat.

Mi-a placut foarte mult... Cum altfel!?

Off topic:
Ce facusi Ptruteo? Sa-ti ceri te rog iertare de la Stanjenel.

Liviu Drugă spunea...

Serban, din ce imi mai ajune si mie pe la urechi, nu e mare smekereala cu viata literara de la noi, deci retrasii, precum P. Cimpoesu, nu au nimic de pierdut.

Şerban Tomşa spunea...

Dan,
mulțumesc... Mereu îmi fac probleme că nu comunic mai des cu tine... Miercuri m-am întâlnit cu un scriitor celebru. I-am povestit cum m-ai ajutat tu când aveam insomnii. Și...mi-a spus că te cunoaște... :)

Şerban Tomşa spunea...

Frate Liviu,
poate că putem scrie în liniște așa... Dar numai dacă nu ne pierdem mințile în vreo școală, ca mine... Totuși, printre scriitori sunt mulți care merită tot ce e mai bun și mai frumos... Merită să-i cunoști...

Anonim spunea...

:)
Mulţumesc.
Genereos, ca de obicei!
:)
Se vede treaba că nu-s la fel de inteligente chiar toate cititoarele.
Ştiu eu pe una...
Dar, să nu mai întind pelteaua, că nu-i cazul.
:)

Şerban Tomşa spunea...

Blue,
toate sunt inteligente...Altfel nu m-ar citi ...:)

Anonim spunea...

Eh, uite la asta nu m-am gândit!
:)))))
Nu se cade să te contrazic. Chestie destul de convenabilă în acest caz.
:)

Dan Ioanitescu spunea...

Horia Garbea?

Il stimez. :)

Şerban Tomşa spunea...

Dan,
da..
Și el te iubește și te stimează...