luni, 4 iulie 2011

Bârfa şi delaţiunea

Ştefan Iordache spunea într-un interviu că bârfa este primul pas către delaţiune.
Se ştie că turnătoria a avut efecte dramatice în vremurile de didactură proletară, ca şi pe vremea Inchiziţiei. Cel luat în vizor îşi pierdea nu numai familia şi avutul, ci şi viaţa.
Pâra către şefi a unor colegi ori subordonaţi este şi ea o modalitate de reducere la tăcere a unor indivizi cărora li se compromit cariera şi viitorul.
Bârfa prostească de pe şanţ ori de pe micul ecran urmăreşte distrugerea imaginii unor persoane şi discreditarea ideii că respectivii ar fi purtătorii vreunei valori.
Bârfa şi delaţiunea sunt asociate deseori cu acţiunea de spionare a unor cetăţeni. Lătrăii sunt şi iscoade, de multe ori prost informate.
Un studiu sociologic interesant ar fi să se urmărească profilul socio-cultural al celor care se îndeletnicesc cu răspândirea mizeriilor de tot felul. Fiindcă unii sunt trecuţi şi prin şcoli, iar alţii ocupă funcţii importante în statul nostru, era să zic socialist.
Aceste apucături murdare ale omului ţin de un instinct criminal. De ce oare umanoizilor, de la Cain şi Abel până azi, li se pare că sunt prea mulţi pe un Pământ prea mic ?

P.S. Sunt amuzat să văd că realizatorii emisiunilor de ştiri de pe mai multe canale de televiziune caută vinovaţi pentru rezultatele obţinute de elevi la examenul de bacalaureat. Culpabilizarea continuă să rămână o fixaţie introdusă în mintea noastră de pe vremea colectivizării bolşevice. Dar de ce mă mir ? Aud deseori în jurul meu cuvintele trădători şi a sabota. Trecutul ne trage cu putere în jos, către un periculos primitivism al gândirii.
       

12 comentarii:

Unknown spunea...

Noa serbus. Pentru că ai adus vorba despre bârfă şi delaţiune am să povestec un caz real, petrecut pe la începutul anului 1989 sau poate în a doua jumătate a nului 1988.
Aveam un coleg de verviciu care vorbea vrute şi nevrute plăcându-i să se laude cu ce făcea el. Printre altele bătea multă monedă că el nu este turnător la securitate. Eu fiind secretar de partid, ofiţerul de securitate ce răspundea de unitatea noastră a venit să discute problema cu mine. I-am spus să nu-l bage în seamă pentru că aşa era el. Slobod la gură. Atunci ofiţerul de securitate m-a întrebat când îi putem dăsi pe toţi în birou spre sfârşitul programului. I-am spus şi cu o oră înainte de terminarea programului m-am dus şi eu la un "pahar de vorbă". După câteva minute a venit şi ofiţerul de securitate şi a intrat în vorbă cu noi despre una, despre alta, gen "cum este cu prognoza meteo" care nu se adeverea. La un moment dat a deschis discuţia despre o deraiere ce avuse loc cu o zi înainte, despre care a dat o informaţie falsă chipurile oficială. Atunci colegul lăudăros a sărit ca ars: "Nu-i adevărat. Să spun IO cum a fost". De aici ofţerul de seuritate l-a tras de limbă cum i-a plăcut. După multă vreme de discuţii pe această temă ofiţerul de seuritate a încheiat: "dumneta te lăudai că nu dai informaţii securităţii" la care colegul a amuţit şi a plecat ca împuşcat.

Invizibilul spunea...

Federer l-a oprit pe Nadal acum cativa ani dintr-o serie de vreo 90 de meciuri victorioase consecutiv pe zgura. Acum l-a oprit pe Djokovic din seria care ar fi fost cea mai buna din istorie. Asa se razbuna Federer!
Referitor la invatamant, eu as strange capetele luminate intr-o sala, asa cum sunt stransi juratii americani inainte sa dea verdictul, si i-as tine acolo pana vin cu o solutie. Din pacate , luminatii nostri sunt departe de ce trebuie. Marga, de exemplu, insista pentru obligativitatea limbii latine in scoli. Sa propui asa ceva in secolul asta denota ca nu te pricepi la conducerea unui minister. Poti sa propui obligativitatea limbii engleze, iar latina sa fie ceva optional. Sau Abramburica PSD, cea care a fost si ea ministresa. E rector la Politehnica Bucuresti. Am trecut pe acolo si arata jalnic. Nu esti in stare sa conduci o universitate si ai pretentii sa conduci tot invatamantul. Trebuie sa-l citez pe Gigi Becali : "Astia n-au condus un card de gaste in viata lor, cum sa poata conduce un minister?" .

Anonim spunea...

Sunt de aceeaşi părere.
Cred că fiecare om are şi bune şi rele. Din nefericire, curentul de opinie stârnit de un bârfitor poate determina ca -cel puţin pentru o vreme - un om să fie privit într-o lumină exclusiv defavorabilă lui. Şi poate pierde multe în plan social şi personal, prin cumularea efectelor negative.
Pe de altă parte, delaţiunea duce la judecată şi în acest caz e foarte important cine şi cum este judecătorul şi dacă el slijeşte dreptăţii sau altcuiva.

Scorchfield spunea...

Morala este steagul purtat de cei ce care nu au forţa să ridice o spadă!

de la mine! :)

Şerban Tomşa spunea...

Abbilbal,
teribila poveste. (Iarta-ma, dar in computerul pe care am intrat acum nu am diacritice. ) Din pacate, cunosc foarte multi flecari de genul asta. romanii nostri vorbesc mult si muncesc putin. Scena relatata de tine ar merge intr-o proza.

Şerban Tomşa spunea...

Invizibilul,
ai dreptate.
M-a enervat Federer, cu care am tinut pana in iarna. Daca l-ar fi batut pe Nadal in finala, n-as fi zis nimic.
Ministerele sunt pline de incompetenti. Nu fac niciun fel de politica, nu sunt nici PSD-ist, nici PDL-ist, dar trebuie sa spun ca Marga era singurul care stia ce facea. Nici Abramburica, nici altii. Esecul de la bac se datoreaza faptului ca invatatura si cultura nu mai sunt niste valori respectate. C.T. Popescu a subliniat bine acest lucru.

Şerban Tomşa spunea...

Blue,
e curios c[ turnatorii, ca si barfitorii, au multe bube in cap. Naivi, cum sunt cei mai multi dintre ei, isi inchipuie ca, facand taraboi pe seama altora, ii determina pe oameni sa uite de scheletele pe care ei, delatorii, le au in dulap.

Şerban Tomşa spunea...

Scorchfield,
asa e, arta nu are treaba cu morala. Cu viata e mai complicat. Tu esti artist tot timpul. :)
sa stii ca si mie mi se intampla sa le inversez si de aceea imi fac dusmani. Nu traiesc intr-un mediu potrivit pentru a ignora definitiv etica si celelalte. Curaj as avea, slava Domnului ! Dar am si familie. :)

Liviu Drugă spunea...

Binele si raul nu tin, asa cum s-a spus deja aici, de educatie, cultura sau religie (pe asta am bagat-o eu, pentru ca multi cred ca doar crestinismul e singurul bun - eu nu cred decat in "zeii" mei).
Uneori Raul se manifesta doar interior, alteori da pe afara prin barfa si delatiune.

Pun si eu un link aici, mai ales pentru comentariul lui Florin Iaru din josul paginii respectiva

http://www.agentiadecarte.ro/2011/07/putem-paria-cu-adevarat-pe-intelectuali/

Diadia Vania spunea...

Pentru rezultatele la Bac, cred că sunt de vină... duşmanii poporului.

Şerban Tomşa spunea...

Vania,
curat dușmani ai poporului ! :)
Știi că, la noi, nu contează ce faci ori spui : totul se interpretează. Astăzi, un om inteligent, mi-a explicat că, prin rezultatele de la bac, guvernul a împușcat doi iepuri deodată : i-a discreditat pe profesori și a evitat să plătească ajutor de șomaj celor care nu au promovat examenul. Nu știu ce să zic...

Şerban Tomşa spunea...

Liviu,
Mulțumesc pentru link. Horia Gârbea îmi recomandase mai demult blogul lui Nea Costache. Îl voi urmări cu interes.
Unde naiba ne mai sunt modelele ?